MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Baştaki Yara Türleri

 

16104- Şafii der ki: Yaralamada ilk derece "harisa" denilen ve sadece deriyi yırtan yaralamadır. Bundan dolayı kumaşı kestiğinde kumaşçı hakkında "harasa" denilir.

 

16105- Bundan daha ağırı "badi'a" denilen ve deri altına işleyip eti de kesen yaralamadır.

 

16106- Bundan sonra "mütelahime" denilen yaralama gelir. Bu yaralamada et derinden kesilir, ancak "simhak" denilen kemik ile et arasında bulunan zara yetişmez. Her türlü ince zar da "simhak" olarak isimlendirilir. Yara zara kadar ulaşıp kemik ile et arasında bu zardan bir şey kalmadığı zaman "simhak" denilen yaralama türü olur. Buna "miltat" türü yaralama da denir.

 

16107- Bundan sonra "mudiha" olarak bilinen, söz konusu zarı da aşıp kemiği ortaya çıkaran yaralama türü gelir.

 

16108- Ondan sonra "haşime" denilen ve kemiği kıran yaralama türü gelir.

 

16109- Ondan sonra da "münakkile" denilen ve kemiği kırıp yerinden oynatan yaralama türü gelir.

 

16110- Ondan sonra "amme" olarak da bilinen "me'mune" denilen yaralama türü gelir ki bu da kemik altı ile beyin zarına ulaşan yaralama türüdür.

 

16111- Ondan sonra "caife" denilen ve başta derine ulaşan veya delip geçen yaralama türü gelir.

 

16112- Mudiha türü yaralamadan daha hafif olan her türlü yaralama sıyrıktan sayılır ve diyet yerine taraflar arasında anlaşma olur.

 

16113- "Damiye" türü yaralamalar da kanatan, ama kanı akmayan yaralamalardır.(--- Şafii, el-Ümm (6/76, 77, 78).

 

16114- Rabi'nin rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Caife'de (baş ve karın gibi bölgelerde derine ulaşan veya delip geçen yaralamalarda) tam diyetin üçte biri vardır" buyurduğu konusunda ihtilaf yoktur. Benim de görüşüm budur.(--- Şafii, el-Ümm (6/78).

 

16115- Beyhaki der ki: "Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Ebu Bekr, organı delip geçen derin yaralamada diyetin üçte ikisine hükmetmiştir. ''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/ 8S) ve Abdurrezzak, Musannef (9/368, 369, 370).

 

16116- Şafii der ki: "Kişinin kulakları kökünden koparıldığı zaman, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kulakların diyetine yönelik verdiği hükme göre tam diyetverilmesi gerekir.''(--- Şafii, el-Ümm (6/123).

 

16117- Beyhaki der ki: Yunus kanalıyla Zühri: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. Hazm'a gönderdiği mektubu ben de okudum ... " demiş ve mektupta: "Kulakta diyet elli devedir" yazdığını zikretmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/8S).

 

 

16118- Bize rivayet edildiğine göre Ömer ve Ali de kulakta aynı hükmü vermişlerdir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/ 8S) ve Abdurrezzak, Musannef (9/324).

 

16119- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata: "Kökünden koparılan kulakta tam diyetin yarısı vardır" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (6/123).

 

16120- Şafii der ki: "İşitme yetisini kaybettiren yaralamalarda tam diyet verilir. Ancak kulağın kesilmesi demek, işitme yetisini kaybetmek demek değildir.''(--- Şafii, el-Ümm (6/123-124).

 

16121- Şafii der ki: "Kişiye yapılan bir saldırıda aklını kaybetmesi durumunda tam diyet verilir.''(--- Şafii, el-Ümm (6/82).

 

16122- Beyhaki der ki: Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İşitme yetisini kaybettiren yaralamalarda (diyet olarak) yüz deve vardır. Aklın gitmesine sebep olan yaralamalarda da (diyet olarak) yüz deve vardır.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/85-86).

 

16123- İsnadı rivayeten güçlü değildir.

 

16124- Kulak ve akıldan her birinde diyet olarak yüz devenin olduğuna dair Hz. Ömer'den de rivayet gelmiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/86).

