HAKİM

el-Müstedrek

TATAVVU NAMAZ

 

452- Hacet (ihtiyaç) Namazı

 

1239- Bana Ahmed b. Muhammed b. Seleme el-Anezi haber verdi, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti.

Bana Abdullah b. Muhammed es-Saydalani de haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis edip (Osman b. Said ile birlikte) dediler ki: Bize Müslim b. İbrahim tahdis etti, bize Faid Ebu'l-Verka el-Attar, Abdullah b. Ebi Evfa’dan şöyle dediğini tahdis etti: Bir gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp geldi ve oturduktan sonra şöyle buyurdu: "Her kimin Allah'tan yahut Ademoğullarından birisinden bir ihtiyacı varsa güzel bir şekilde abdest alsın sonra iki rekat namaz kılsın, arkasından Allah'ı hamd-u sena etsin. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye da salavat getirdikten sonra şunları söylesin: Halim, kerim Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Pek büyük arşın Rabbi Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih ederim. Hamd alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur. Senden mağfiretini gerektiren hususları ve her türlü günahtan beni korumanı, her türlü günahtan esenliğe kavuşturmanı dilerim."

 

Faid b. Abdurrahman, Ebu'l-Verka Kufelidir. Tabiin arasında sayılır.

Onun geriye bıraktığı kimselerden bir topluluk gördüm. Hadisi müstakim birisidir. Ancak Buhari ve Müslim ondan hadis tahriç etmemişlerdir. Ben onun bu hadisi daha önce geçene şahit olmak üzere koydum.

 

Diğer Tahric: Zehebi dedi ki: Faid metruk bir ravidir. Derim ki: Bunu Tirmizi bu yoldan 429 numara ile tahriç etmiş olup, bu garib bir hadistir. Senedi hakkında eleştiriler yapılmıştır. Faid hadis hususunda zayıf görülmüştür demektedir. Derim ki: İbn Mace de 1384'de bu yoldan tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

1240- * ... Bize İbn Vehb tahdis etti, bana Uyey b. Abdullah, Ebu Abdurrahman el-Hubuli'den haber verdi. O Abdullah b. Amr'dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki cennette öyle köşkler vardır ki iç taraflarından dışları, dış taraflarından da içleri görülür." Ebu Malik el-Eş'ari: Ey Allah'ın Rasulü bunlar kimlere aittir?diye sordu. o: "Tatlı söz söyleyene, yemek yedirene, insanlar uykuda iken kendisi geceyi kıyamda geçirenedir" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 981; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 624; İbn Mace, 3694; İbn Hibban, Sahih, 489; İmam Ahmed, Müsned, II, 170; Tirmizi, 1855; Abdullah b. Amr’dan:

"Rahman'a ibadet edin, selamı yaygınlaştırın, yemek yedirin, cennetlere girersiniz" hadisini (tahriç etmişlerdir). Buradaki hadisi de Abdurrezzak, Musannef, 20883; İmam Ahmed, Müsned, V, 343; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IV, 300; İbn Hibban, Sahih, 509. Ebu Malik el-Eş'ari'den. Buradaki haberin bu anlatımıyla İbn Amr'dan rivayeti ise daha önce I, 80 (278 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. Şahitleriyle hasen bir hadistir.

 

 

 

1241- Zuheyr, el-Ala b. el-Müseyyeb'den tahdis etti. O Amr b. Murre'den, o Talha b. Yezid el-Ensari'den, o Huzeyfe b. el-Yeman'dan şöyle dediğini nakletti: Ramazanın bir gecesinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kuru hurma dallarından yapılmış bir hücrede namaz kıldım. (Huzeyfe) dedi ki: Allah Rasulü tekbir getirerek: "Ceberut, melekut sahibi, kibriya ve azamet sahibi Allah en büyüktür" buyurdu. Sonra Bakara suresini okumaya başladı. Ben (kendi kendime) yüz ayeti tamamlar (öyle rükıla varır) dedim. Sonra (rükıla varmayınca) iki yüz ayeti bitirir (rükıla varır) dedim. (Huzeyfe devamla) dedi ki: Sonra Bakara suresini bitirdi, arkasından Al-i İmran suresine başladı, o sureyi de okudu. Sonra Nisa suresini okumaya geçti, onu da okudu. Korkutma ihtiva eden bir ayet okudu mu mutlaka orada durur, Allah'a sığınırdı. Sonra kıyamda durduğu kadar bir süre rükıla vardı: "Subhane Rabbiye'l-azim"i tekrarlayıp duruyordu. Sonra başını kaldırarak: "Semiallahu li men hamideh Allahumme Rabbena lekel hamd" buyurdu. Rükılda kaldığı kadar kaldı. Sonra ayakta durduğu kadar bir süre secdeye vardı. Secdede: "Subhane Rabbiyel a'la" diyordu. Her iki secde arasında ise: "Rabbiğfirli" diyordu. Gecenin ilk saatlerinde kıl(dır)dığı yatsı namazından itibaren gecenin sonuna kadar Bilal gelip de ona sabah namazını bildirinceye kadar ancak dört rekat namaz kıldı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam AHmed, Müsned, V, 400 bu yoldan. Aynı şekilde bu yoldan Nesai ve İbn Mace de Camiu'l-Mesanid ve's-Sünen, III, 364'te belirtildiği gibi rivayet etmişlerdir. Nesal dedi ki:

Talha bu hadisi Huzeyfe'den dinlememiştir. el-Ala'dan başkaları ise bu hadisi Talha'dan, o bir adamdan, o Huzeyfe'den diye rivayet etmektedir.

Derim ki işte bu haberin illeti de budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sehv Namazda Yanılma