HAKİM

el-Müstedrek

CUMA NAMAZI

 

432- Cuma Namazına Gitmemenin Vebalinin Ağır Olduğu

 

1119- ... Bize Zuheyr, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu'l-Ahvas'tan, onun Abdullah'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma namazına gelmeyen bir topluluk için şöyle buyurdu: "Kesinlikle belirteyim ki içimden bir kimseye insanlara namaz kıldırmasını emrettikten sonra, Cuma namazına gelmeyen birtakım kimseleri evlerinin içinde bulundukları halde yakmayı geçirdim."

 

Hadisi Ebu Davud et-Tayalisi, Zuheyr'den böylece rivayet etmiş bulunmaktadır. Hadis Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olmakla birlikte her ikisi bu hadisi böylece tahriç etmemişlerdir. Ancak ikisi de yatsı namazıllI vesair namazları sözkonusu ederek (bunun gibi) bir rivayet tahriç etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 652. Hadis hakkındaki değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

1120- Bize İbn Ebi Zibb, Esid b. Ebi Esid el-Berrad’dan tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Katade'den, o Cabir b. Abdullah'tan rivayet ettiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim herhangi bir zaruret olmaksızın üç defa Cuma namazını terk edecek olursa Allah onun kalbini mühürler."

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1126; Busiri sahih olduğunu belirtmektedir; Ayrıca bk. Mecmau'z-Zevaid, II, 193 ve el-Metalibu'l-Aliye, 629

 

 

 

1121- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Hasen b. Ali b. Ziyad bildirdi. Bize İbn Ebi Uveys tahdis etti. Bana kardeşim Süleyman b. Bilal'den tahdis etti. O Esid b. Ebi Esid'den deyip hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Bu, bu kitapta daha önce es-Sevri ve başkalarının Muhammed b. Amr b. Alkame'den, o Ubeyde b. Süfyan el-Hadrami'den, o Ebu'l-Cadd ed-Damri'den tahriç etmiş olduğum ve Müslim'in şartına göre sahih olduğunu belirttiğim bir hadistir. Ali senede sahip olan bu şahidi ise sonradan buldum.

Bunun Muhammed b. Aclan'ın rivayet ettiği bir hadis olarak Müslim'in şartına göre sahih olan ve Buharı ile birlikte tahriç etmedikleri bir başka şahidi de bulunmaktadır.

 

 

 

1122- Bunu bize Ebu'l-Kasım, Fakih Abdullah b. Muhammed Neysabur'da tahdis etti. .. Bize Ma'diy b. Süleyman tahdis etti. Bize İbn Aclan, babasından tahdis etti. O Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğu nu nakletti: "Dikkat edin acaba biriniz bir sürü koyunu bir ya da iki mil uzaklıkta bir mesafeye alıp götürür, bir ya da iki mil uzaklıkta otlak bulamadığı için Cuma günü gelinceye kadar uzaklaşıp durur ve kalbine mühür basılıncaya kadar cumaya katılmayacağı bir vakit gelecek midir? dersiniz."

 

Diğer Tahric: Madi b. Süleyman zayıf ravilerden birisidir. Bu lafız Mecmau'z-Zevaid, II, 193; el-Metalibu'l-Aliye, 629'da belirtildiği üzere Cabir'den diye de rivayet etmiş, Heysemi ravilerinin sika olduklarını belirtmiştir.

 

 

 

1123- *Bize Nasıh b. el-Ala tahdis etti, bana Ammar b. Ebi Ammar tahdis edip dedi ki: Cuma günü Abdurrahman b. Semura'nın yanından geçtim. O bir ırmağın başında suyu çocukları ve azatlıları üzerine akıtıyordu. Ona: Ebu Said Cuma (namazına gitmiyor musun?) dedim. Şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Eğer şiddetli yağmur yağıyorsa kaldığınız yerlerinizde namaz kılınız."

 

Nasıh b. el-Ala Basralı ve sika bir ravidir. Tenkit edilen kişi ise Nasıh Ebu Abdullah el-Muhallemi el-Kufi'dir. Kendisinden de Simak b. Harb münker birtakım rivayetler nakletmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Heysemi dedi ki: Bu hadisi Abdullah babasından ve Cadde'den rivayet etmiş bulunmaktadır ki senedinde Nasıh b. el-Ala vardır. İbn Main ve bir rivayette Buhari zayıf olduğunu belirtmiş ve ondan gelen bu hadisi zikrederek: Kendisinde bu hadisten başka bir rivayet bulunmamaktadır demiştir. Sonra Heysemi şunları söylemektedir: Kendisi sika bir ravidir. Ebu Davud sika olduğunu belirtmiştir. Mecmau'z-Zevaid, II, 194. Ayrıca hadisin bundan sonraki şahidine de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

433- Cuma Gününde Kalınan Yerlerde Namaz Kılmak