HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

190- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Döneminde insanlar Yalan Söylemezlerdi

 

449- Bize Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Bişr b. Musa bildirdi, bize Muhammed b. Salim el-Mefluc tahdis etti, bize İbrahim b. Yusufb. Ebi İshak, el-Beni'dan şöyle dediğini tahdis etti: Hepimiz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın (naklettiği) hadisini (bizzat) dinlemiş değildik. Çünkü bizlerin bağları bahçeleri ve işleri vardı.Ama o gün insanlar yalan söylemezlerdi. Bu sebeple (Peygamberin huzurunda bulunup, hadisin söylendiğine) tanık olan kişi hazır bulunmayana hadisi naklederdi. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir. Muhammed b. Salim ve onun oğlu Abdullah'ın rivayetleri ise delil gösterilmiştir. İbrahim b. Yusufb. Ebi İshak'ın sahifesine gelince, Buhari bunu el-Camiu's-Sahih'de tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

450- Bize Ali b. Hamşaz tahdis etti. Bize Muhammed b. İsa b. es-Seken el-Vasıti tahdis etti, bize Amr b. Avn tahdis etti, bize Süfyan, Ubeydullah b. Ebu Bureyde'den şöyle dediğini tahdis etti: İbn Abbas'a herhangi bir hususa dair soru sorulur da o(nun cevabı) Allah'ın kitabında varsa, ona göre cevap verirdi. Eğer Allah'ın kitabında olmayıp, onun hakkında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan bir şey varsa ona göre cevap verirdi. Eğer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan ona dair bir şey gelmemişse Ebu Bekr ve Ömer'in dedikleriyle cevap verirdi. Eğer Ebu Bekir ve Ömer'in bu hususta söyledikleri bir söz yoksa kendi görüşüne göre cevap verirdi. 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir ama mevkuftur. Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis mevkuftur, senedi sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

191- Ciddi Olsun, Şaka Olsun Yalan Söylemek Uygun Olmadığı Gibi Kişinin çocuğuna Bir Söz Verdikten Sonra Onu Yerine Getirmemesi de Uygun Değildir