EL-ESNA

Fİ ŞERHİ ESMAİLLAHİ’L-HÜSNA

VE SIFATİHİL ULYA

 

8- Zü’L-ARŞ

 

Allah Teala buyuruyor ki: "Dereceleri yüksek olan (yükselten), Zül-Arş (Arş'ın sahibi)."(Ğafir, 15) "O bağışlayan, Vedud olandır. Zü'l-Arş (arşın sahibi) Mecid olandır."(Buruc,14-15) Bu isim de ululuk manasına dönmektedir. Arşın etrafında saf tutanların tazimini, ibadetini gaye edindikleri zattır. O, bir olan mabuddur, bir olan meliktir. Ondan başka İlah yoktur. Arş, şerefli, kerim, azametli bir mahluktur. üstünde hiçbir mahluk bulunmamaktadır. üst kenarında adem (mutlak yokluk) bulunur. Alt kenarında ise cennet vardır. Arş cennetin çatısıdır. Ebu Hüreyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'tan istediğinizde Firdevsi isteyin. Zira orası cennetin en güzel, en üst mertebesidir. üstünde Rahman'ın arşı vardır. Cennet ırmakları oradan fışkırır."

 

Mahiyetine gelince bu konuda ihtilaf edilmiştir. Alimlerden bazısı susmayı bazısı konuşmayı tercih etmiştir. Arş hakkında yorum yapanlar birkaç gruptur. Bir kısmı, "Arş cisimdir, sema gibi cansızdır." Demişlerdir. Bir kısmı ise "Cisimdir, insan ve melek gibi canlıdır." demişlerdir. Canlıdır diyenler Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, "Arş Sad b. Muaz (r.a.)'ın ölümünden dolayı titredi, sarsıldı." Sözünü delil getirmişlerdir. Dediler ki: Titremenin, sarsılmanın manası sevinmek mutlu olmaktır. Bu duygu ise yalnız canlı varlıklarda bulunur.

 

"Arş canlı değildir" diyenler dediler ki: Hadisin manası, Arşın melekleri titremiştir. Allah da Sad (r.a.)'ın şanını tazim için Arş'da bir kıpırdama yaratmıştır.

 

İbn Meserre (rahimehullah) de onda Eş'ari'lerin mezhebine muvafık olmayan bir şey demiştir. İbn Hazm (rahimehullah) da şunu iddia eder: Arş dokuzuncu telektir (yörüngedir). Kur'an'da onu taşıdığı söylenen sekiz, sekiz telektir. Bunlar yedi kat gök. Kürsi de sekizincileridir. Her semanında bir meleği vardır. Aynı şekilde Kürsİ. Bu sekiz teleğe cennet kapıları açılır. Arşı da canlı bir cisim saymıştır. Kürsi'yi de öyle. Her semayı da aynı şekilde canlı saymıştır.

 

İbni Meserre (rahimehullah) dedi ki: Arş, cisim değildir. Kürsi de değildir. Bilakis ikisi gökler üzerinde yaratılmış nurani varlıklardır. Arş da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in "O, Allah'ın ilk yarattığı varlıktır." diye tabir ettiği arştır. Oradan kullara akılları dağıtılır. Kürsi'den de düşünen, düşünmeyen her canlının canı dağıtılır.

 

Akleşi (rahimehullah) dedi ki: Bunların hepsi hiçbir delili olmayan iddialardır. Hepsi gaybi meselelerdir, hakkında kati bir bilgi yoktur. Söyledikleri her şey zandır, tahmindir. Teslimiyete sarılan veya Allah'ın hakikate muttali kılıp da konuşmayan muvaffak olmuştur. Arap dilinde arş, taht, yatak demektir. "Onun büyük bir arşı vardır."(Neml, 23) buyruğundan bu manadadır.

 

Ümeyye b. Ebis-Salt da şöyle demiştir.

