HAKİM

el-Müstedrek

İLİM

 

146- ilmi Dört Kişide Arayınız

 

341- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakfıb tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Abdilhakem bildirdi, bize İbn Vehb bildirdi, bana Muaviye b. Salih haber verdi.

Bize fakih Ebu'n-Nasr Muhammed b. Muhammed b. Yusuf -ki lafız onundur- de tahdis etti, bize Osman b. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Abdullah b. Salih tahdis etti. Bana Muaviye b. Salih tahdis etti, bana Rabia b. Yezid, Ebu İdris el-Havlani'den haber verdi. O Yezid b. Umayra'dan rivayet ettiğine göre Muaz b. Cebel'e vefatından az önce: Ey Ebu Abdurrahman bize tavsiyede bulun dediler. O: Beni oturtun dedikten sonra şunları söyledi: İlim ve iman yerlerindedirler. Onları arayan, onları bulur. Bu sözlerini üç defa tekrarladı. İlmi şu dört kişinin yanında arayınız: Uveymir Ebu'd-Derda'nın, Selman el-Farisi'nin, Abdullah b. Mesud'un ve Abdullah b. Selam'ın yanında. Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Şüphesiz ki o cennetteki on kişinin onuncusudur" buyururken dinledim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Yezid b. Umeyra es-Sekseki ise Muaz b. Cebel'in sohbetinde bulunmuş arkadaşlarındandır. Mekhıll ed-Dımeşki bu hususta Yezid'in lehine tanıklık etmiştir. Zaten bu Ebu İdris el-Havlani'ye mutabaat olarak Mekhul'ün Yezid'den diye tanık gösterilenlerdendir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 4056,

 

 

 

342- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Velid b. Mezyed el-Beyrılti bildirdi, bize Muhammed b. Şuayb b. Şabur tahdis etti. Bana en-Numan b. el-Münzir, Mekhul'den şöyle dediğini tahdis etti:

 

Yanımda Yezid b. Umeyra ez-Zebidl'nin bulunduğu bir günde Muaz b. Cebel rahatsızlandı. Yezid onun için ağlayınca Muaz ona şöyle dedi: Neden ağlıyorsun dedi. o: Ben her gün sana sorup duruyordum. Artık bu imkanı kaybetmiş olmam beni ağlatıyor dedi. Muaz bu sefer şöyle dedi: İlim ve iman güleç yüzlüdür, kalk onları ara dedi. Yezid: Onları kimlerin yanında arayayım deyince, Muaz şu cevabı verdi: Dört kişinin yanında ara. Uveymir Ebu'd-Derda'nın, Abdullah b. Mesud'un, Selman el-Farisi'nin ve Abdullah b. Selam'ın yanında ara. Çünkü: "O (Abdullah b. Selam) cennetteki on kişinin onuncusudur" deniliyordu. Yezid dedi ki: Ben: Aynı zamanda Ömer b. el-Hattab'ın yanında da (aramayayım mı?) dedim. O: Ona hiçbir şey sorma çünkü o seninle uğraşamayacak kadar meşgul birisidir dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

147- ilim ve iman Yerlerindedirler, Onları Arayan Bulur