MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

CİZYE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zimmı Kişinin Memleketi Dışında Ticaret Yapması

 

18589- Şafii der ki: "Ömer b. Abdilazız'den bildirilene göre kendisi zimmilerin ve Müslümanların malından belirli bir miktarda bir şeyler alınmasını emretmiştir. Diğer yıla kadar da kendilerinden bir şey alınmamasını yazmıştır. Eğer Ömer de kendilerinden almış olmasaydı biz de kendilerinden bir şey almazdık."(--- Şafii, el-Ümm (4/281).

 

18590- Sanırım bunu kendilerinden ticaret yapmaları halinde barış yoluyla almıştır.(--- Şafii, el-Ümm (4/281).

 

18591- Sonra sözlerine devam ederek şöyle dedi: "Hz. Ömer'in Müslümanlardan öşrün dörtte birini alması gibi zimmet ehlinden öşrün yarısını, harbıden ise tam öşür alınır. Ömer b. Abdilazız de kendisine uyarak ve muhalefet etmeyerek bu şekilde almıştır.''(--- Şafii, el-Ümm (4/281).

 

18592- Enes b. Malik der ki: Ömer b. el-Hattab bana Müslümanlardan öşrün dörtte birini, zimmet ehlinden öşrün yarısını, zimmet ehlinden olmayandan ise tam öşür almamı emretti.''(--- Ebu Ubeyci, el-Emvat (422), Şafii, el-Ümm (4/281) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/210).

 

18593- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Nabatlılardan buğday ve zeytinyağı yetiştirenlerden öşrün yarısını (cizye) alıyordu. Böyle yapmasının sebebi, Medine'ye gelen yükün çok olmasıdır. Nohut, mercimek ve benzeri şeyleri yetiştirenlerden ise tam öşür (onda bir) alıyordu.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/210).

 

18594- Saib b. Yezid der ki: "Ömer b. el-Hattab zamanında Abdullah b. Utbe ile beraber Medine çarşısında vergi görevlisiydim. Nabatlılardan tam öşür (onda bir) vergi alıyordu."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/210).

 

18595- Ebu Said rivayetinde ilave olarak Şafii'nin şöyle dediği geçmektedir: "Sanırım Saib'in, Ömer'in, Nabatlılardan tam öşür (onda bir) vergi aldığını söylemesi Salim'in, babası kanalıyla Ömer'den naklettiği gibidir. Bunlar birbirine muhalif değildir. Veya Saib başka bir zamanda tam öşür aldığını söylemiştir ve Ömer kendilerinden buğday ve kuru üzümden bir defa tam öşür alırken, bir defa da yarım öşür almıştır. Sanırım bütün bunları da her iki tarafın gönül rızasıyla almıştır."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (9/210).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müşrik Kişinin Hareme Girememesi