 

Allah'ı yücelt! Yüceliğe layıktır

Rabbimiz, gökte (yüce) çok büyüktür

Mahlukattan önceki büyük bilgi

Semayı da serir (taht, yatak) yapmakla

 

İbn Berrecan (rahımehullah) dedi ki: Yatak ( taht) Allah'ın şeri isimlerinden değildir. Bunu bil. Bunu Allah'a, sıfatlarından veya isimlerinden herhangi birine şeriatta gelen isimlerden başka isimler vermemiz kesinlikle caiz değildir. Allah'ın tavanı, Kürsi içinde minber, meclis, menzil (konak) demek caiz değildir. Bunlardan hiçbiri Allah'tan veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den nas bulunmadıkça sıfat olarak kullanılmaz.

 

Aynı şekilde Allah'ın Arapça olmayan bir isimle zikredilmesi caiz değildir. Ancak biri Arapça ile zikredemiyorsa zaruretten müsaade edilir. Tabi bu konuda, iki lafzın da manasını tamamen kuşatmalı ve manalarının birebir olduğunu bilmelidir. Sakın hatırına, Bari Teala'nın Kürsi'ye bir şeye muhtaç olduğu gelmesin. Bilakis her şeyona muhtaçtır. O, herhangi bir şey üzerinde bulunmaz, hiçbir şey de onun zatı üzerinde bulunmaz.

 

Derim ki: Burada ve de kitabımızın sonunda "Rahman arşa istiva etti."(Taha, 5) Buyruğunu izah ederken dikkat çektiğimiz üzere bu konuda hak olan mezhep budur. Arş'ı zatına izafet etmesi, değer ve kerem atfetmek içindir. Çünkü arş mahlukatın en büyüğü en şereflisidir. Allah Teala da mescitleri, özellikle de Mescid-i Haram'ı kendine nispet etmiştir. "Evimi temizle."(Hac, 26) buyurmuştur. Ebu Zer hadisinde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Ey Ebu Zer! Kürsi ile beraber yedi kat gök ancak uçsuz bucaksız bir araziye atılmış bir halka gibidir. Arş’ın Kürsi'den büyüklüğü de arazinin halkadan büyüklüğü oranındadır. Acurri (rahimehullah) rivayet etmiştir. 

 

Bazı haberlerde şöyle geçer. Meleklerden bir melek dedi ki: Ya Rabbi! Ben arşı görmek istiyorum. Bana kuvvet ver ki, Arş'a yetişirim umuduyla uçayım. Allah ona otuz bin kanat yarattı. Otuz bin yıl uçtu, Allah dedi ki: Zirvesine ulaştın mı? Dedi ki: Henüz arşın ayaklarından bir ayağı bile geçemedim. Tekrar eski yerine dönmek için izin istedi. Kuşeyri (rahimehullah) zikretmiştir.

 

Arapların dilinde Arş, madde de olur, manada olur. Kur'an'da: "O kadının büyük bir tahtı (arşı) vardır."(Neml 23), "Arşını tanıyamayacağı hale getirin."(Neml 41), "Ana-babasını arşa çıkardı." Arş: Evin tavanında da denir. Ayağın arşı, parmakların ve ayağın üst tarafıdır. Simak (çoban yıldızı) arşı: Delta yıldızının altında yer alan dört büyük yıldızdır. Kuyunun arşı: Ağer taş ile inşa edildikten sonra üzerine kurulan ahşap çardaktır.

 

Çardağa da arş denir, çünkü altında gölgelenilir. Eve de arş denir, çünkü sakini için barınaktır. Aynı şekilde arş, mülk ve otorite manasında kullanılır. Mülk ve iktidarını kaybeden kimseye, "Arşı gitti" derler.

 

Şair Züheyr şöyle der:

 

Arş'ı yıkılan Abs'ın imdadına yetiştiniz.

Zübyanın da neredeyse ayakları kayıyorken.

 

Başka bir şair de şöyle der:

 

Sizler İbn Hamte, İbn Matik ve Harislilerden sonra ...

ArşIarından (iktidarlarından) sonra...

Bir kurtuluş mu umuyorsunuz.

 

Bir başka şair de şöyle demiştir:

 

Öyle bir arşa nasıloldu ki, kimse erişmemiş Ne cin ne insan ne de kıpırdayan bir varlıktı. 

 

Bundan dolayı bazı alimler Allah Teala'nın, "Rahman Arş'a istiva etti." buyruğu hakkında demişlerdir. Manası: Rahman mülkün hepsinin üstüne istiva etmiştir, yani galip gelmiş, hükümran olmuştur.

