HAKİM

el-Müstedrek

İMAN

 

49- (Cehennem) Ateş(i) Nerede Diye Soranın Cevabı

 

110- *Bize hafız Hakim Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah imla yoluyla 393 yılı Rebiu'l-Ahir ayında haber verdi. Bize Ebu Ahmed Bekr b. Muhammed es-Sayrafi Merv'de bildirdi, bize Ebu İsmail Muhammed b. İsmail tahdis etti, bize Ebu'n-Numan Muhammed b. el-Fadl tahdis etti, bize Abdulvahid b. Ziyad tahdis etti.

Bana Muhammed b. Abdullah el-Cevheri de haber verdi -ki lafız onundur-o Bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Ma'mer b. Rib'i el-Kaysi bildirdi, bize Ebu Hişam el-Muğire b. Seleme el-Mahzumi tahdis etti, bize Abdulvahid b. Ziyad tahdis etti, bize Abdullah b. Abdullah b. el-Asam tahdis etti, bize Yezid b. el-Asam, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini tahdis etti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye gelerek: Ey Muhammed! Ne dersin eğer cennetin eni gökler ve yer kadar ise ya (cehennem) ateş(i) nerededir? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Her şeyi (bir elbise gibi) örten gece gelirken ne dersin gündüzü Allah nerede koymuş olur." Adam: Allah en iyi bilendir deyince, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İşte Allah böylece neyi dilerse onu yapar" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Herhangi bir illetini bilmiyorum. Bununla birlikte Buhari ve Müslim hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned, 2196; İbn Hibban, Sahih, 103; Mecmau'z-Zevaid, VI, 327'de: Hadisi Bezzar tahriç etmiş olup, ravileri sikadırlar demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

50- Tubba ve Zulkarneyn Nebi mi idiler?