HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

238- Köpeğin Su içmesinden Dolayı (Necis Olan) Kabın Temizlenmesi ilki Toprakla Olmak Üzere Yedi Defa Yıkanmasıdır

 

585- *Bunu bize Ebu Muhammed Ahmed b. Abdullah el-Muzeni Buhara'da tahdis etti, bize Ebu Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme kendi kitabından imla yoluyla 296 yılında tahdis etti. Bize Fustat Kadısı Ebu Bekre Bekkar b. Kuteybe tahdis etti. Bize Ebu Asım ed-Dahhak b. Mahled, Kurra b. Halid'den tahdis etti. O Muhammed b. Sirin'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Köpeğin içinde su içmiş olduğu birinize aitkabıntemizlenmesi birincisi toprak ile olmak üzere yedi defa yıkanmasıdır. Kedi için de aynen böyledir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadistir. Ebu Bekre sika ve güvenilir bir ravidir. Ebu Bekre'nin bu hadisi münferiden Ebu Asım'dan rivayet ettiğini düşünen kimse aslında hata eder. Onu münferid olarak rivayet eden Ebu Asım'dır. Ebu Asım da huccet (rivayeti delilolan) bir kimsedir.

 

 

 

586- *Bize Hafız Ebu'l-Hasen Ali b. Ömer tahdis etti, bize Fakih Ebu Bekr Abdullah b. Muhammed b. Ziyad tahdis etti. Bize Bekkar b. Kuteybe ile Hammad b. el-Hasen b. Ambese tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Asım tahdis etti, bize Kurra b. Halid tahdis etti, bize Muhammed b. Sirin, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Köpeğin içtiğikabın temizlenmesi ilki toprakla olmak üzere yedi defa yıkanması ile olur. Kedi(nin yaladığı kap ise) bir yahut iki defa (yıkanır)." Burada şüphe eden ravilerden Kurra'dır.

 

 

587- *Bize Ebu Muhammed el-Müzeni haber verdi, bize Kasım b. Zekeriya el-Mukri tahdis etti, bize Ali b. Müslim tahdis etti, bize Ebu Asım tahdis etti, bize Kurra b. Halid tahdis etti. Bize Muhammed b. Sirin, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kedi hakkında "Bir yahut iki defa (yıkanır)" buyurmuştur.

 

Bununla kedinin yaladığı kabın yıkanmasını kastetmektedir. Ali b. Nasr el-Cahdami, Kurra'dan bu lafzın açıklanması hususunda gerçekten (bu açıklamasıyla) şifaya kavuşturmuş (rahatlatmıştır.)

 

 

588- Bunu bize Ebu Muhammed el-Müzeni tahdis etti, bize Ebu Ma'şer el-Has en b. Süleyman ed-Darimi tahdis etti, bize Nasr b. Ali tahdis etti, bize babam (Ali b. Nasr) tahdis etti. Bize Kurra b. Halid, Muhammed b. Sirin'den tahdis etti. O Ebu Hureyre'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan şöyle buyurduğunu nakletti: "Köpeğin su içmiş olduğu birinize ait kabın temizlenmesi ilki toprak olmak üzere yedi defa yıkanması ile olur." (İbn Sirin dedi ki): Sonra Ebu Hureyre kediyi de sözkonusu etti ama bir mi yoksa iki defa mı dediğini bilmiyorum.

 

Nasr b. Ali dedi ki: Ben bunu babamın kitabında bir başka yerde Kurra'dan, o İbn Sirin'den, o Ebu Hureyre'den köpek ile ilgili olarak müsned (Peygamber efendimize kadar ulaşan kesintisiz bir senet ile) kedi hakkında da mevkuf (Ebu Hureyre'ye ulaşan bir senet olarak) zikretmiş olduğunu gördüm dedi.

 

 

589- *Kedinin mevkuf olarak zikredilmesihususunda ona (Ali b. Nasr'a) Müslim b. İbrahim, Kurra'dan diye mutabaatta bulunmuştur. Bunu bize fakih Ebu Bekr Ahmed b. Sehl haber verdi, bize Ahmed b. Muhammed el-Berki tahdis etti.

 

Bize Ebu Bekr Ahmed b. İshak da tahdis etti, bize Muhammed b. Eyyub bildirdi. Bize Ebu Muhammed el-Müzeni tahdis etti, bize Ebu Halife (Ahmed b. Muhammed ve Muhammed b. Eyyub ile birlikte) tahdis edip dediler ki: Bize Müslim b. İbrahim tahdis etti, bize Kurra tahdis etti, bize Muhammed b. Sirin, Ebu Hureyre'den kaptan su içen kedi hakkında: Bir yahut iki defa yıkar dediğini tahdis etti.

 

Böylelikle kedinin temiz olduğu hususunda şeriatın hükmünü öğrenmek için Malik b. Enes'in hadisine başvurulacağı sabit olmaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

239- Derinin Tabaklanması, Deriden Yapılan Kırbanın Pisliğini Giderir