MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SÜT AKRABALIĞI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yetişkin Kişinin Süt Emmesi

 

15472- Malik'in bildirdiğine göre İbn Şihab'a yetişkin kişinin emzirilmesi sorulunca şu karşılığı vermiştir: Urve b. ez-Zübeyr'in bana bildirdiğine göre Ebu Huzeyfe b. Utbe b. Rab'la, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından idi. Kendisi Bedir savaşına katılmış birisiydi ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd b. Harise'yi evlatlık edinmesi gibi Salim'i evlatlık edinmişti. Bu sebeple Salim'e: "Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim" denilirdi. Ebu Huzeyfe, Salim'i yeğeni Fatıma binti'l-Velld b. Utbe b. Rab'la ile evlendirmişti. Fatıma ilk hicret edenlerden idi ve zamanının en güzel kızlarından birisiydi. Yüce Allah, Zeyd b. Harise hakkında: "Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nispet ederek çağırın. Allah katında en doğrusu budur. Eğer babalarının kim olduğunu bilmiyorsanız, bu takdirde onları din kardeşleriniz ve görüp gözettiğiniz kimseler olarak kabul edin''[Ahzab, 5] ayetini indirince bu evlatlıkları asıl babalarına nispet etmeye başladılar. Babası bilinmeyenler ise kendisini evlat edinen kişiye nispet edilmeye başlandı.

Amir b. Lueyy oğullarından ve Ebu Huzeyfe'nin karısı olan Sehle binti Süheyl Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Biz Salim'i kendi çocuğumuz gibi görüyorduk. Ebu Huzeyfe ile birlikte bizimle aynı evde kalırdı ve bazen üzerimde rahat giysiler varken de yanıma girerdi. Bizim de sadece bir odamız bulunmaktadır (Yüce Allah da bildiğin gibi bu konuda ayetindirdi) ne yapmamızı uygun görürsün?" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu beş defa emzir bu şekilde mahremin olur" buyurdu. Bunun üzerine Sehle, Salim'i beş defa emzirdi. Bundan dolayı Sehle, Salim'i sütoğlu olarak görürdü.

Hz. Aişe de erkeklerden yanına girmesini istedikleri için bu fetvayı kullanmıştır. Kardeşi Ümmü Gülsüm ve kardeşi kızları yanlarına girmesini istediği erkekleri ve kızları beş defa emzirmeye başladı. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşleri böylesi bir emzirme ile erkeklerin yanlarına girmesine karşı çıktılar ve Hz. Aişe'ye: "Vallahi bunu Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer insanlar içinden sadece Salim'e özel verdiği bir ruhsat olarak görüyoruz. Bundan dolayı böylesi bir emzirme ile kimse bizim yanımıza giremez" dediler.(--- Müslim, rada (4/1102,1103,1104).

 

15473- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri yetişkin kişiyi emzirme konusunda bu görüşte idiler.

 

15474- Şafii der ki: "-Allah doğrusunu bilir- bu, Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim için has bir şeydir."

 

15475- Eğer biri: "Dediğine delalet eden bir şey var mıdır?" derse, kendisine Ebu Huzeyfe'nin azatlısı denilen Salim'in şu hadisini zikrederim: "Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Huzeyfe'nin eşine Salim'i beş defa emzirmesini emretmiş ve bu şekilde kendisine mahrem olacağını söylemiştir." Ümmü Seleme hadiste: "Bu, Salim'e verilen özel bir ruhsattır" demiştir.(--- Şafii, el-Ümm (S/28).

 

15476- Beyhaki der ki: Ümmü Seleme'nin hadisini Rabi'nin Şafii'den rivayetinde görmedim. el-Müzenı, Muhtasar el-Kebir'de, Şafii'nin bu konuda kendisine muhalefet edilince şöyle dediğini zikretmiştir: "Biz bunu bu hadisle Salim'e özelolarak verilen bir ruhsat saymadık. Ancak güvenilir kişiden bana, ''Ma'mer - Zühri - Ebu Ubeyde b. Abdillah b. Zem'aZeyneb binti Ebi Seleme'' kanalıyla bildirilene göre Ümmü Seleme, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Salim'in bu hadisini nakletmiştir. Rivayetinde de: ''Bu, Salim'e verilen özel bir ruhsattır'' demiştir."

 

15477- Şafii der ki: "Bunun üzerine şüphe etmeksizin inanarak bununla amel ettik."

Beyhaki der ki: "Böyle demesinin sebebi Malik'in rivayetinin mürsel olmasıdır. Ancak Aklı b. Halid, Şuayb b. Ebi Hamza ve Yunus b. Yezid bunu "Zühn- Urve" kanalıyla Hz. Aişe'den mevsul olarak rivayet etmişlerdir.''(--- Ebu Davud, nikah (2061).

