MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hatayla Öldürmede Katilin maktule Varis Olamaması

 

16445- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas'a, kardeşini hatayla öldüren bir adamın durumu sorulunca katili maktule varis kılmadı ve: "Katil (öldürdüğü kişiye) mirasçı olamaz" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (7/149).

 

16446- Hammad'ın bildirdiğine göre İbrahım en-Nehai şöyle demiştir:

"Kasıtlı olarak öldürmüş de olsa, hatayla öldürmüş de olsa katil maktule mirasçı olamaz. maktule, katilden sonra en yakın akrabası mirasçı olur.''(--- Abdurrezzak, Musannef (9/404).

 

16447- Şafii der ki: "Kişinin hatayla öldürdüğü birine varis olup kasıtlı bir şekilde öldürdüğü kişiye varis olamaması arasında bir adamın merfu olarak yaptığı rivayet dışında bir şey yoktur. Bu rivayet sabit ise huccet olur. Ancak bir hadisi sabit görülüp muhalifi olmadığı halde başka bir rivayetinin reddedilmesi doğru değildir.''(--- Beyhaki, es-Sünenü's-suğra (3/263).

 

16448- Beyhaki der ki: Amr b. Şuayb, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: Mekke'nin fethinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Biri diğerini kasıtlı bir şekilde öldürmüş olmadıktan sonra kadın kocasının, koca da karısının diyeti ve malına varis olur. Ancak biri diğerini kasıtlı bir şekilde öldürmüşse birbirlerinin diyetine ve malına mirasçı olamazlar. Biri diğerini hatayla öldürmüş ise malına mirasçı olurken diyetine mirasçı olamaz.''(--- Abdurrezzak, Musannef(9/440) ve Darekutni, diyet (s. 456).

 

16449- Medinelilerin yaptığı gibi Amr b. Şuayb'ın hadisine dayanarak Şafii'nin de bu görüşte olması lazımdı.

 

16450- Ancak Şafii desteği olacak başka bir hadis bulunmadıktan sonra Amr'ın sadece bu hadisiyle görüş bildirmez.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Diyetin Miras Durumu