HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

400- Namazda Elleri (Yere) Koyup, Ayakları Dikmek

 

1037- ... Bize Esed tahdis etti, bize Vuheyb, Muhammed b. Aclan'dan tahdis etti. O Muhammed b. İbrahim et-Teymi'den, o Amir b. Sa'd'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz esnasında (secde ederken) elleri (yere) koyup, ayakları dikmeyi emir buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buharı ile bunu tahriç etmemişlerdir. Hadis Müslim'in şartına göre bundan daha iyi bir lafız ile sahih olarak rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, II, 72 Müsned ve mürselolarak; Beğavi, Şerhu's-Sünne, III, 146'da: Mürse! rivayeti daha sahihtir demektedir.

 

 

 

1038- ... Bize Vuheyb, Muhammed b. Aclan'dan şöyle dediğini tahdis etti: Bana Muhammed b. İbrahim et-Teymi, Amir b. Sa'd b. Malik'ten haber verdi. O babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda (secde halinde) elleri (yere) koyup ayakları dikmeyi emir buyururdu. 

 

 

1039- ... Bize Muaviye b. Amr tahdis etti, bize Zaide Ebu Hamza’dan tahdis etti. O Ebu Salih'ten şöyle dediğini nakletti: Ben Ümmü Seleme'nin yanında idim. Saçları omuzlarına kadar inmiş genç bir akrabası onun yanına girdi ve kalkıp namaza durdu. (Secde ederken kum tanelerini) üflemeye başladı. Ümmü Seleme: Yavrucuğum üfleme!Çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı siyahi olan bir kölemize: "Ey Rebah yüzünü toprağa bula" buyurduğunu dinledim dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 381; İbn Hibban, 1913; İmam Ahmed, Müsned, VI, 323; Taberani, el-Kebir. XXIII, 742; Tirmizi'de yalnızca: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ... gördü" bölümü vardır. Orada siyahi kölenin adını buradaki gibi Rebah olarak değiL, Eflalı olarak vermektedir.

 

 

 

1040- *Bize Ebu Abdurrahman Muhammed b. Abdullah et-Tacir haber verdi, bize Ebu Hatim er-Razi tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. İshak da haber verdi, bize Muhammed b. Süleyman b. el-Haris bildirip (Ebu Hatim ile birlikte) dediler ki: Bize Muhammed b. Abdullah el-Ensari tahdis etti, bize Said b. Ebi Arube, Katade'den tahdis etti. O el-Hasen'den, o Semura b. Cündub'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin namazkılarken iyice oturmadan alel acele kalkmasını yasakladı. 

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 281. Eğer el-Hasen'in Semura’dan semaı (hadis dinlediği) sahih ise senedi de sahilıtir. Bu husustaki görüş ayrılığını defalarca kaydetmiş bulunmaktayız.

 

 

 

1041- ... Bize Yahya b. Zekeriya b. Ebi Zaide, el-Ala b. Müseyyeb'den tahdis etti. O Amr b. Murre'den, o Talha b. Yezid'den, o Huzeyfe'den rivayet ettiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını secdeden kaldırdığı vakit: "Rabbiğfirli: Bana mağfiret buyur" derdi. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Aslı Tirmızı, 262'dedir; Ebu Davud, 871; Nesaf, III, 226; İbn Mace, 897, 898; Müslim, 772

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

401- iki Secde Arasında: "Allah'ım Bana Mağfiret Buyur, Rahmetini ihsan Eyle, Benim Kırık Olan Kalbimi Düzelt, Beni Yükselt, Bana Hidayet Ver, Bana Rızık Ver" Diye Dua Etmek