HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

361- Kadının Üstten Giydiği Elbisesi Ayaklarının ÜstTaraflarını Örtecek Kadar Uzun ise Üzerinde izar (Belden Aşağısını Örten Örtü) Bulunmaksızın Bir Gömlek (Entari) ve Başörtüsü ile Namazını Kılabilir

 

954- ... Bize Abdurrahman b. Abdullah b. Dinar, Muhammed b. Zeyd b. Kunfuz'dan tahdis etti. O babasından, o Ümmü Seleme'den rivayet ettiğine göre Ümmü SelemeNebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye kadın üzerinde izar (belden aşağısını kapatan örtü) bulunmaksızın bir gömlek ve bir başörtüsü ile namaz kılabilir mi? diye sordu. Allah Rasulü: "Gömleğinin (üst elbisesinin) ayaklarının üst taraflarını örtecek kadar uzun olması şartı ile (kılabilir)" buyurdu.

 

Bu Buhfıri'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 639, 640; İmam Malik, Muvatta, l, 142. Hadis Ebu Davud'un dikkat çektiği gibi mevkuf ve merfu olarak rivayet edilmiş, kendisi de buna (mevkuf olduğuna) meyletmiştir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

955- ... Bize Zuheyr b. Muhammed et-Temimi tahdis etti, bize Zeyd b. Eslem tahdis edip dedi ki: Ben İbn Ömer'i izarı (belden aşağısını örten örtüsü) çözülmüş olarak namaz kılarken gördüm de ona bunun durumunu sorunca, o: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı aynı şeyi yaparken gördüm dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 5453; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 240; Bezzar, Müsned, 127. Şamlıların Zuheyr b. Muhammed'den rivayetleri müstakim değildir, Velid de Dımaşklıdır. Bu sebeple senet zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

362- Ay Hali Görmeye Başlamış Bir Kızın Namazı Başörtüsüz Kabul Olmaz