 

Şair şöyle der:

 

Biz onlara karşı galip gelip istiva edince

Onları kurda kuşa yem birer leş bıraktık.

 

İstivanın lügat manası, uluvv, yükselmektir. Alimlerin istiva hakkında on dört farklı izahı vardır. Bu bir tanesidir. Diğerleri ilerde gelecektir. Bu görüş de tartışmalıdır. İzahı gelecektir. Bu görüş "Cihet" hususunu da nefyeder. Mütekaddim ve müteahhir alimlerin çoğunluğu "cihetin" reddi görüşündedirler. Onlara göre yukarı doğru bir cihette değildir. Çünkü onlara göre bir cihette olan mutlaka kendisini sınırlayan bir mekanda olmalıdır. Mekan ve sınırla çevrili olan için hareketlilik, hareketsizlik ve hadislik (yaratılmış olma) vacip olur. ilk dönem ulema ciheti nefyetmez, fakat keyfiyeti nefyederlerdi. Bazıları şöyle der:

 

İstiva, habere dayalı bir durumdur. Aklın onda hiç bir dahli yoktur.

 

Burada vacip olan durmak ve iz aha girmemektir. Aynı izahı bazıları "İlahın yukarda olması meselesi." için yapmışlardır: Bunlar habere dayalı hususlardır. Haberde varid olan şeklinden öte bir izahı yoktur. Bu hadis imamlarının seleflerinin mezhebidir. ümmü Seleme'den şöyle dediği aktarılır: İstiva, keyfiyeti bilinmeksizin sabittir. Bu aynı şekilde Malik b. Enes'in mezhebidir. Malik (rahimehullah) der ki: İstiva malum, keyfiyeti meçhuldür. Buna iman vaciptir. Hakkında soru bid'attir.

 

Abdullah b. Vehb der ki: Malik b. Enes (rahimehullah)'in yanın daydık, bir adam girip dedi ki: "Nasıl istiva etti. Dedi ki: Malik (rahimehullah) bir an durdu, boncuk boncuk terledi. Sonra kafasını kaldırdı ve şöyle dedi: "Rahman Arş'a istiva etti." kendini nasıl vasfetmişse öyledir. "Nasıl" denilmez. Onun için "nasıl" sorusu söz konusu değildir. Sense bid'at ehli kötü bir adamsın. Bunu dışarı atın. Dedi ki: Adam dışarı çıkarıldı.

 

Şeyh Ebü'l-Hasen el-Eş'ari (rahimehullah) der ki: Ben O'nun Arş'a istiva etmiş olduğunu ispat eder, yaratılmış olmasını gerektirecek her istiva şeklini de nefyederim. Bir izahı daha vardır: O arşın üzerinde bir eylem yapmıştır, bu eyleme (fiile) "istiva" demiştir. Alimlerimiz dedi ki: İlk görüşünün aynısını Taberi (rahimehullah), İbn Ebu Zeyd (rahimehullah), Abdulvahhab (rahimehullah), bir gurup fıkıh ve hadis hocası benimsemişlerdir.

 

Beyhaki (rahımehullah) der ki: İmam Şafii (r.a.)'nin mezhebi de bu usul üzeredir. Ahmed b. Hanbel (rahımehullah), Hazan b. Fadl el-Belhı (rahimehullah), Müteahhir ulemadan Ebu Süleyman el-Hattabi (rahımehullah) de bu görüştedir. Derim ki: Bu aynı zamanda Kadı Ebü'l- Tayyib (rahımehullah )'in Temhidü'l-eva'il, üstad Ebu Bekr b. Furek (rahımehullah) 'in Şerhu Eva'ili'l-edille'de ki görüşleridir.

 

Kadı (rahimehullah) der ki: Biri derse ki: O, neredendir? Denilir ki: Nerede? Mekan ile alakalı bir sorudur. O, ise mekanın ihtiva ettiği varhklardan değildir. Şu var ki şunu deriz: O, arşının üzerindedir. Ancak bir cismin başka bir cismin üzerinde olması şeklinde değildir. Allah, böyle vasfedilmekten yüce ve münezzehtir.

