HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

371- Nebi (s.a.v.) Sedl Yapmayı (Elbise (örtü)'ye bürünüp elleri elbise içinde bırakamak) ve Kişinin Ağzını Kapatmasını Yasaklamıştır

 

970- Bize el-Hasen b. Halim el-Mervezi haber verdi, bize Ebu'l-Muveccih bildirdi, bize Abdan bildirdi. Bize Abdullah bildirdi, bize el-Huseyn b. Zekvan, Süleyman el-Ahvel'den bildirdi. O Ata'dan, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (namaz kılarken) sedl yapmayı ve kişinin ağzını kapatmasını yasakladı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onlar bu hadiste kişinin namazda iken ağzını kapatmasını tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 643; Nesai, 387; İbn Hibban, 2353; İbn Huzeyme, Sahih, 772, 918; İmam Ahmed, Müsned, II, 341; Tirmizi, 378; Darimi, Sünen, I, 320. Hadis çeşitli rivayet yolları ve şahitleri ile hasen, sahihtir. Çünkü el-Hasen pek kavi bir ravi değildir. Şu kadar var ki ona Asel b. Süfyan ile mutabaat edilmiştir, o da zayıftır. Ancak el-Hasen bir topluluk tarafından sika kabul edilip, başkaları tarafından da zayıfkabul edildiğinden ötürü hadisini has en mertebesinde kabul etmek mümkündür. Eğer buradaki ravi el-Huseyn b. Zekvan ise hadis sahihtir.

 

 

 

971- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Abdullah b. Abdulvehhab el-Hacebi tahdis etti, bize Hatim b. İsmail tahdis etti.

Bize Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed b. İsmail de tahdis etti, bize Mehran tahdis etti, bize Ubey tahdis etti, bize Hişam b. Ammar tahdis etti, bize Hatim b. İsmail tahdis etti, bize Ebu Harze Yakub b. Mücahid, Ubade b. el-Velid'den şöyle dediğini tahdis etti: Cabir b. Abdullah'ın yanına gittim. O dedi ki: Bir gazada RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürüdüm. Kalkıp namaza durdu. Benim üzerimde bir burde (çizgili kumaştan bir elbise) vardı. Onun uçlarını çaprazlama koyduktan sonra düşmemesinden de emin oldum. Arkasından gelip RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sol yanında durdum. O elimden tutarak beni sağ tarafına durduruncaya kadar döndürdü. İbn Sahra geldi ve o da onun sol tarafında namaza durdu. Bizleri iki eliyle tuttu ve nihayet arkasında bizi durdurdu. (Cabir) dedi ki: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni göz ucuyla gözetlemeye koyulmuştu, ben de farkına varmamıştım. Sonra onun beni gözetlediğini fark edince bana elbisemi izar olarak bağlamama işaret etti. RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: "Ey Cabir" buyurdu. Ben: Buyur ey Allah'ın Rasulü dedim. O şöyle dedi: "Şayet elbisen geniş ise uçlarını çaprazlama atarak giyin, eğer dar ise onu belin etrafında dolayarak bağla."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 3010. Bu Ebu'l-Yeser kıssası hakkında Cabir'in oldukça uzun bir hadisidir. Bir kısmı da Ebu Davud, 634; İbn Hibban, Sahih, 2197'de yer almaktadır. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Ebu Abdullah el-Hakim yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

372- Tavaftan Sonra iki Rekat Namaz Kılmak