HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

92- Ben Size Zayıf iki Kişi Olan Yetim ile Kadına Haksızlık Etmeyi Yasaklıyorum

 

219- Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakılb haber verdi. Bize Yahya b. Muhammed b. Yahya tahdis etti, bize Müsedded tahdis etti. Bize Ali b. Hamşaz da tahdis etti, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel bildirdi. Bana babam tahdis etti. İkisi (Ahmed b. Hanbel ve Müsedded) dedi ki: Bize Yahya b. Said tahdis etti, bize İbn Aclan, Said el-Makburi'den tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben size iki zayıfın (yani) yetim ile kadının hakkını haram kılıyorum."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olduğu halde her ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace. 3678; Müstedrek, IV, 7349. Hadis hasen, sahihtir.

 

 

 

220- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize el-Abbas b. elVelid b. Mezyed el-Beyruti bildirdi. Bana babam haber verip dedi ki: el-Evzai'yi şöyle derken dinledim: Bana Ebu Kesir ez-Zubeydi babasından tahdis etti. -Babası Ebu Zerr ile oturup kalkan birisi idi.- Dedi ki: (Babası) bir hadis topladı. Orta cemrenin yanında Ebu Zerr ile karşılaştı. Etrafında başka insanlar da vardı. (Babası) dedi ki: Onun yanına benim dizim dizlerine değecek şekilde oturdum fakat o hadisi unuttum, ona sormak istediğim her şey kafamdan uçup gitti. Başımı göğe kaldırarak hatırlamaya başladım. Ey Ebu Zerr! dedim, bana bir kul yaptığı takdirde kendisi ile cennete gireceği bir amel göster dedim. Ebu Zerr dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a iman etmendir" buyurdu. Ben ey Allah'ın Rasulü!Şüphesiz iman ile birlikte bir de amel vardır dedim. O: "Allah'ın ona verdiği rızıktan bir şeyler verir" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü eğer kul hiçbir şeyi bulunmayan bir yoksul ise dedim. O: "Dili maruf söz söyler" buyurdu. Ben: Eğer dili dönmeyen ve dili içindekini ifade edemeyen birisi olursa dedim. Allah Rasulü: "O takdirde yenik düşmüş (çaresiz, yardıma muhtaç) birisine yardım etsin" buyurdu. Ben: Şayet gücü yetmeyen, zayıfbirisi ise dedim. Allah Rasulü: "O halde hiçbir iş beceremeyen bir kimseye bir iş yapsın" buyurdu. Ben: Şayet kendisi bir şey beceremeyen birisi ise dedim. Allah Rasulü bana dönerek şöyle buyurdu: "Sen hakkında soru sorduğun bu kimsede hayır namına bir şey bırakmak istemiyorsun" buyurdu. Sonra: "O takdirde insanlara eziyet vermez" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü! Şüphesiz bunların hepsi kolaydır dedim. Şöyle buyurdu: "Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki bu hasletlerden herhangi birisini bir kul Allah'ın rızasını arayarak işleyecek olursa, mutlaka o yaptığı iş kıyamet gününde elinden tutar ve onu cennete sokuncaya kadar ondan ayrılmaz."

 

Diğer Tahric: Müslim, 84; Bezzar, Müsned, 941; Abdurrezzak, Musannef, 20298; İmam Ahmed, Müsned, V, 163; İbn Hibban, Sahih, 273.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

93- Ahiret için Amel Dışında Teenni ile Hareket Etmek Her Şeyde Hayırlıdır