HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

86- Cennetlikler Yenik Düşürülen ve Zayıf Kimselerdir. Cehennem Halkı ise Mütekebbir ve Kaba Saba, Mal Yığıp Biriktirdiği Halde Kimseye Bir Şey Koklatmayan ve Büyüklük Taslayan (Müstekbir) Kimsedir

 

209- * ... Bana Musa b. Ali b. Rebah babasından tahdis etti. O Suraka b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Size cennet ehlinin kimler olduğunu bildirmeyeyim mi? (Onlar) yenik düşürülmüş, zayıf kimselerdir. Cehennem ehli ise kaba saba, mütekebbir, mal toplayıp yığmakla birlikte kimseye bir şey koklatmayan ve büyüklük taslayan (müstekbir) her kişidir."

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, X, 265'de belirtildiğine göre hadisi Taberani, el-Kebir ve el-Evsat'ta hasen bir senetle tahriç etmiştir.

 

 

 

210- * ... Bize Hammad b. Seleme, Katade'den tahdis etti. O Said b. elMüseyyeb'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aziz ve celil olan Rabbinden naklettikleri arasında şunları da buyurmuştur: "Büyüklük benim üzerimdeki örtümdür. Benim örtüm hususunda benimle çekişen kimsenin belini kırarım."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızIa tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim el-Ağar Ebu Hureyre'den yolu ile bundan başka bir lafızIa bu hadisi tahriç etmiştir.

 

Diğer Tahric: Müslim. 2620; İbn Mace, 4174; Ebu Davud. 4090. Hadisin Hakim tarafından bu lafızIa rivayeti zevaiddendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan: