MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

İDDETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İki İddetin Bir Arada Olması

 

15345- Said b. el-Müseyyeb ve Süleyman b. Yesar'ın bildirdiğine göre Tuleyha, Ruşeyd es-Sekafı ile evliydi. Ruşeyd onu kesin talakla boşayınca, Tuleyha iddeti içinde başkasıyla evlendi. Bu sebeple Ömer b. el-Hattab hem ona, hem kocasına birkaç kırbaç vurdu ve onları ayırdıktan sonra şöyle dedi:

"İddetteyken evlenen kadının evlendiği erkek onunla gerdeğe girmemişse, birbirlerinden ayrılırlar, sonra kadın ilk kocasından kalan iddetini tamamlar. Sonra erkek, kadını isteyen diğerleri gibi gelip ona talip olabilir. Eğer erkek onunla gerdeğe girmişse yine önce ilk kocasının iddetini tamamlar ve sonra diğer kocası için iddet bekler. O da kendisiyle ebediyen evlenemez."

 

15346- Said: "Onunla gerdeğe girdiği için de mehrini verir" demiştir.(--- Malik, Muvatta (2/536), Şani, el-Ümm (5/233), Abdurrezzak, Musannef (6/209) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/441).

 

15347- Beyhaki der ki: Şafii, el-Kadım'de, Ömer b. el-Hattab'ın bu konuda verdiği hüküm gibi: "Eğer onunla gerdeğe girmişse ebediyen evlenemezler" demiştir. Sonra el-Cedıd'de şöyle demiştir: "Biz de Hz. Ali gibi: ''Sonra erkek, kadını isteyen diğerleri gibi gelip ona talip olabilir'' demekteyiz."

 

15348- Beyhaki der ki: Ömer b. el-Hattab'ın önceki görüşünden döndüğünü rivayet ettik. Bu rivayet el-Cami'de, "Sevrı - Eş'as - Şa'bi Mesruk" kanalıyla: "Ömer b. el-Hattab önceki görüşünden dönüp kadına mehrini verdi ve bir daha evlenebileceklerini söyledi" şeklinde geçmektedir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/441).

 

15349- Zazan Ebu Ömer bildiriyor: "Hz. Ali, iddeti içinde evlenen kadın konusunda (ikinci kocasından) ayrılması, gerdeğe girdikleri için mehrin kendisine verilmesi, sonra ilk iddetini tamamlaması ve sonra diğerinin iddetini beklemesi yönünde hüküm verdi."

 

15350- Ata bildiriyor: "Adamın biri karısını boşadı ve karısı iddet beklemeye başladı. İddetinden az bir şey kalmıştı ki kadın başka birisiyle evlendi ve onunla gerdeğe girdi. Bu durum Hz. Ali'ye bildirilince, onları birbirinden ayırarak kadına ilk iddetini tamamlamasını, sonra ikinci iddetini beklemesini emretti. İddeti bitince de (ikinci kocasıyla) evlenip evlenmemekte muhayyer olduğunu söyledi."(--- Şafii, el-Ümm (S/233).

 

15351- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali, iddet beklerken evlenen kadınla ilgili olarak: "İlk kocasından kalan iddetini tamamlar, sonra diğeri için yeniden iddet bekler" demiştir.

 

15352- Şafii der ki: Biz de bu görüşteyiz. Bu da Hz. Ömer'den bize rivayet edilene muvafıktır. Onlar (Iraklılar) ise: "İkisi için bir iddet bekler" diyerek Hz. Ali'den rivayet ettiğimize muhalefet etmektedir.

 

15353- Şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: Ona (Iraklılardan birine): "Ömer'in, Hz. Ali'nin, Ömer b. Abdilazız'in ve başkalarının verdiği hüküm bizim dediğimiz gibi böyledir. Sen bu görüşünü nereden aldın?" denildiğinde: "İbrahım'den aldım" karşılığını verdi. Bunun üzerine ona şöyle dedik: "Sen İbrahım'in tek başına huccet sayılmadığını söylemedin mi? Ümmetten kimsenin kendisine muhalefet etmediğini söylediğin kişiye karşı bunu nasıl huccet sayarsın? Zira bizim de senin de dediğimiz Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından nakledi Imiştir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hamileliğin En Kısa ve En Uzun Süresi