MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HIRSIZLIK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Malın Koruma Altında Sayılıp Sayılmama Ölçüsü

 

17149- Safvan b. Abdillah bildiriyor: Safvan b. Umeyye'ye ''Hicret etmeyen helak olmuş demektir.'' denilince Safvan Medine'ye geldi ve Mescid'de ridasına yaslanıp uyudu. Ama hırsızın biri gelip ridasını başının altından çaldı. Safvan da hırsızı yakaladı ve onu Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzuruna getirdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsızın elinin kesilmesini emredince Safvan: "Benim istediğim bu değildi. Aldığı, benden sadaka olsun" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu bana getirmeden bunu yapsaydın ya!" buyurdu.(--- Ebu Davud, hudud (4394), İbn Mace, hudud (2595), Malik, hudud (28); Şafii, el-Ümm (6/131), Ahmed, Müsned (3/401), Darimi, Sünen (2/172) ve Hakim, Müstedrek (4/380).

 

17150- Aynı isnadla Tavus, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Malik'in rivayetinin aynısını bildirmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (6/131) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/267).

 

17151- Şafii mürsel olan iki rivayetin birini diğeriyle desteklemiştir.

 

17152- Aynısı başka bir yolla da rivayet edilmiştir.

 

17153- Rafi' b. Hadic bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ağacındaki hurmadan ve hurma fidesinden dolayı el kesilmez" buyurduğunu işittim.(--- Ebu Davud, hudud (4388, 4389), Şafii, el-Ümm (6/133) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/263).

 

17154- Hırsızlıkta el kesme konusu içinde hadis bu şekilde gelmiştir. Ancak yazarı tarafından yapılmış bir hatadır. Doğrusu Rafi' b. Hadic'ten hadler kitabında geçtiği gibi olmalıdır.

 

17155- Şafii, el-Kadim'de hadisin Muhammed b. Yahya ile Rafi' arasında mürsel olduğunu, doğrusunun İbn Uyeyne'den mevsul olduğunu zikretmiştir.

 

17156- Başka bir yoldan mevsul olarak Rafi' b. Hadic hadisiyle Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilmiştir.

 

17157- Taberanı de aynı isnadla Süfyan b. Uyeyne'den onun hadislerini bir araya getirdiği eserinde mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

17158- Firyabı ve bir grup da bunu Sevri'den mürsel olarak Yasi' b. Habban'ı zikretmeden rivayet etmişlerdir.

 

17159- Ebu İsa (Tirmizl), "Kuteybe - Leys - Yahya b. Said Muhammed -amcası" kanalıyla Rafi' b. Hadic'ten kısa bir şekilde mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

17160- Müzenı de tam metniyle sahih olarak Şafii'den rivayet etmiştir.

 

17161- Muhammed b. Yahya b. Habban bildiriyor: Kölenin biri bir adamın bahçesinden hurma fidesi çaldı ve efendisinin bahçesine dikti. Fidelerin sahibi çalınan fidelerini arayınca adamın bahçesinde buldu. Köleyi Mervan b. el-Hakem'e şikayet edince, Mervan köleyi hapsetti ve elini de kesmek istedi. Kölenin efendisi, Rafi' b. Hadic'e gelip olayı anlattı. Rafi' adama Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ağacındaki hurmadan ve hurma fidesinden dolayı el kesilmez" buyurduğunu zikretti.

Adam: "Ama Mervan kölemi yakaladı ve elini kesmek istiyor. Benimle birlikte yanına gitmeni ve Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğini ona da söylemeni istiyorum" deyince, Rafi' adamla birlikte Mervan'ın yanına gitti. Yanına varınca ona: "Köleyi bunun için mi tutuyorsun?" diye sordu. Mervan:

"Evet!" dedi. Rafi': "Ona ne yapacaksın?" diye sorunca, Mervan: "Elini kesmeyi düşünüyorum" karşılığını verdi. Rafi': "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ağacındaki hurmadan ve hurma fidesinden dolayı el kesilmeZN buyurduğunu işittim" deyince, Mervan kölenin serbest bırakılmasını emretti.(--- Ebu Davud, hudad (4388), Tirmizi, hudad (1449), İbn Mace, hudad (2593), Malik, hudad (32 Şafii, el-Ümm (6/133), Ahmed, Müsned (2/83-84) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/263).

 

17162- Muhammed b. Yahya b. Habban, amcası Yasi' b. Habtan'dan bildiriyor: Kölenin biri bir adamın bahçesinden hurma fidesi çaldı ve başka bir yere dikti. Köle yakalanıp Mervan'a getirilince onun elini kesmek istedi. Ancak Rafi' b. Hadic, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ağacındaki hurmadan ve hurmafidesinden dolayı el kesilmez" buyurduğuna dair şahitlik etti.(--- Şafii, el-Ümm (6/133) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/263).

 

17163- Amr b. Şuayb'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Henüz ağacında olan hurmadan dolayı el kesilmez. Ancak toplanıp harman yerine götürülmüş hurmadan dolayı el kesilir'' buyurmuştur.(--- Tirmizi, büyu (1289), Nesai, Sünen (8/84-85), Malik, hudud (22) ve Ahmed, Müsned (2/207).

 

17164- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ağaçta olan meyvenin çalınmasında el kesme yoktur. Ancak harman yerinden çalınıp da kalkan değerine ulaşırsa el kesilir. ''(--- Tirmizi, büyu' (1289), Nesai, Sünen (8/84-85), Malik, hudud (22) ve Ahmed, Müsned (2/207).

 

17165- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Hırsız bir şey çaldığı zaman bakılır, şayet koruma altında olan ve olmayan mal arasındaki farkı biliyorsa kendisine had uygulanır. Eli kesilmeden önce çaldığı mal kendisine hibe edilse dahi eli kesilir."

 

17166- Şafii bu konuda Safvan'ın hadisini delil olarak getirip şöyle devam eder: "Yine çalınan mala bakılır. Herkes tarafından koruma altında olduğu anlaşılacak bir yere konulmuşsa onu çalanın eli kesilir. Zira Safvan'ın ridası, başının altında olduğu için koruma altındaydı ... "

Sonrasında Şafii bu konuya açıklamalar getirir. (--- Şafii, el-Ümm (6/131, 148).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yaşı Küçük veya Arap Olmayan Köleyi Çalanın Hükmü