MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HIRSIZLIK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hırsızlıkta El ve Ayağın Kesilmesi

 

17187- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsız konusunda: "Çaldığı zaman elini kesin. Bir daha çalarsa ayağını kesin. Bir daha çalarsa diğer elini kesin. Bir daha çalması halinde diğer ayağını da kesin'' buyurdu.(--- Darekutni, hudud (3/181) ve Müzenı, Muhtasaru'l-ümm (s. 264).

 

17188- Şafii bunu el-Cedid'de de zikretmiştir, ancak Rabi'nin rivayetleri arasında yoktur.

 

17189- Ebu Nuaym el-İsferaini de bunu bana "Ebu Avane - Müzenı Şafii- Şafii'nin hocası" kanalıyla kitabeten bildirmiştir.

 

17190- Başka bir kanalla Cabir b. Abdillah, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını bildirmiştir.

 

17191- Cabir bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hırsız getirildiğinde: "Onu öldürün'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ama sadece hırsızlık yaptı" dediklerinde: "Onu(n elini) kesin" buyurdu. Bunun üzerine adamın elini kestiler. Adam ikinci kez hırsızlıktan dolayı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirildiğinde: "Onu öldürün" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ama sadece hırsızlık yaptı" dediklerinde: "Onu(n ayağını) kesin" buyurdu. Onlar da adamın ayağını kestiler. Adam üçüncü kez hırsızlıktan dolayı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirildiğinde: "Onu öldürün" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ama o sadece hırsızlık yaptı" dediklerinde: "Onu(n elini) kesin" buyurdu. Bunun üzerine adamın diğer elini kestiler.

Adam dördüncü defa hırsızlıktan dolayı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirildiğinde: "Onu öldürün" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ama o sadece hırsızlık yaptı" dediklerinde: "Onu(n ayağını) kesin" buyurdu. Bunun üzerine adamın diğer ayağını kestiler. Adam beşinci defa hırsızlıktan dolayı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirildiğinde: "Onu öldürün" buyurdu. Bunun üzerine onu götürüp öldürdük. Öldürdükten sonra bir kuyuya attık ve üstünü taşlarla kapattık.(--- Ebu Davud, hudud (4410), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/272) ve Darekutni, Sünen (3/181).

 

17192- Mus'ab'ın rivayetinde ise birinci defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Elini kesin" buyurmuştur. İkinci hırsızlığında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayağını kesin" buyurmuştur. Üçüncü hırsızlığında, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Elini kesin" buyurmuştur. Dördüncü hırsızlığında, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ayağını kesin" buyurmuştur.

 

17193- Aynısı Haris b. Abdillah b. Ebi Rabia kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürselolarak rivayet edilmiştir. Mürselolan bu rivayet de daha önceki mevsul olarak rivayetile ashabdan buna muvafık sözler söyleyenlerin rivayetlerini güçlendirmektedir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/273).

 

17194- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından bildiriyor: Yemen ahalisinden bir eli ve bir ayağı kesilmiş olan bir adam Hz. Ebu Bekr'e geldi ve Yemen valisinin kendisine zulmettiğinden yana şikayette bulundu. Bu adam geceleri namaza kalkar, Ebu Bekr de onu görünce: "Allah babana hayırlar versin! Gecelerin hırsız birinin gecelerine benzemiyor" derdi. Bir ara Ebu Bekr'in hanımı Esma binti Umeys'in bazı takılan ortadan kayboldu. Bu adam da onlarla birlikte takılan aramaya ve: "Allahım! Ahalisi salih olan bu evi soyan kişiyi sen ortaya çıkar!" diye dua etmeye başladı. Daha sonra kaybolan takılar bir kuyumcunun yanında bulundu. Kuyumcuya da bunları satanın eli ve ayağı kesilmiş olan o adamın olduğu öğrenildi. Adam da bunu itiraf etti ve veya onun sattığına tanıklık edildi. Bunun üzerine Ebu Bekr adamın sol elinin kesilmesini emretti ve: "Vallahi kendine beddua etmesi benim için yaptığı hırsızlıktan daha ağır geldi" dedi.(--- Malik, Muvatta (2/835-836) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/273).

 

17195- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii: "Bütün bu rivayetlere itibar ediyoruz" demiştir.

 

17196- Abdullah b. Ömer -el-Kadım'de ise Ubeydullah b. Ömer- Nafi kanalıyla Safiyye binti Ebi Ubeyd'den, o da Ebu Bekr'den aynısını bildirmiştir.

 

17197- Beyhaki der ki: Nati' aynı kıssayı Safiyye'den rivayet ederken onun şöyle dediğini zikreder: "Ebu Bekr temizliğini yapabilmesi için sağlam olan elini bırakıp sağlam olan ayağını kesmek isteyince Ömer ona: ''Canım elinde olana yemin olsun ki bunu yapamazsın! Diğer elini kesmen lazım!'' dedi. Bunun üzerine Ebu Bekr emredince adamın sağlam eli de kesildi."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/274).

 

17198- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından naklen bu kıssayı aktarırken şöyle der: "Ebu Bekr bir eli ve bir ayağı önceden kesilmiş bir adamın diğer ayağını da kesmek isteyince, Ömer ona: ''Sünnet olan önce elin kesilmesidir'' dedi.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/273-274).

 

17199- İbn Abbas der ki: "Ömer b. el-Hattab'ın, daha önce bir eli ve bir ayağı kesilen bir adamın diğer elini de kestiği ne şahit oldum.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/274) ve Kurtubi, Tefsir (7/172).

