HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

76- inceden inceye Hesaba Çekilen Helak Olur

 

197- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Ebu Zur'a Abdurrahman b. Amr ed-Dımeşki tahdis etti, bize Ahmed b. Halid el-Vehbi tahdis etti, bize Muhammed b. İshak tahdis etti. Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de bildirdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize İsmail b. Uleyye, Muhammed b. İshak'tan tahdis etti. O Abdulvahid b. Hamza b. Abdullah b. ez-Zubeyr'den, o Abbad b. Abdullah b. ez-Zubeyr'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti:

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı namazının bir yerinde: "Allah'ım beni kolay bir şekilde hesaba çek" derken dinledim. Namazı bitirince ey Allah'ın Rasulü hesap nedir? dedim. Şöyle buyurdu: "(Allah) onun kitabına bakar ve onu affeder çünkü ey Aişe o gün kim inceden inceye hesaba çekilecek olursa helak olur. Mümine gelen herbir musibet (karşılığında) Allah onun üzerinden (birtakım günahların sorumluluklarını) kaldırır. Ona batan bir dikene varıncaya kadar."

 

Diğer Tahric: Bu Müslim'in şartına göre sahih olduğu halde Buhari ve Müslim bu lafızIa bu hadisi tahriç etmemişlerdir ama onlar İbn Ebi Muleyke'nin, Aişe'den rivayet ettiği Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın: "İnceden inceye hesaba çekilen kimse azap edilir" hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir. Hadis Hakim'in dediği gibidir. Ayrıca bk. I, 255, IV, 7711, 8767, 1, 975.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

77- Akıllı Kimse Nefsine Boyun Eğdirerek Hesaba Çeken ve Ölümden Sonrası için Amel Eden Kimsedir