HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

89- Ömer'in Şam'a Gitme Olayı ve Onun: Bizler Allah'ın islam ile Aziz Kıldığı Bir Toplumuz. Dolayısıyla izzeti Ondan Başkasıyla Asla Aramayız Sözü

 

214- * ... Bize Süfyan tahdis etti, bize Eyyub b. Aiz, Kays b. Müslim'den tahdis etti. O Tarık b. Şihab'dan şöyle dediğini nakletti: Ömer b. el-Hattab Şam'a (Suriye'ye) gitmek üzere çıktı. Bizimle birlikte Ebu Ubeyde b. el-Cerrah da vardı. Karşılarına geçmeleri gereken bir su çıktı. Ömer devesi üzerinde idi. Devesinden indi, ayakkabılarını çıkartıp, omuzlarına koydu ve devesinin yularını tutup, devesiyle birlikte o suya daldı. Bunun üzerine Ebu Ubeyde: Ey müminlerin emiri!Bu işi sen mi yapıyorsun? Ayakkabılarını çıkartıp, omuzlarına atıyorsun, devenin yularını tutarak bu suya dalıp geçiyorsun. Bu ülke ahalisinin seni (bu halde) görmeleri hiç hoşuma gitmez. Buna karşılık Ömer şu cevabı verdi: Bunu senden başka birisi söyleseydi ey Ebu Ubeyde! Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ümmeti için ibret alacakları bir şekilde cezalandırırdım. Çünkü bizler olabildiği kadar zelil bir kavim idik. Allah bizi İslam ile aziz etti. Bundan ötürü bizler Allah'ın kendisi sebebiyle aziz ettiği İslam'dan başkasıyla izzet arayacak olursak Allah bizi zelil eder.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü her ikisi de ittifakla Eyyub b. Aiz et-Tai ve diğer ravilerinin rivayetini delil göstermişlerdir. Bununla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

el-A'rec'in, Kays b. Müslim'den diye rivayet ettiği bir şahidi de bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. Bir başka vecihten de gelmiştir.

 

 

 

215- * ... Bize Ebu Muaviye tahdis etti, bize el-A'meş, Kays b. Müslim'den tahdis etti. O Tarık b. Şihab'dan şöyle dediğini tahdis etti: Ömer Şam'a geldiğinde askerler onu karşıladı. Üzerinde bir izar (belden aşağısını örten peştamal) vardı, ayakkabı ve sarık giyinmişti. Devesinin yularını tutmuş, suya dalıp geçiyordu. Ona -yani bir kişi- ey müminlerin emiri askerler ve Şam'ın komutanları bu halde iken mi seni karşılayacaklar dedi. Ömer ona: Bizler Allah'ın İslam ile aziz kıldığı bir kavimiz. Bu sebeple onun dışında hiçbir şeyde izzeti aramayacağız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

90- Küçüğümüze Merhamet Etmeyen, Büyüğümüzün Hakkını Tanımayan Bizden Değildir