MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

İDDETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Uzun Süre Hayız Görmeyen Kadının İddeti

 

15212- Muhammed b. Yahya b. Habban der ki: Dedemin biri Haşimı diğeri, Ensar'dan olan iki hanımı vardı. Dedem Ensar'dan olan hanımını boşadı ve bir yıl geçmeden, henüz hanımı çocuğunu emzirirken dedem vefat etti. Dedem vefat edince hanımı: "Benim de miras alma hakkım var. Ben henüz hayız olmadım" dedi. Bu durum Hz. Osman'a arz edilince Osman Ensarlı bu kadına miras verilmesine hükmetti. Haşimı olan kadın Osman'! bu sebeple kınayınca, Osman: "Amcanın oğlu (Hz. Ali) bize böyle yapmamızı söyledi" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (5/212), Malik, Muvatta (2/572), Abdurrezzak, Musannef (6/340), İbn Hazffi, el-Muhalla (10/225-269) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/419).

 

15213- Abdullah b. Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Ensar'dan Habban b. Munkiz adında bir adam, sağlıklıyken hanımını boşadı. Bu sırada kadın onun kızını emziriyordu. On yedi ay geçmesine rağmen kadın çocuğu emzirdiği için hayız olmadı. Habban onu boşadıktan yedi veya sekiz ay sonra hastalandı. Adama: "Hanımın sana mirasçı olmak istiyor" deyince, adam ailesine: "Beni Osman'a götürün" dedi ve Osman'a gittiğinde ona hanımının durumunu anlattı. Bu sırada yanında Ali b. Ebi Talib ve Zeyd b. Sabit te vardı. Osman onlara: "Siz bu konuda ne dersiniz?" diye sorunca: "Bizce adam ölürse hanımı ona varis olur. Hanımı ölürse kendisi ona varis olur. Çünkü bu kadın, hayızdan kesilmiş kadınlar veya henüz hayız olacak yaşa gelmemiş kızlar sınıfına girmez. Sonra o, az olsun çok olsun hayız iddetini bekliyor" dediler. Habban ailesine dönüp kızını (o hanımından) aldı. Kadın artık çocuğu emzirmeyince hayız oldu, sonra bir hayız dönemi daha geçirdi. Üçüncü defa hayız olmadan da adam öldü. Bunun üzerİne kadın kocası vefat edenin iddetini bekledi ve kocasına varis oldu.(--- Şafii, el-Ümm (5/212) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/419).

 

15214- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Abdullah b. Ebi Bekr'in, Habban hakkında rivayet ettiği hadis kendisine Ömer b. Abdilazız kanalıyla nakledilmiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/212).

 

15215- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Kadın kocası tarafından boşanmakta ve hayızdan kesildiği düşünülmektedir. Bu durumda ne yapmamız gerekir?" dediğimde: "Yüce Allah'ın: ''Hayızdan kesildiği zaman üç ay iddet bekler'' buyurduğu gibi yapılır" karşılığını verdi. Kendisine: "Hayızdan kesilmişse ne beklenilecek?" dediğimde yine: "Yüce Allah'ın: ''Hayızdan kesildiği zaman üç ay iddet bekler'' buyurduğu gibi yapılır" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (S/212).

 

15216- İbn Cüreyc der ki: Ata'ya: "Kısa sürede veya uzun sürede hayız olan kadın (üç) hayız süresi kadar iddet bekler" dediğimde, Ata: "Evet, Yüce Allah'ın buyurduğu gibi" karşılığını verdi.(--- Şafii, el-Ümm (5/212).

 

15217- Müsenna bildiriyor: Amr b. Dinar, boşanan ve bir veya iki defa hayız olan sonra hayız görmeyen kadın hakkında şöyle demiştir: "Ebu'ş-Şa'sa bu konuda: ''Hayızdan kesildiğini bildiği zaman üç hayız süresi iddet bekler'' derdi.''(--- Şafii, el-Ümm (5/212).

 

15218- Malik'in bildirdiğine göre İbn Şihab: "Uzun süre hayız görmeyen boşanmış kadının iddeti üç hayız süresidir" demiştir. İbrahım(-i NehaI) bildiriyor: Alkame, hanımını bir veya iki talakla boşadıktan sonra, hanımı bir veya iki defa hayız oldu, sonra on altı veya on yedi ay hayız görmedi, sonra vefat etti. İbn Mes'ud'a gelip bu durumu sorunca, İbn Mes'ud: "Allah hanımının mirasını sana sakladı" deyip Alkame'yi vefat eden hanımına varis yaptı.(--- Malik, Muvatta (2/578) ve Şafii, el-Ümm (5/212).  ---  Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/419).

 

15219- Muhammed b. Sırın'in bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Boşanmış kadının iddeti uzun sürse de (üç) hayızladır" demiştir. Şafii, el-Cedid'de İbn Mes'ud'un kavline itimad etmiştir.

 

15220- Ömer b. el-Hattab der ki: "Boşandıktan sonra bir veya iki defa hayız olup sonra hayız olmayan kadın dokuz ay bekler. Eğer hamile olduğu ortaya çıkmazsa dokuz aydan sonra üç ay iddet bekler. Sonra dilediğiyle evlenİr."(--- Malik, Muvatta (2/582), Şafii, el-Ümm (5/213), Abdurrezzak, Musannef (6/319) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/420).

 

15221- Şafii, el-Kadim'de bu görüşte idi. Ancak el-Cedid'de İbn Mes'ud'un görüşünü tercih etmiş ve şöyle demiştir: "Ömer'in sözü hayızdan kesilme yaşına gelen kadınlar için geçerli olabilir. Bu durumda Ömer'in sözü İbn Mes'ud'un sözüyle ters düşmez.''(---  Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/420).  --- Şafii, el-Ümm (5/213) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/420).

 

15222- Şafii der ki: "Bize göre de bu böyledir."(--- Şafii, el-Ümm (5/213) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/420).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yüce Allah Boşanmış ve Hayız Gören Kadınlar Hakkında Şöyle Buyurmuştur: "Boşanan kadınlar, kendi kendilerine üç aybaşı hali beklerler, eğer Allahla ve ahiret gününe inanmışlarsa, rahimlerinde Allah'ın yarattığını gizlemeleri kendilerine helal değildir."[Bakara, 228]