 

Derim ki: Bu görüş, Ebu Ömer b. Abdi'l-Berr (rahimehullah), Ebu Ömer et-Talmenki (rahımehullah) ve başka Endülüs'lü Alimlerin görüşüdür. Binaenaleyh Ebu Ömer b. Abdi'l-Berr (rahımehullah)'in et- Temhid ve el- İstizkar eserlerindeki kelamını tevil edip bundan, "Allah arşının üzerinde bir cismin başka bir cisim üzerinde karar kıldığı gibi karar kılmıştır (oturmuştur) gibi bir mana anlarsa hata eder ve ona söylemediğini söyletmiş olur. Allah ona yeter.

 

Ebü Ömer dedi ki: Nuaym b. Hammad şöyle dedi: Zatıyla ve Kürsi'si üzerine iner. Bu Ehl-i Sünnet alimlerine göre hiçbir şey değildir. Çünkü bu bir keyfiyet izahıdır. Onlar da ellerinden geldiğince bundan kaçarlar. Çünkü keyfiyet ancak gözle kuşatılan varlıklar için söylenir. Allah ise bundan çok yüce çok münezzehtir. "Allah'ın herhangi bir keyfiyet, tahdit, izah olmaksızın arşı üzerinde olduğuna bir takım ayet ve hadislerle delil getirmiştir. Ondan önce İmam Ebü'l-Hasen el-Eş'ari (rahimehullah) "el-Mucez" adlı kitapta bunları delil getirmişti.

 

Multezile ise şunu iddia etti: Allah her şeydedir. Onların bu görüşü Hristiyanların görüşünü kabul etmeyi gerektirir. Sonra onlara reddiye vermeye girişti. Daha sonra "Arşa istiva etti." hakkında iki mana zikretti: 1- Biri derse ki: Size göre "istiva" nedir? Deriz ki: O, kendisiyle Arş'a istiva etmiş olduğu bir fiildir. Sonra ikinci bir görüş aktardı.

 

Sonra Ebü'l-Hasen (rahimehullah) şöyle dedi: Birincisine cevabım, şudur. Allah arşına istiva etmiştir. üzerindedir. Arş'la bir teması yoktur. Şu manada: Mekanlarda olmaz, üzerinde hiçbir şey bulunmaz. Mahlukat ile cisimlerde olduğu şekliyle bir teması yoktur.

 

Ebü'l-Hasen (rahimehullah) bölümün sonunda, Mu'tezileyle tartışmaları, Allah'ın arşın üzerinde olduğunu ifade eden ayet ve haberlerin ardından kendi kitabında kendini anlatırken dedi ki: Müslümanlar duada semaya ve yukarı tarafa yönelirler, yere doğru yönelmezler. Bu konuda icma etmişlerdir.

 

Derim ki: Şeyh Ebü'l-Hasen (rahimehullah)'ın kelamı budur. İbn Abdilberr (rahimehullah)'in nakledip birçok alimin delil getirdiği izah da budur: Allah -zikrettiğimiz şekliyle- arşın üzerindedir. Beni bunu anlatmaya iten sebep birçok usulcü ve cahil fıkıh çı Ebü Ömer hakkında, oturan bir haşevi, açık bir mücessim olduğunu söylemektedir. Hatta bazı hocaların karşılaştığı kimselerden nakletti. Şöyle demiş: Bu sayfaların kitaplarından koparılması veya silinmesi gerekiyordu.

 

Bu yorumlarda ancak alimlerin ne dediğini bilmemekten yani cahillikten kaynaklanan bir yüklenme vardır. Halbuki yapması gereken beyan etmek, izah etmek ve öğrenmektir. İşte İmam Tirmizi (Ebu Isa). Kitabında Malik b. Enes (rahimehullah)'ten, Süfyan b. Uyeyne (rahimehullah)'den ve Abdullah b. Mübarek (rahimehullah)'ten bu hadisler hakkında sıfat hadislerini kastediyor. Şöyle dediklerini aktarır: Keyfiyet yorumunda bulunmadan tasdik edin. Ehl-i Sünnet vel-Cemaat'ın ilim ehli alimlerinin dediği de budur.

