HAKİM

el-Müstedrek

CUMA NAMAZI

 

415- Kıyamet Gününde Günler Kendi Heyetleri ile Cuma Günü de Parlak ve Aydınlık Olarak Gönderilecektir

 

1066- *Bize Ebu Tevbe er-Rabi' b. Nafi el-Halebi tahdis etti, bize elHeysem b. Humeyd tahdis etti, bana Ebu Muid Hafs b. Gaylan, Tavus'tan tahdis etti. O Ebu Musa el-Eş'ari'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah kıyamet gününde günleri asıl halleri ile yeniden var edecektir. Cuma gününü de apaydınlık ve parlak olarak gönderecektir. Cuma ehli, tıpkı onun için çok değerli olan varlığa hediye olarak (zifafa) gönderilen bir gelin gibi onun etrafını sararlar. O da onların önünü aydınlatır ve onun ışığında yürürler. (Cumanın) renkleri kar gibi beyazdır. Onların kokuları ise misk gibi etrafa saçılır. Kafur tepelerine dalarlar. İnsanlar ve cinler kendileri cennete girinceye kadar, hayranlıklarından ötürü başka tarafa gözlerini çevirmeksizin onlara bakarlar. Onların arasına ecrini Allah'tan bekleyerek ezan okuyan müezzinler dışında da kimse karışmaz,"

 

Bu şaz ve senedi sahih bir hadistir. Çünkü Ebu Muid hadisleri toplanan Şam ahalisinin sika ravilerindendir. el-Heysem b. Humeyd de Şam ahalisinin ileri gelenlerindendir. Şu kadar var ki Buhari ve Müslim her ikisinden rivayet tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 1730 "Eğer haber sahih ise" diyerek; Mecmau'z-Zevaid, II, 164'te belirttiği üzere hadisi Tabenini, el-Kebir'de rivayet etmiş ve senedinde: el-Heysem, Hafs'dan "Ebu Muiyd Hafs b. Gaylan" vardır. Kimileri her ikisinin sika olduğunu söylerken, başkalan ise zayıf olduklarını söylemiştir. Her ikisinin rivayeti de delil gösterilmiştir demektedir. el-Münziri de et-Terğib ve't-Terhib, I, 492'de: Senedi hasendir, metninde gariblik vardır derken, Hafız Dimyati de el-Metcuru'r-Rabih, s. ISI'de garibtir, senedi hasendir demektedir.

 

 

 

1067- ... Bize Cerir b. Abdulhamid, Mansur'dan tahdis etti. O Ebu Ma'şer'den, o İbrahim'den, o Alkame'den, o Karsa' ed-Dabbi'den -ki Karsa ilk kurradandır-, o Selman’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Selman Cuma günü nedir?" dedi. Ben: Allah ve Rasulü en iyi bilir dedim. O şöyle buyurdu: "Ey Selman Cuma gününde baban -yahut babanız- (ruh ve bedeni) bir araya getirildi. Şimdi ben sana Cuma günü hakkında şunu söyleyeyim: Kendisine emredildiği şekilde Cuma günü temizlenen (gusleden) sonra da evinden Cuma namazını kılmak üzere giderek oturan ve namazını bitirinceye kadar (hutbeyi) dikkatle dinleyen her bir kimse için bu yaptıkları mutlaka cumadan önce işledikleri için bir kefarettir."

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim Karsa' dışında bütün ravilerinin rivayetlerini delil göstermiştir. Ben Ebu Ali el-Kari'yi şöyle derken dinledim: Karsa' ed-Dabbi'nin müsnedlerini toplamak istedim. Çünkü o tabiinin zahidlerinden birisidir. Onun isnad ile rivayet ettiklerinin on hadisi bulmadığını gördüm.

 

Diğer Tahric: Buhari, 883. Ancak Buharf'de baş tarafında: "Cuma gününde baban -yahut babanız- bir araya (ruhu ve cesediyle) getirildi" bölümü bulunmamaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

416- Cuma Gününde Çokça Namaz Kılmanın Emredilmiş Olduğu  

 

417- Allah'ın Nebilerin Cesetlerini Yemeyi Yeryüzüne Haram Kıldığına Dair Gelmiş Rivayetler