HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

232- Erkek Erkeğin Avretine, Kadın da Kadının Avretine Bakmaz

 

576- Sözünü ettiğimin sıhhatini bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah b. Ahmed el-Hafid tahdis etti, bize el-Huseyn b. el-Fadl el-Beceli tahdis etti, bize Selm b. İbrahim el-Varrak tahdis etti, bize İkrime b. Ammar, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. O Iyad b. Hilal'den şöyle dediğini nakletti: Bana Ebu Said el-Hudri tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "İki erkek avretlerini açarak def-i hacette bulunurken dışarı çıkmasın çünkü şüphesiz Allah buna gazap eder."

 

Bu Yahya b. Ebi Kesir'in, Iyad b. Hilal el-Ensari'den diye rivayet ettiği sahih bir hadistir. Her ikisinin bu hadisi ihmal etmeleri Yahya b. Ebi Kesir'den rivayet eden arkadaşlarının bu hadis hakkındaki ihtilaflarıdır. Onlardan kimisi Hilal b. Iyad demiştir. Ebu Abdullah Muhammed b. İsmail (el-Buhari) de Tarih'de adının Iyad b. Hilal el-Ensari olduğu hükmüne varmıştır. Iyad, Ebu Said'den hadis dinlemiştir. Kendisinden de Yahya b. Ebi Kesir hadis dinlemiştir. Bunu Hişam, Ma'mer, Ali b. el-Mubarek ve Harb b. Şeddad, Yahya b. Ebi Kesir'den diye söylemiştir. Ben Ali b. Hamşaz'ı şöyle derken dinledim:

 

Musa b. Harun'u şöyle derken dinledim: Bu hadisi Evzai iki defa rivayet etti. Bir seferinde Yahya'dan, o Hilal b. Iyad'dan demiştir.

 

Bunu bize Muhammed b. es-Sabbah tahdis etti, bize el-Velid, el-Evzai'den tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir'den, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan diye hadisi mürsel olarak rivayet etmiştir. Abdurrahman b. Mehdi bu hadisi Iyad b. Hilal'den diye tahdis ederdi. Sonra bu hususta şüpheye düşerek yahut Hilal b. Iyad demiştir. Bunu da Abdurrahman b. Mehdi'den diye Ali İbnu'l-Medini, Ubeydullah b. Ömer el-Kavariri ve Muhammed b. el-Müsenna rivayet etmişlerdir. Hepsi de böylece Iyad b. Hilal adı üzerinde ittifak etmişlerdir ki doğrusu da budur.

 

Hakim dedi ki: İmamlarımızdan Buhari ve Musa b. Harun gibi iki imam hadisin sahih olduğu hükmüne varmışlardır. Buna sebep ise bu isnadı Iyad b. Hilal el-Ensari'den diye ikame edenler (doğrultanIarın sözleri)dir. Buhari bu hususta çeşitli şahitler de zikretmiştir. Bununla da hadis sahih olmaktadır. Müslim de bu hadisin manasını Ebu Kureyb ve Ebu Bekr b. Ebi Şeybe'den, o (ikisi) Zeyd b. el-Hubab'dan, o ed-Dahhakb. Osman'dan, o Zeyd b. Eslem'den, o Abdurrahman b. Ebi Said'den, o babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletti: "Erkek erkeğin aYretine bakmasın, kadın da kadının avretine bakmasın."

 

Diğer Tahric: Müslim, 338; Ebu Davud, 4018; Tirmizi, 2794; İbn Mace, 661.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

233- istinca Yaparken Taş Kullanan Kimse Tek Sayılı Kullansın