 

Hattabi (rahimehullah) Şi'arü'd-din'de şöyle der: Müslümanların genelolarak Rablerine dua ederken, yakarırken ellerini göğe doğru kaldırma gibi bir adetleri olmuştur. Bunun kaynağı onlar nezdinde dua ettikleri zatın gökte olduğunu bilmeleri ve bu bilginin aralarında yaygın olmasıdır. Derim ki; Sema, Kerim bir yere şerefli bir mekan olunca; zira fazileti belirleme, takdirleri icra vahyinde indiği yerdir, böyle olunca oraya yönelmek namazda kıbleye yönelmek gibi olmuştur.

 

Yukarıda olma, yükseklik manası ifade eden ayet ve haberlere gelince her biri buna delalet eden ismin izahında ve de "Rahman arşa istiva etti."(Taha, 5) "Sonra yaklaştı."(Necm, 8) başlıkları altında gelecektir. Allah'ın mutlak olarak müstağni olduğunu bilen Onu, mekandan, zamandan ve cihetten tenzih eder. Selef mezhebini tutan kimse ise ona yakışan, tefsirlerine teviHere, delil getirmelere girmekten uzak durmaktır. Selef imamları bu metod üzere bitmişlerdir.

 

Hem say hem mezhep olarak Eş'ari olan hocamız Amir b. Yahya b. Rebi el-Eş'ari (rahimehullah) şöyle derdi: Allah Teala hakkında hatalı olma ihtimali bulunan ifadeyi kullanmak caiz değildir. Ancak hakkında nas varid olanlar müstesnadır. Ancak caiz olanla mümteni olanı birbirinden iyice ayırtettikten sonra. Sakın ola ki tenzih seni tatile sürükleyip nefiyde aşırı gitmeyesin. Nitekim Batıniler böyle yapmışlardır. Bazı taifeler şöyle der: Bari Teala için "vardır" diyemeyiz. Çünkü öyle dersek teşbih yapmış oluruz. Böyle bir soruyla muhatap olduklarında; "O, yok değildir." derler. Böyle bir anlayışın benzeri hakkında Allah Teala: "Ey Kitap ehli! Dininizde aşırılığa gitmeyin. Allah hakkında hak olandan başkasını söylemeyin."(Nisa, 171)

 

Hocamız dedi ki: Bizler "Celaline layık şekilde arşına istiva etmiştir." dediğimizde bu bir mekan isnad etme, bir teşbihde bulunmadan uzaktır. Bilakis manası, Arş'ı üzerinde kendisini "istiva eden" olarak ifade ettirecek bir fiil yaptı. Kendi hakkında "yaratan, rızık veren" diye haber vermiştir. Bundan da yine bir mekanda bulunma zorunluluğu gerekmez. Eğer Allah'ın yaratmış olduğu bazı varlıklar tahdit edilemiyor gerçek mahiyeti bilinemiyorsa; Nitekim şöyle buyuruyor: "Hiç kimse onlar için saklanan göz aydınlığı verecek (mükafatın mahiyetini) bilemez.(Secde,17) Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: Allah Teala der ki: Salih kullarıma ne gözün gördüğü ne kulağın işittiği ne de bir beşerin hatırına gelen (mükafat) hazırladım." Evet mahlukatından bu bir kısım böyle ise bunları yaradan nasıl idrak edilsin. Nasılolur da her şeyin rabbi bir beşerin hayalinde canlandırılsın. O, her türlü ortaktan, benzerden, denkten münezzehtir. Bazılarına bu manada bir şey soruldu. O da şöyle bir cevap verdi: Zihnine veya hayaline ne şekilde tasavvur ederse bil ki Allah ondan farklıdır.

