EL-ESNA

Fİ ŞERHİ ESMAİLLAHİ’L-HÜSNA

VE SIFATİHİL ULYA

 

10- ED-DAİM

 

İbn Mace hadisinde varid olmuştur. Manası el-Baki ile aynıdır.

 

"Daim"in Allah Teala'nın sıfatı olarak manası, değişmemek ve zail olmamaktır. Yani o, olduğu üzeredir.

 

Hattabi (rahimehullah) der ki: ed-Daim, var olması kesilmeyen mevcuttur, faniliğin, hiçbir şekilde kendisine ulaşmayan beka ile mevsuf olandır. Dedi ki: Onun beka ve devamının özelliği cennet ve cehennemin beka ve devamı gibi değildir. Şöyle ki, onun bekası ebedi, ezelidir. Cennet ve cehennemin bekası ise ebedidir, ezeli değildir. Ezel sıfatı geçmişte var olmaya devam eden, ebed sıfatı gelecekte var olmaya devam edecek olandır. Cennet ve cehennem ise yaratılmışlardır. Yokken var edilmişlerdir. İki durum arasındaki fark budur.

 

Binaenaleyh kulun üzerine, Allah'tan başka mutlak Daim bulunmadığını, rabbine ibadette, isimleriyle niyazda bulunmakta, sevdiği yollardan ayrılmamakta devamlı olmasının vacip olduğunu bilmek haktır, vecibedir. Az ibadet, bıkkınlıktan dolayı kesintiye uğrayan çok ibadetten hayırlıdır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın en çok sevdiği amel, sahibinin az da olsa devam ettiği ameldir" Yine buyurdu ki: "Amellerden gücünüzün yettiğini yüklenin.

 

Zira Allah siz usanmadan usanmaz." Allah Teala da Ademoğlunu amelinden dolayı övmüştür. Buyuruyor ki: "Onlar ki namazlarını (kılmaya) devam edenlerdir."(Mearic, 23) meleklerden bahsederken, "Gece gündüz tesbih ederler, hiç ara vermezler."(Enbiya, 20) buyurmuştur. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bir amel işlediğinde artık o ameli terketmezdi. Aişe (r.anha) dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ameli Daimiydi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

11- EL-EBED