HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

205- Namazda Ayakkabıları Çıkarmak

 

501- *Bize Muhammed b. Salih ve İbrahim b. İsmet tahdis edip dediler ki: Bize es-Serri b. Huzeyme tahdis etti, bize Musa b. İsmail tahdis etti.

Bize Ebu'l-Velid el-Pakih de bildirdi, bize el-Hasen b. Süfyan tahdis etti, bize İbrahim b. el-Haccac tahdis edip (Musa b. İsmail ile) dediler ki: Bize Abdullah b. el-Musenna el-Ensari, Sumame'den tahdis etti, o Enes'ten rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda bir defa hariç,ayakkabılarını asla çıkartmış değildir. O ayakkabısını çıkartınca insanlar da çıkarttı. Bunun üzerine: "Size ne oluyor" buyurdu. Onlar: Sen çıkartınca biz de çıkarttık diye cevap verdiler. Allah Rasulü: "Cebrai! bana ayakkabılarımda bir pislik yahutta bir necaset olduğunu haber verdi" buyurdu.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Buhari, Abdullah b. el-Musenna'nın rivayetini delil göstermiştir. Bununla birlikte Müslim'le bu hadisi tahriç etmemişlerdir. Bunun şahidi ise Meymun el-Aver'den diye meşhur olan hadistir.

 

 

 

502- *Bize Muhammed b. Salih ve İbrahim b. İsmet tahdis edip dediler ki: Bize es-Serri b. Huzeyme tahdis etti.

Bize Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Ali b. Abdulaziz tahdis edip (esSerri ile birlikte) dediler ki: Bize Ebu Gassan Malik b. İsmail tahdis etti, bize Zuheyr b. Muaviye tahdis etti, bize Ebu Hamza, İbrahim'den tahdis etti. O Alkame'den, o İbn Mesud'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pislik taşıyan ayakkabılarını çıkardı [      ] ve: "CebraH bana haber verdi" [        ] buyurdu. Allah Rasulü [onları bir kenara bıraktıktan sonra namazını tamamladı]

 

Bize Kays b. Uneyf tahdis etti, bize Kuteybe b. Said tahdis etti:

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

206- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdest Bozmak için Gittiğinde Uzaklaşırdı