MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hadlerin (İşlenen Günahlara) Kefaret Sayılması

 

17506- Ubade b. es-Samit der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir meclşsteyken: ''Bana, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak üzere biat edin'' buyurup: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, iyi işi işlemekte sana karşı gelmemek hususunda sana biat etmeye geldikleri zaman, biatlarını kabul et" [Mümtehine, 12] ayetini okudu. Sonra şöyle devam etti: ''İçinizden bunları yerine getiren kişi sevabını Yüce Allah'tan alacaktır. Bunlardan birini işleyen ve dünyada iken de cezalandırılan kişinin bu cezası (ahiretteki cezaya yönelik) kefareti olur. Bunlardan birini işleyip de gizli kalan kişinin ise cezası Allah'a kalmıştır. Yüce Allah dilerse onu bağışlar, dilerse de cezalandırır. ''

Buhari ve Müslim, Sahih'de Süfyan kanalıyla rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, hudud (6784) ve Müslim, hudud (6/602).

 

17507- Muhammed b. İsa'dan naklettiğimiz rivayette Şafii: "Hadler konusunda bundan daha açık bir hadis işitmedim" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (6/138).

 

17508- Yine rivayet edildiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bilir belki de hadler günahların kefareti olarak emredilmiştir?" buyurmuştur.(--- Şafii, el-Ümm (6/138) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/328).

 

17509- Şafii der ki: Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bizce de bilinen bir hadis rivayet edilmiştir. Ancak bildiğim kadarıyla isnadı muttasıl değildir. Bu hadise göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

"İçinizden bu çirkin şeylerden birini işleyen olursa Yüce Allah'ın affına sığınıp bunu gizli tutsun. Zira işlediği şeyi bize açıklayan kişiye Yüce Allah'ın hükmünü uygularız. ''(--- Şafii, el-Ümm (6/138).

 

17510- Şafii der ki: "Rivayet edildiğine göre Ebu Bekr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında haddi gerektiren bir şeyi işleyen adama bunu gizli tutmasını söylemiştir. Ömer de ona aynı şeyi söylemiştir."

 

17511- Şafii der ki: "Bu, kendilerinden nakledilen sahih bir hadistir. Biz de haddi gerektiren bir şeyi işleyen kişinin bunu gizli tutmasını, Allah'tan korkup bir daha öylesi bir günaha dönmemesini daha çok isteriz. Zira Yüce Allah kullarının tövbesini kabul eder.''(--- Şafii, el-Ümm (6/138).

 

17512- Beyhaki der ki: "Haddi gerektirecek suçu gizli tutma konusundaki hadis, daha önce Zeyd b. Eslem kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilmişti.''

 

17513- Abdullah b. DInar bunu aynı mana ile İbn Ömer kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

17514- Ebu Bekr ve Ömer'in, haddi gerektiren bir suçu gizleme konusundaki hadisleri zinayı itiraf etme konusu içinde zikredilmişti.

 

17515- Haddi gerektiren bir suçu gizleme konusunda bize Nuaym b. Hezzal'ın şu hadisi nakledilmiştir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Hezzdl! Şayet onu giysilerinle örtüp korusaydın bu yaptığından daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

17516- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Birinin ayıbını görüp de gizli tutan kişi, diri diri mezara gömülmüş kız çocuğuna yeniden hayat vermiş gibi olur.''(--- Ebu Davud, edeb (4891,4892) ve Nesai, es-Sünenü'l-kübra (7/315).

 

17517- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hadleri aranızda bağışlayın! Zira bana intikal eden haddin uygulanması artık vacip olur.''(--- Ebu Davud, hudad (4376).

 

17518- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İyi haslet sahibi kişilerin hatalarını affedin" buyurmuştur.(--- Nesai, es-Sünenü'l-kübra (12/431), Ebu Davud, hudad (4375), Darakutni, Sünen (3/207), Tahavi, Şerh müşkili'l-asar (3/129), İbn Hibban, Mevaridu'z-Zem'an (sh. 365) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/334).

 

 

17519- Şafii der ki: Bu hadisi bilen ilim ehlinden birinin: "(Allah'ın) had(lerinden birini) gerektireni dışında iyi haslet sahibi kişinin hatasını affederiz" dediğini işittim.

 

17520- Şafii der ki: "İyi haslet sahiplerinden kasıt, kötü olarak bilinmeyen kişilerdir. Bunların ufak hataları da affedilir.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/334).

 

17521- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın hadlerinden (şeri cezalarından) birini gerektiren durumlar dışında iyi haslet sahibi kişilerin hatalarını bağışlayın" buyurmuştur.

 

17522- Bir grup bunu İbn Ebi Fudeyk'ten bu şekilde aktarmıştır. Başka bir grup ta bunu (Muhammed b. Ebi Bekr'in) babasını zikretmeksizin rivayet etmiştir. Ebu Bekr b. Nafi de bunu Muhammed kanalıyla Amre'den bu şekilde aktarmıştır.

 

17523- Beyhaki der ki: "Burada -Allah doğrusunu bilir- hadlerinden birini gerektireni dışında iyi haslet sahibi kişilerin bağışlanması kastedilmektedir. Eğer had gerektiren bir şey varsa ve bu yöneticiye ulaşırsa artık ona kimsenin aracı olması söz konusu değildir."

 

17524- Hz. Aişe bildiriyor: Mahzum kabilesinden olan ve hırsızlık eden bir kadının durumu Kureyşlileri üzdü. "Kadın için Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kim konuşur?" dediklerinde: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok sevdiği Usame b. Zeyd dışında bu konuda onunla konuşmaya kim cesaret eder?" denildi. Usame kadın için Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Ey Usame! Yüce Allah'ın hadlerinden bir had konusunda aracı mı oluyorsun?" karşılığını verdi. Sonra da kalkıp bir konuşma yaptı ve şöyle buyurdu: "Sizden öncekiler, içlerinden saygın bir kişi hırsızlık yaptığı zaman bırakıp, zayif kişi hırsızlık yaptığında da kendisine had uyguladıkları için helak oldular. Yüce Allah'a yemin olsun ki şayet Muhammed'in kızı Fatıma hırsızlık edecek olsa onun da elini keserdim!"

Buhari ve Müslim, Sahih'de Leys kanalıyla rivayet etmişlerdir. Şafii de daha önce buna işaret etmişti.

 

17525- Huleyd es-Sevrı bildiriyor: Bir adam Hz. Ali'nin yanında haddi gerektiren bir suç işlediğini itiraf etti. Ancak Hz. Ali'nin zorlamasına rağmen ne suç işlediğini söylemedi. Bunun üzerine Hz. Ali: "Vurmayın artık diyene kadar ona değnek atın" dedi.

 

17526- Şafii der ki: "Onlar (Iraklılar) buna muhalefet etmektedir."

 

17527- Şafii bunu Iraklıların Hz. Ali'ye olan hilaflarından dolayı irad etmiştir. Belki de adam birine karşı kendisine haddi gerektirecek bir suç işlediğini itiraf etmiştir.

 

17528- Enes bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bir suç işledim, bana Allah'ın hükmünü (haddi) uygula" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bizimle birlikte namaz kılmadın mı?" diye sorunca, adam: "Evet, kıldım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah da senin suçunu bağışladı'' buyurdu.(--- Buhari, hudud (6823) ve Müslim, hudud (8/114).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Dinden Çıkanlarla Savaş ve (Müslümanlardan) Aldıkları Malların Geri Alınması