 

15478- Urve'nin, Ümmü Seleme'den ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşlerinden olan rivayetinde bunun Salim'e verilen özel bir ruhsat olduğu konusunda kesin bir şey zikretmemiş ve şöyle demiştir: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşleri Hz. Aişe'ye: ''Vallahi biz bu görüşte değiliz. Belki de bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer insanlar içinden sadece Salim'e özel verdiği bir ruhsattır'' dediler." Ancak Ümmü Seleme'den naklettiği rivayette bunun kesin olarak Salim'e verilen özel bir ruhsat olduğunu bildirmiştir.

 

15479- Müslim, Sahih'de "Leys - Ukayl" kanalıyla Zühri'den aşağıdaki hadiste geçtiği üzere rivayet etmiştir.

Zeyneb binti Ebi Seleme der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme'nin şöyle dediğini işittim: "Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşleri böylesi bir emzirme ile erkeklerin yanlarına girmesine karşı çıktılar ve Hz. Aişe'ye: ''Vallahi bunu Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer insanlar içinden sadece Salim'e özel verdiği bir ruhsat olarak görüyoruz. Bundan dolayı böylesi bir emzirme ile kimse bizim yanımıza giremez'' dediler."

Müslim rivayetinde: "ve kimse bizi göremez" ziyadesinde bulunmuştur.

 

15480- Şafii der ki: "Bu, sadece Salim'e özel verilen bir ruhsat ise özel olan bir hüküm genelolan bir hükümden çıkarılmış demektir. Bu da yetişkin olan kişinin süt emmesiyle haramlığın ortaya çıkmayacağını göstermektedir. ''(--- Şafii, el-Ümm (5/28).

 

15481- Yüce Allah'ın: "Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için anneler, çocuklarını iki tam yıl emzirirler''[Bakara, 233] buyruğunu da buna huccet saymıştır. Yüce Allah'ın bir gayeyle ilgili verdiği hükümle, gaye gerçekleştikten sonraki hüküm farklı olabilir. Sonra Şafii bu konuda açıklamalarda bulunmuştur.

 

15482- Abdullah b. Ömer der ki: Adamın biri Ömer b. el-Hattab'a geldi ve şöyle dedi: "Kendisiyle ilişkiye girdiğim bir cariyem vardı. Ancak karım bunun önüne geçmek için cariyeyi emzirdi. Cariyeyle ilişkiye girmek istediğimde karım: ''Ondan uzak dur! Vallahi onu emzirdim'' dedi." Ömer: "Bundan dolayı karını döv! Cariyenle de ilişkiye girebilirsin. Zira süt akrabalığı küçükken olan süt emmelerde olur" karşılığını verdi.(--- Malik, Muvatta (2/606) ve Şafii, el-Ümm (5/29).

 

15483- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: "Süt akrabalığı, ancak kişinin küçükken emdiği sütten dolayı olur" derdi.(--- Malik, Muvatta (2/603) ve Şafii, el-Ümm (5/29).

 

15484- Yahya b. Said bildiriyor: Yetişkinin süt emmesi konusunda Ebu Musa: "Bu emmenin haramlığı doğuracağını düşünüyorum" deyince, İbn Mes'ud: "Adama nasıl bir fetva verdiğine dikkat et!" diye çıkıştı. Ebu Musa ona: "Sen bu konuda ne diyorsun?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Süt akrabalığı, ancak kişinin ilk iki yılda emdiği sütten dolayı olur" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Musa: "Bu alim sizin aranızdayken bana bir şey sormayın!" dedi.(--- Malik, Muvatta (2/607) ve Şafii, el-Ümm (5/29).

 

15485- Beyhaki der ki: "İki yıl konusunda İbrahım en-Nehai aynısını İbn Mes'ud'dan rivayet etmiştir."

 

15486- Farklı kanallarla İbn Mes'ud'dan mevsul ve maktu' olarak iki yıl sınırlaması getirilmeksizin rivayet edilmiştir.

 

15487- Yine kendisinden mevkuf ve merfu olarak: "(Haramlığı ortaya çıkaracak) süt akrabalığı kemikleri ve kasları güçlendirecek şekilde olan süt emmeyle gerçekleşir" şeklinde rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, es-$ünenü'l-kübra (7/461).

 

15488- Mesruk'un naklettiği sabit hadiste Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Aişe! Süt kardeşlerinizin kimler olduğuna dikkat edin! Sütkardeşliğini ortaya çıkaran emme, açlığı giderecek kadar alanıdır"

buyurmuştur.(--- Buhari, şehadat (2647) ve Müslim, radd (4/1106).

 

15489- Bize bildirilene göre İbn Abbas: "Süt akrabalığı ancak kişinin ilk iki yılda emdiği sütten dolayı olur" demiştir. Bu merfu olarak da rivayet edilmiştir. Ancak doğrusu mevkuf olanıdır.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/462).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zina ile Hamile Olan Kadından Süt Emen Bebek