HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

410- Mazeretsiz Olarak iki Namazı Bir Arada Kılmanın Yasaklanışı

 

1058- ... Bize el-Mutemir b. Süleyman babasından tahdis etti. O A'meş'ten, o İkrime'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim mazeretsiz olarak iki namazı bir arada kılacak olursa o kimse büyük günah kapılarından bir kapıya gitmiş olur."

 

Haneş b. Kays er-Rahbi'ye Ebu Ali de denilmektedir. Yemen ahalisinden olup Küfe'de yerleşmiş si ka bir ravidir. Buhari de İkrime'nin rivayetini delil göstermiştir. Bu hadis mazeretsiz olarak iki namazı bir arada kılmanın yasaklanışı hususunda bir kaidedir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, ı, 395; Tirmızı, 188; Ebu Ya'la, Müsned, r, 139; Bezzar, Müsned, II, 1116; Taberani, el-Kebir, 11540. Hafız, Haneş sebebiyle bu hadisin zayıf olduğunu belirtmiş ve: Aslı yoktur demiştir. Zehebi ise Haneş hakkında zayıf olduğunu söylemişlerdir demektedir.

 

 

 

1059- ... Bize Ebu Davud el-Hufri tahdis etti, bana Hafs b. Gıyas, Humeyd'den tahdis etti. O Abdullah b. Şakik'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bağdaş kurmuş olarak namaz kılarken gördüm.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de Humeyd b. Abdullah b. Şakik'den, o Aişe'den şöyle dediğini ittifakla tahriç etmişlerdir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceleyin uzun bir süre ayakta namaz kılardı. .. Burada sözü geçen Humeyd de Humeyd İbn Tireveyh et-Tavil'dir, bunda hiçbir şüphe yoktur.

 

Diğer Tahric: Nesai, III, 224; İbn Huzeyme, Sahih, 1231; İbn Hibban, Sahih, 2512; Hakim, Müstedrek, 1, 258; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 305. Nesai: "Bu hadisi Ebu Davud el-Hufli dışında rivayet eden bir kimse olduğunu bilmiyorum. Hadisin ancak bir hata olduğunu düşünmekteyim." Derim ki: İlim adamları Humeyd'in kimliğini tespit hususunda acaba o Humeyd et-Tavil midir yoksa Humeyd b. Kays mıdır diye ihtilaf etmişlerdir. Bundan sonra gelecek olan Hakim'in açıklamalarına da bakınız. (Hadis daha önce 986 numara ile geçmiş bulunmaktadır.)

 

 

 

1060- Çünkü bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi tahdis etti, bize Said b. Mesud tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti, bize Humeyd, Abdullah b. Şakik'den bildirdi. O Aişe'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin uzun bir bölümünde ayakta yine gecenin uzun bir bölümünde oturarak namaz kılardı. Ayakta namaz kıldığı takdirde ayakta iken rükua varırdı. Oturarak namaz kılıyorsa oturarak rüku yapardı.

 

Diğer Tahric: Müs!im, 730

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

411- imamlara Kıraatte Takıldıkları Yerleri Söylemek