 

16125- Rivayet edildiğine göre Zeyd b. Sabit: "Kirpiklerin her biri için tam diyetin dörtte biri vardır" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/87).

 

16126- Şa'bi'nin de aynı şeyi dediği rivayet edilmiştir. Şafii'nin de görüşü böyledir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/87).

 

16127- İbn Tavus, babasından bildiriyor: Yanımda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir mektup bulunuyor. İçinde de: "Burnun yumuşak kısmının kesilmesi durumunda diyet olarak yüz deve vardır" yazıyor.(--- Şafii, el-Ümm (6/119) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/88).

 

16128- Şafii der ki: "İbn Tavus'un burun konusundaki bu hadisi Hazm ailesinden gelen leyyin bir hadistir."

 

16129- Beyhaki der ki: Şafii bu mektubu Malik'ten, o Abdullah b. Ebi Bekr'den, o da babasından rivayet ederken burnun yumuşak kısmı zikredilmemiştir. Bundan dolayı Şafii böyle demiştir.

 

16130- Muhammed b. Umara da bunu Ebu Bekr b. Muhammed b. Amr b.

Hazm'dan şöyle bildirir: Amr b. Hazm'a gönderilen mektupta: "Burnun yumuşak kısmının kesilmesi durumunda tam diyet vardır" hükmü de vardı. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/88).

 

16131- Şafii der ki: İki dudakta tam diyet vardır. Bu konuda alt ve üst dudak arasında bir fark yoktur.(--- Şafii, el-Ümm (6/124) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/88).

 

16132- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmaklarda onar deveye hükmetti.

Oysa her bir parmağın güzelliği ile faydası diğerinden farklıdır. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) genelolarak parmak dediği için parmaklar arasında fark olmaksızın her biri için aynı diyetin verilmesi gerekmektedir ...(--- Şafii, el-Ümm (6/75).

 

16133- Rivayet edildiğine göre Zeyd b. Eslem: "İnsanın organlarında meydana gelen yaralamaların diyetine yönelik sünnet şöyledir... " demiş, sonrasında söz konusu hadisi zikredip: "Dilde tam diyet, sesi yok eden yaralamada tam diyet ve dişlerin tümünde tam diyet vardır" demiştir. Zeyd b. Eslem'in hadisinde bu şekilde: "Dişlerin tümünde tam diyet vardır" dediği zikredilir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/89, 90).

 

16134- Muaz'dan da aynı şey rivayet edilmiştir. Ancak isnadı zayıftır.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/90).

 

16135- Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilen: "Her bir dişte diyet olarak beş deve vardır" hadisi daha meşhurdur ve daha fazla rivayet edilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (6/125) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/90).

 

16136- Asım b. Damra'nın bildirdiğine göre Hz. Ali: "Her bir dişte diyet beş devedir" demiştir.(--- Abdurrezzak, Musannef (4/5, 9/345) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/89).

 

16137- Ebu Gatafan b. Tarıf el-Murrı bildiriyor: Mervan b. el-Hakem azı dişlerinde diyet konusunu sormak üzere beni Abdullah b. Abbas'a yolladı. İbn Abbas: "Azı dişlerde diyet olarak beşer deve vardır" dedi. Mervan bu cevabı duyunca beni İbn Abbas'a geri yolladı ve: "Ön dişlerin diyetini azı dişlerin diyetiyle eşit mi kılıyorsun?" diye sormamı istedi. İbn Abbas cevaben: "Her ne kadar sen bu eşitliği sadece parmaklarda görüyor olsan da dişlerde de diyet aynıdır" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (6/125) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/90).

 

16138- Şafii der ki: "Hüküm inşaallah İbn Abbas'ın dediği gibidir. Bu konuda verilen malum diyet de yaptığı işe göre değil sayıya göredir."(--- Şafii, el-Ümm (6/125) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/90).

 

16139- Beyhaki der ki: "Şafii bu hadisi hatayla yaralama konusu içinde Malik'ten rivayet etmiştir."