 

17200- ŞafiI der ki: Adamın biri: "Adamın eli ve ayağı kesildikten sonra bir daha hırsızlık ederse bir daha kesilmez, sadece tazir cezası verilir" dedi.

 

17201- Adama şu cevabı verdik: "Hicret yurdunda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekr'in böyle yaptıkları bize rivayet edildi. Ömer de Ebu Bekr'e böyle yapması yönünde görüş bildirip uyarı yapmıştır."

 

17202- Adama: "Ebu Bekr'in de böylesi bir durumda kestiği rivayet edilmiştir. Siz nasıl bunlara muhalefet ediyorsunuz?" diye sorduğumda, adam: "Ali b. Ebi Talib de böyle demiştir" karşılığını verdi. Adama şöyle dedim: "Kesme konusunda Hz. Ali'den kabul edilemeyecek ve onun adına uydurduğunuz şeyler rivayet ettiniz. Bir rivayetinize göre bir çocuğun parmak uçlarını içerden kesmiştir. Bir rivayetinize göre ayağın yarısını kestirmiştir. Bu konuda Ali'den rivayet ettiğiniz hiçbir şey bizim yanımızda sabit değildir ... "

 

17203- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Hz. Ali ayağı orta (tarak) yerinden keserdi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/271).

 

17204- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali, hırsızın ayağını keserken, destek alması için topuk kısmını bırakıp onu orta yerinden keserdi.(--- Beyhakl, es-Sünenü'l-kübra (8/271).

 

17205- Amr b. Şuayb der ki: Adamın birini kuyu başında su çekerken gördüm. Eli kesilmiş, ancak elinin baş parmağı bırakılmıştı. Ona: "Elini kim kesti?" diye sorduğumda: "Ali b. Ebi Talib" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (7/182), Abdurrezzak, Musannef (10/185) ve Kurtubl, Tefsir (7/171).

 

17206- Şafii bu rivayetleri, bu konuda Hz. Ali'ye muhalefet eden Iraklıları bağladığını göstermek için zikretmiştir.(--- Şafii, el- Ümm (7/172).

 

17208-17207- Bize rivayet edildiğine göre Ömer b. el-Hattab hırsızın elini bilekten keserdi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/271) ve Abdurrezzak, Musannef (10/185).

 

17209- Hz. Ali'den de Şafii'nin zikrettiği rivayetler vardır.

 

17210- Rivayet edildiğine göre Hz. Ali bazı hırsızların ellerini bilekten kesip dağlamıştır.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/271) ve Darekutni, Sünen (2/377).

 

17211- Mürselolarak rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hırsızın elini bilekten kesmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/270-271).

 

17212- Aynısı Cabir'den de rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/271).

 

17213- Rivayet edildiğine göre Fadale b. Ubeyd şöyle demiştir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir hırsızın elini kestirdiğini ve emrederek bu elinin boynuna asıldığını gördüm."(--- Ebu Davud, hudud (4411), Tirmizi, hudud (1447), İbn Mace, hudud (2587) ve Beyhaki, es-Sünenü'lkübra (8/275).

 

17214- Asım b. Kuleyb bildiriyor: Babam: "En çok hırsızı Hz. Ali zamanında gördüm. Ancak hiçbirinin elini kendisi kesmiş değildir" dedi. Ona: "Peki nasıl yapardı?" diye sorduğumda: "Şahitlere emreder, onlar da hırsızın elini keserlerdi" dedi.

 

17215- Şafii bu rivayeti, bu konuda Hz. Ali'ye muhalefet eden Iraklıları bağladığını göstermek için zikretmiştir. Zira Iraklılar şöyle demiştir: "Şahitler bir adamın hırsızlık yaptığına dair şahitlik ettikleri zaman yönetici elini kesmesi için istediği kişiye emir verir. Ancak bunu şahitlerden istemez. Bizim de görüşümüz böyledir. Zira bildiğimiz kadarıyla ne Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne de ondan sonra gelenler, el kesmeyi şahitlerden istememişlerdir."

 

17216- Hilas bildiriyor: "Hz. Ali, biri diğerini köle diye satan iki hür kişinin

ikisinin de elini kesmiştir."(--- Abdurrezzak, Musannef (10/195).

 

17217- Şafii der ki: "Ancak Iraklılar buna itibar etmezler.''(--- Şafii, el-Ümm (7/182).

 

17218- Beyhaki der ki: "Böylesi bir şey Hz. Ali'den sabit değildir."

 

17219- Şafii der ki: Rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birinizin cariyesi zina ettiği zaman ona kamçı atın'' buyurmuş, üçüncü veya dördüncü defa zina etmesinde de: "Onu satın'' buyurmuştur.

 

17220- Yine rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki içen kişinin üçe veya dörde kadar kamçılanacağını, sonrasında yine içmesi halinde de öldürüleceğini söylemiştir. Rivayet edildiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dediği sayıda içki içen biri getirilmiş ve her defasında ona kamçı atmıştır. Daha sonra bir daha içtiği için getirilince yine ona kamçı atmıştır. Bu şekilde (içkiden dolayı) öldürme kalkmış ve bu olay bu konuda ruhsat sayılmıştır.(--- Ebu Davud, Sünen (4/165).

 

17221- Şafii der ki: "Bir konuda kendisine dört kez had uygulanan kişinin beşincisinde öldürülmesi dediğim gibi neshedilmiştir. Cariyenin üçüncü veya dördüncü defa zina etmesinden dolayı satılması da bu şekildedir."

 

17222- Beyhaki der ki: "Şafii başka bir yerde bunu daha uzun bir metinle zikretmiştir. Biz de içecekler konusu içinde rivayeti naklettik."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hırsızlığı İtiraf Etme