EL-ESNA

Fİ ŞERHİ ESMAİLLAHİ’L-HÜSNA

VE SIFATİHİL ULYA

 

28. BÖLÜM

 

Allah Teala'nın isimlerinin "hüsna (en güzel) ile isimlendirilmesinin sebebinde ihtilaf edilmiştir.

 

Denildi ki: Bu isimlerde bulunan ululuk, tazim, takdis ve tenzihten dolayıdır. Muazzam olan her husus ile isimlendirilir.

 

Denildi ki: Kul bu isimleri zikrettiğinde kendisine vaad edilen sevabın, dua ettiğinde kendisine lütfedilen ikramın güzelliğinden dolayı "hüsna" diye isimlendirilmiştir.

 

Yine denildi ki: Kulaklarında (sesi), kalplerde güzelolduğundan dolayı böyle isimlendirilmiştir.

 

Şöyle de denildi: Çünkü bu isimler tevhidine, keremine, rahmetine, ikramına, lütuflarına, delalet etmektedir. Bundan dolayı kendi zatını övmüştür. "Hamd, alemlerin rabbi Allah'a muhsustur"(Fatiha, 1) Allah zatını ancak hak ettiği ve muttasıf olduğu celal, azamet ve kemal sıfatlarıyla methetmiştir. Bu isimlerde o sıfatlara delalet etmektedir. Daimi hayat O'na mahsustur. Kendisi hariç her şey fanidir. Ancak onda mevcut olan her şeyi kuşatan ilim de ondadır. Ancak kendisi için yakışan asla kaybolmayan izzet ancak ondadır. Ve daha nice esma-i hüsnasının delalet ettiği sıfatlar. Dolayısıyla manası güzelolduğu için güzelolmuş, methumu kamil olduğu için kamil olmuştur. Delaletin şerefi de delalet ettiği şeyin şerefiyle orantılıdır.

 

Bundan dolayı bize mushafı korumayı ibadet kılmıştır. Kağıt ve mürekkep olması bunu değiştirmez. Bizlere Kur'an kağıtlarını korumayı, bunlara hürmet göstermeyi emretmiştir. Resulullah da düşmanların kirleri, necasetleri bulaşmasın diye Kur'an ile düşman topraklarına yolculuk yapmayı nehyetmiştir. Aynı şekilde alim tahsil ettiği ilmin şerefi ile şereflenir. Nitekim ilim de malumun, zakir de mezkurun şerefi ile şeref bulur. Allah Teala varlık aleminin en ulusudur. Buna göre de sevap büyür, mükafat güzelleşir, kat kat olur. Şu var ki güzellik (hüsnalık) hepsindendir. Şeref (değer, ululuk) ise mezkur (olan zata) raci'dir. Bunların hepsi delile ihtiyaç duymayacak kadar açıktır.

 

Şöyle de denildi: Bu isimlerin "hüsna" ile sıfatlanmasının manası, Allah Teala hakkında vacip, caiz ve mümteni (muhal) olan sıfatları bilmektir.

 

Hüsna vasıf olarak gelmiş bir mastardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

29. BÖLÜM