 

16140- Diyetler ve Kısaslar konusu içinde de Muhammed b. el-Hasan kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir. Çünkü o konu içinde Muhammed b. el-Hasan'ı ve onun Medineliler hakkındaki sözlerini ele almıştır. Şafii de onlar hakkındaki rivayetleri zikredince Muhammed b. el-Hasan onlara karşı olan delillerini getirmiştir, zira Malik'ten hadis işitmiş değildir.

 

16141- Hammad'ın bildirdiğine göre Nehai şöyle demiştir: "Dişlerden her birinde tam diyetin yirmide biri vardır. Bu konuda ön dişler ile arka dişler arasında bir fark yoktur."(--- Abdurrezzak, Musannef (9/348).

 

16142- İbrahım'in bildirdiğine göre (kadı) Şurayh şöyle demiştir: "Diyet konusunda dişlerin tümü eşittir ve her bir diş için tam diyetin yirmide biri vardır.''(--- Abdurrezzak, Musannef (9/345).

 

16143- Şa'bi: "Diyet konusunda dişlerin tümü eşittir ve her bir diş için tam diyetin yirmide biri vardır" demiş ve Ebu Gatafan'ın daha önce geçen hadisini zikretmiştir.

 

16144- Şafii der ki: Bunun da delili Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her dişte diyet beş devedir" sözüdür. Azı dişi de ağızda bulunan herhangi bir dişten biridir...(--- Şafii, el-Ümm (6/125).

 

16145- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Diyet konusunda parmaklar kendi aralarında eşittirler. Dişler de azı dişi olsun başkası olsun kendi aralarında eşittirler. Şu ile şu parmak -serçe parmağı ile yüzük parmağı- da birbirine eşittirler."(--- Ebu Davud, diyet (4558), Tirmizi, diyet (1392), İbn Mice, diyet (2652) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-übra (8/91-92).

 

16146- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) serçe parmağı ile yüzük parmağını ve azı dişi ile ön dişleri göstererek: "Şu ile şu kendi aralarında diyette eşittirler" buyurmuştur.

 

16147- Said b. el-Müseyyeb der ki: "Ömer b. el-Hattab azı dişlerinden her biri için diyet olarak birer deveye hükmetti. Muaviye ise azı dişlerinden her biri için beşer deveye hükmetti. Ömer'in hükmüne göre ağzın tümü yaralansa diyet azalır. Oysa Muaviye'nin hükmüne göre böylesi bir durumda diyet daha da artar. Ben olsam azı dişlerden her biri için diyet olarak ikişer deveye hükmederdim. Bu şekilde ağzın tümü yaralanacak olsa tam diyet verilmiş olur.''(--- Malik, Muvatta (2/861), Abdurrezzak, Musannef(9/347) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/90),

 

16148- Rabi der ki: Şafii'ye: "Azı dişlerinin her birinde diyet olarak beşer deve olacağını söylüyoruz" dediğimde şu karşılığı verdi: "Siz Ömer'in sözüne aykırı davranıp dişlerde diyetin beşer deve olduğunu söylüyorsunuz. Bizim de bu konuda görüşümüz budur. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dişte diyet olarak) beş deve vardır'' buyurmuştur. Azı dişi de dişlerdendir ... "

 

16149- Şafii sözlerine devam edip şöyle dedi: "Size de, bize de düşen başkasının sözü için Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünü asla bırakmamaktır."

 

16150- Beyhaki der ki: Rivayet edildiğine göre Hz. Ömer: "Azı dişi olsun, ön diş olsun dişler diyette eşittirler" demiştir. Önceki görüşünü sonradan değiştirmiş gibidir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/91).

 

16151- Zühri'nin bildirdiğine göre İbnu'l-Müseyyeb: "Darbe alan diş siyahlaşırsa tam diş diyeti ödenir" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (8/91).

 

16152- Bukeyr b. el-Eşec'in de bildirdiğine göre İbnu'l-Müseyyeb: "Darbe aldıktan sonra siyahlaşan ve daha sonra düşen dişte tam diş diyeti ödenir" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (8/91).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Parmakların Diyeti