HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

412- Şükür Secdesi

 

1063- Bize Ebu'l-Huseyn Muhammed b. Ahmed b. Temim el-Kantari Bağdat'ta haber verdi, bize Ebu Kılabe er-Rukaşi tahdis etti, bize Ebu Asım tahdis etti.

Bana Muhammed b. Salih b. Hani de tahdis etti, bize es-Serri b. Huzeyme tahdis etti, bize Ebu Seleme Musa b. İsmail tahdis etti.

Bize Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de tahdis etti, bize Ahmed b. Ali el-Cezzar tahdis etti, bize Halid b. Hidaş tahdis etti. (Hepsi) dediler ki: Bize Bekkar b. Abdulaziz b. Ebi Bekre babasından tahdis etti. O Ebu Bekre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini sevindiren bir husus geldiği takdirde yahutta kendisi sebebiyle sevindiği bir işle karşılaştığında aziz ve celil olan Allah'a şükür olmak üzere secdeye kapanırdı. 

 

Bu Buhari ve Müslim tarafından tahriç edilmemiş olsa dahi sahih bir hadistir. Çünkü Bekkar b. Abdulaziz imamlar nezdinde son derece doğru sözlü birisidir. Bu hadisi tahriç etmeyişlerinin sebebi, daha önce sözünü ettiğimiz üzere rivayette aradıkları şart dolayısıyladır. Abdulaziz b. Ebi Bekre'nin ise oğlu dışında ravileri yoktur. [...] Hadisi Salih (rivayet ettiği hadisleri uygun) birisidir demiştir.

Bu hadisin zikredilmeleri çok sürecek şahitleri bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2774; Tirmizi, i, 299; İbn Mace, 1394; Darakutni, Sünen, 157; Beyhaki, es-

Sünenu'l-Kübra, II, 370; İmam Ahmed, Müsned, V, 45 hasen bir hadistir.

 

 

 

1064- Bunlardan birisi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) maymunu görüp de secdeye kapandığına dair rivayettir.

Bir diğerine göre, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötürüm bir adam görmüş ve bunun üzerine secdeye kapanmıştır.

Bu kabilden bir diğer rivayete göre ise Hayber'in fethi esnasında Cafer b.

Ebi Talib'in yanına gelmesi üzerine secdeye kapanmıştır.

Bunlardan bir diğer rivayete göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oldukça zayıf ve kısa boylu birisini görmüş ve bunun için de secdeye kapanmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

413- Günlerin Efendisi Cuma Günüdür ve Kıyamet O Günde Kopacaktır

414- Cuma Gününün Faziletleri