MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

AV

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Balıklar

 

18836- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) denizi kastederek: "Suyu temiz) ölüsü de (deniz hayvanları) helaldir'' buyurmuştur.(--- Ebü Davud, taharet (83), Tirmizi, taharet (69, "hasen sahih"), Nesai, taharet (1/21) ve İbn Mace, taharet (386).

 

18837- Şafii der ki: "Suda yaşayan balık ve buna benzer şeylerin kesiminin Mecusi veya putperest veya herhangi bir kişi tarafından yapılması aynıdır. Çünkü o hayvanın temizlenmesi kendindendir."

 

18838- Sonra sözlerine devam ederek şöyle dedi: "Denizin dışarıya attığı (veya suyun yüzüne vuran) balığın neden mekruh olduğunu bilmiyorum. Ancak sünnet, denizin dışarıya attığının on küsur gün yenilebileceğine delalet etmektedir."

 

18839- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi Ebu Ubeyde b. el-Cerrah komutasında üç yüz süvari olarak Kureyş kervanını gözetlemek için gönderdi. Sahilde gittik ve azıklarımız bitti. Bu sırada o kadar açlık çektik ki ağaç yaprağı yedik. Derken deniz bize amber (balina) denilen bir hayvanı dışarı attı. Ondan yarım ay yedik. Hatta vücutlarımız kendine geldi. Ebu Ubeyde onun kaburgalarından bir kaburga alarak dikti. Sonra ordudan en yüksek deveyi ve en uzun bir adam buldu ve adamı o deveye bindirdi. Adam devenin üzerinde olduğu halde o kaburganın altından geçti. Sonra ordudan bir adam üç deve kesti. Sonra Ebu Ubeyde adama engeloldu." Bu kişinin Kays b. Sa'd olduğu söylenmektedir.

Buhari ve Müslim, Sahih)de Süfyan kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, meğazi (8/77) ve Müslim, sayd (4812, 4913).

 

18840- Humeydı bunu Süfyan kanalıyla: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittiğimizde bunu kendisine anlattık. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınızda ondan (balinanın etinden) var mı?'' diye sorunca, biz: ''Hayır'' dedik" şeklinde rivayet etmiştir.

 

18841- Buhari bunu İbn Cüreyc kanalıyla şöyle rivayet etmiştir: "Amr: ''Deniz dışarıya ölü bir balina attı ki daha önce hiç böylesini görmemiştik'' dedi." İbn Cüreyc der ki: Ebu'z-Zübeyr, Cabir'den şöyle işittiğini anlattı: "Ebu Ubeyde: ''Yiyiniz'' dedi... Geri dönünce bunu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattık, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyiniz) bu size Allah)ın çıkardığı bir rızıktır. Yanınızda varsa bize de yedirin'' buyurdu. Bir kişi bu balinanın etinden Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdi ve Resulullah ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yedi.''

 

18842- Ebu Said'in rivayetinde Şafii, (denizin dışarıya attığı veya suyun yüzüne vuran balığı mekruh gören kişiyi kastederek) şöyle demiştir: "Kıyas olarak bunların hepsi birdir. Ancak Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin (Cabir b. Abdillah'ın veya başkasının) bundan hoşlanmadığı haberini almıştır. Biz de bu konuda buna uyduk."

 

18843- Beyhaki der ki: Burada Ebu'z-Zübeyr ve Cabir'den nakledilen rivayeti kastetmektedir. O rivayetinde: "Denizin dışarı attığı veya su çekildiği için karada kalan, ya da avlanılan balığı yiyebilirsin. Ancak suda ölen balığı yeme" demiştir.

 

18844- Bir grup bunu Ebu'z-Zübeyr'den mevkuf olarak rivayet etmiştir.

Ebu Ahmed ez-Zübeyrı bunu Süfyan kanalıyla Ebu'z-Zübeyr'den merfu olarak aktarmıştır. Cemaatin Süfyan kanalıyla olan rivayeti cemaatin Ebu'zZübeyr kanalıyla olan rivayeti gibi Cabir'den mevkuf olarak gelmiştir. Yahya b. Süleym bunu İsmail b. Umeyye kanalıyla Ebu'z-Zübeyr'den merfu olarak rivayet etmiştir. Yahya b. Süleym hadis ezberlemede kötü biri olmakla birlikte çok yanılan birisidir. Başka kanallarla da merfu olarak rivayet edilmiştir ve hepsi de zayıftır. Ancak Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Cabir'den gelen bu rivayete Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından birçok kişi muhalefet etmiştir.

 

18845- Şafii der ki: "Bu konuda sünnete ve rivayetlere uymuş olsaydın, seni takdir ederdik. Ancak sen sabit olan, kendisine muhalefet edilmeyen, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabından gelen hadisleri bırakıp, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olduğunu söylediğin bir adamın denizin dışarıya attığından hoşlanmadığını söylüyorsun. Ebu Eyyub denizin dışarıya attığı (veya suyun yüzüne vuran) balıktan yemiştir. O da Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişi idi. Sen dediğini kıyas, biz de bunu sünnet olarak almaktayız." Sonrasında Şafii bu konuda açıklamada bulundu.

 

18846- Sonra şöyle dedi: "Eyyub'un, Muhammed b. Sırın'den bildirdiğine göre Ebu Eyyub denizin dışarıya attığı (veya suyun yüzüne vuran) balıktan yemiştir."(--- Ebu Davud, at'ime (3815) ve İbn Mace, sayd (3247).

 

18847- İyas b. Muaviye b. Kurra'nın bildirdiğine göre Ebu Eyyub el-Ensari denizin dışarıya attığı (veya suyun yüzüne vuran) balıktan yemiştir.(--- Ebu Davud, at'ime (3815) ve İbn Mace, sayd (3247).

 

18848- Enes b. Malik'in Ebu Eyyub'den bildirdiğine göre Ebu Eyyub arkadaşlarından bir grupla deniz yolculuğuna çıkınca suyun üzerinde bir balık buldular ve kendisine sordular. Ebu Eyyub: "Balık bozulmamış mı?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdiler. Eba Eyyub: "Onu yiyiniz ve payımı kaldırınız" dedi. Çünkü Eba Eyyub bu sırada oruçlu idi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/254).

 

18849- Bize bildirilene göre Eba Eyyub ve Eba Sırma el-Ensari denizin dışarıya attığı (veya suyun yüzüne vuran) balıktan yemişlerdir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/254).

 

18850- İbn Abbas der ki: Şahadet ederim ki Eba Bekr: "Denizin dışarıya attığı (veya suyun yüzüne vuran) balık helaldir, isteyen onu yiyebilir" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/253).

 

18851- Aynısı Ömer b. el-Hattab, Ebu Hureyre ve İbn Abbas'tan nakledilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/252).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Çekirgeler