 

Tirmizi (rahimehullah)'nin Ebü Hüreyre (r.a.)'den rivayet ettiğine göre şöyle dedi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla beraber oturuyorken, üzerlerine bir bulut geldi. Allah'ın Nebisi şöyle buyurdu: "Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?" dediler ki: Allah ve resülü daha iyi bilir. Buyurdu ki: bu buluttur. Yeryüzünü sulayan kaynaklardır. Allah bu bulutları ona şükretmeyen ona dua etmeyen bir kavme sevkeder." Sonra şöyle dedi: üstünüzde ne var biliyor musunuz? Dediler ki: Allah ve resülü daha iyi bilir. Buyurdu ki: Bu semadır. Korunmuş bir tavan, üzerinize düşmekten alıkonulmuş dalgalardır. Sonra şöyle dedi:

 

Bu sema ile aranızda ne kadar var biliyor musunuz? Dediler ki: Allah ve Resulü daha iyi bilir. Buyurdu ki: Onunla aranızda 500 senelik mesafe vardır. Sonra dedi ki: Onun üzerinde ne var biliyor musunuz? Dediler ki: Allah ve resulü daha iyi bilir. Buyurdu ki: Sema ikisi arasındaki mesafe 500 yıldır. Sonra yedi semayı saydı. Her iki sema arası 500 senelik mesafedir. Sonra şöyle dedi: Bunun üzerinde ne var biliyor musunuz? Dediler ki: Allah ve Resulü daha iyi bilir. Buyurdu ki: bunların üzerinde Arş vardır. Onunla sema arasında iki sema arasındaki uzaklık kadar mesafe vardır. Sonra dedi ki: Altınızda olanın ne olduğunu biliyor musunuz? Dediler ki: Allah ve Resulü daha iyi bilir. Buyurdu ki: Orası yerdir. Sonra dedi ki: yerin altında ne var biliyor musunuz? Buyurdu ki: Onun altında başka bir yer vardır. İkisi arasında beş yüz yıllık mesafe vardır. Sonra yedi kat yer saydı. Her iki yer arasında beş yüz yıllık mesafe olduğunu belirtti. Sonra şöyle dedi: Muhammed'in canı elinde olan'a yemin olsun ki sizler en alttaki yere sarkabilseniz, Allah'ın üzerine iniş yapardınız." Sonra "O, Evveldir, Ahir'dir. Zahir'dir, Batın'dır. Ve O, her şeye Kadir olandır."(Hadid, 3) ayetini okudu. Ebu İsa (Tirmizi) şöyle dedi:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ayeti okuması şunu ifade eder: O Allah'ın ilmi, kudreti ve mülkü üzerine iniş yapardı. Zira O, kendini vasfettiği üzere arşı üzerindedir. Dedi ki: Bu garip bir hadistir. Hasan da Ebü Hüreyre'den hadis dinlememiştir.

 

Fahik Ebu Bekr b. Berrecan (rahimehullah) der ki: Arş, büyük bir mahluktur. Mahlukatın en üstte olanı en büyüğüdür. Her şeyin merkezidir. Çünkü onun üzerinden kaza'nın hepsi, tedbirleri cümlesi sadır olur. Onun üzerinden her şeyin kendisiyle var olduğu hüküm ve hikmetler gelir. Yaratma, tedbir etme var etme, bu hikmet üzere var olur. Her şeyin kendisine bağlı olduğu ulu ruh da ondan kaynaklanır. Her şeyin sebatı, bekası, düzeni Arş iledir. Arkasında (yok olması) ise her şeyin fesadı ve yıkımı vardır. Allah azze ve celle de hepsinin üstündedir. O'ndan başka İlah yoktur. Dolayısıyla Arş'ı tedbirin merkezidir.

 

Allah Teala şöyle buyurur: "Muhakkak ki, sizin rabbiniz Allah'tır; Gökleri ve yeri altı günde yaratan sonra Arş'a istiva eden, işin hepsini (cümle işleri) tedbir eden, Allah'tır."(Yunus, 3) Arşın altı ise tafsilat yeridir. Allah Teala şöyle buyurur: "Sonra Arş'a istiva etti. Güneş ve Ay'ı musahhar kıldı (hizmete verdi). Hepsi belli bir vadeye kadar akıp gider. İşi tedbir eder, ayetlerini açıklar. Umulur ki rabbinizle buluşacağınıza, huzuruna çıkacağınıza yakin ile iman ederseniz."(Ra'd, 2) Göklerin altı ise tasrif (yani uygulamaların) yeridir: Allah Teala şöyle buyurur: "Doğrusu yağmuru memleketler arasında taksim ettik ki, ibret alsınlar."(Furkan, 50)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ALLAH TEALA'DAN TEŞBİHİ NEFYETMEYE TABİ OLAN İSİMLER