HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

382- Rasulullah (s.a.v.) Yaygı Üzerine Namaz Kılmıştır

 

990- ... Bize Ebu Asım en-Nebil tahdis etti, bize Zem'a b. Salih, Seleme b. Vehram'dan tahdis etti. O İkrime'den, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre bir yaygı üzerine namaz kıldıktan sonra: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da bir yaygı üzerine namaz kılmıştı dedi.

 

Bu sahih bir hadistir. Buharl de İkrime'yi delil gösterdiği gibi Müslim de Zem'a'yı delil göstermiştir. Bununla birlikte her ikisi de bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1030'daki lafzı da böyledir; Tirmizi, 331'de hasen, sahihtir diyerek; Zehebi,

Telhis'inde: Hadisi merfu olarak zikretti ve Müslim onunla (Zem'a ile) bir başkasını da zikretti. Seleme'nin de Ebu Davud zayıf olduğunu söylemiştir demektedir. Derim ki: Fakat Seleme'ye, Tirmizi'de Simak b. Harb'ın mutabaatı bulunmaktadır. Simak'ın İkrime'den rivayetinde ise her ne kadar muzdariplik varsa da mutabaat halinde delil gösterilmeye elverişlidir.

 

 

 

991- ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana lyad b. Abdullah elKuraşi, Said b. Ebi Said el-Makburi'den haber verdi. O Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz namaz kıldığı takdirde ayakkabılarını giyinsin yahut onları ayakları arasında çıkartsın. Onlar sebebiyle başkasını rahatsız etmesin."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buharl ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 655; İbn Hibban, Sahih, 2183; İbn Huzeyme, Sahih, 1009; Abdurrezzak, Musannef, 1519. Ayrıca bundan sonra gelecek olan haberin arkasından zikredilecek hadise de bakınız.

 

 

 

992- Bize İbn Cureyc, Muhammed b. Abbad b. Cafer'den tahdis etti. O Ebu Seleme b. Süfyan’dan, o Abdullah b. es-Saib'den şöyle dediğini nakletti:

Mekke'nin fethedildiği yıl Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hazır bulundum. Sabah namazını kıl(dır)dı. Ayakkabılarını çıkartıp onları soluna koydu.

 

Bu Muhammed b. Abbad b. Cafer vasıtası ile bilinen bir hadistir. Ben bunu şahit olarak tahriç ettim. Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 648; İbn Mace, 1431; Nesai, II, 74; İbn Hibban, Sahih, 2189; İmam Ahmed, Müsned, III, 411; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 418; İbn Huzeyme, Sahih, 1014, 1015; Beyhaki, esSünenu'l-Kübra, II, 432 ve başkaları senedi kavidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

383- Ayakkabılarını Sağına da, Soluna da Bırakmasın. Onları iki Ayağının Arasına Bıraksın