MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUL’ VE TALAK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ric'at

 

14868- Şafii der ki: Yüce Allah: "Boşama iki defadır. Bundan sonrası ya iyilikle tutmak ya da güzellikle salıvermektir"[Bakara, 229] buyurmaktadır.

 

14869- Yine Yüce Allah: "Boşanan kadınlar, kendi kendilerine üç aybaşı hali beklerler, eğer Allah'a ve ahiret gününe inanmışlarsa, rahimlerinde Allah'ın yarattığını gizlemeleri kendilerine helal değildir. Kocaları bu arada barışmak isterlerse, karılarını geri almakta daha çok hak sahibidirler''[Bakara, 228] buyurmaktadır.

 

14870- Şafii der ki: "Talakın ıslahı geri (eşini) döndürmektir" denilmektedir. Doğrusunu da Allah bilir. Kim karısını geri döndürmek isterse karısı kendisinindir. Çünkü Yüce Allah onu kendisinin kılmıştır.(--- Şafii, el-Ümm (5/243),

 

14871- Şafii der ki: "Karısını bir veya iki talakla boşayan hür kişi, iddeti dolmadıkça onu geri döndürmekte hak sahibidir. Yüce Allah'ın Kitabı ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti buna delalet etmektedir. Rükane hanımını kesin şekilde bir talakla boşadıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kendisine geri döndürmüştür. Bize göre de bu, iddeti dolmadan önce idi. Doğrusunu da Allah bilir.''(--- Şafii, el-Ümm (5/243),

 

14872- Şafii başka bir yerde kesin bir şekilde boşama konusunda Hz, Ömer'in hadisini huccet saymış ve Yüce Allah'ın: "Kadınları boşadığınızda, müddetleri sona ererken, onları güzellikle tutun, ya da güzellikle bırakın, haklarına tecavüz etmek için onlara zararlı olacak şekilde tutmayın"[Bakara, 231] buyruğu hakkında şöyle demiştir: "İddetlerinin sonuna yaklaştıklarında onları ya iyilikle geri döndürün ya da iddetlerinin bitmesi için onları iyilikle bırakın, Bu ayetle Allah, haklarına tecavüz etmek için onları zarar verecek şekilde tutmalarını yasaklamıştır."

 

14873- Şafii der ki: "Köle karısını iki talak ile boşayabilir. Hür kişinin bir veya iki talaktan sonra karısını geri döndürebildiği gibi de köle karısını sadece bir talaktan sonra geri döndürebilir.''(--- Şafii, el-Ümm (5/244),

 

14874- Şafii, el-İmla'da şöyle demiştir: "Yüce Allah talakı erkeklere ve iddeti kadınlara has kılmıştır. Hür kişi cariyeyi üç talakla boşar ve cariye iki hayız müddeti iddet bekler. Köle hür karısını iki talakla boşar ve kadın üç hayız müddeti iddet bekler."

 

14875- Ömer b. el-Hattab der ki: "Köle en fazla iki kadınla evlenebilir. Karısını en fazla iki talakla boşayabilir. Cariye iki hayız müddeti iddet bekler. Eğer hayız görmüyorsa iki veya bir buçuk ay iddet bekler."

 

14876- Süleyman b. Yesar'ın bildirdiğine göre Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme'nin mukateb kölesi Nufey' veya başka bir kölenin nikahında hür bir kadın vardı. Köle bu kadını iki talakla boşadıktan sonra geri döndürmek istedi. Bunun üzerine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımları Osman b. Aftan'a gitmesini ve bu durumu ona sormasını söylediler. Köle gittiğinde Osman'ı merdivenlerin yanında Zeyd b. Sabifin elini tutmuş bir şekilde gördü ve durumu onlara sordu. İkisi de: "Hanımın sana haram olmuştur. Hanımın sana haram olmuştur" dediler.(--- Malik, Muvatta (2/574).

 

14877- Aynısını İbnu'l-Müseyyeb kanalıyla Osman'dan ve Muhammed b.

İbrahım et-Teymı kanalıyla Zeyd b. Sabit'ten rivayet etmiştir. Her iki hadis te daha önce zikredilmişti.(--- Malik, Muvatta (2/574).

 

14878- İbn Ömer der ki: "Köle hanımını iki talakla boşarsa, bu kadın hür olsun köle olsun başkasıyla evlenmedikçe ilk kocasına dönemez. Hür kadının iddeti üç hayız, cariyenin iddeti ise iki hayız müddetidir."(--- Malik, Muvatta (2/574).

 

14879- Zühri'nin, Salim'den olan hadisi İbn Ömer'in bu konudaki görüşünün eşlerden birinin köle olması halinde talak sayısının azalacağı yönünde olduğudur. İddet ise kadının (hür veya cariye olma) durumuna göredir.

 

14880- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cariyenin talakı iki defadır ve iddeti de iki hayız müddetidir'' buyurmuştur.(--- İbn Mace, talak (1/672).

 

14881- Darekutnı der ki: "Atiyye'nin (İbn Ömer'den, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan) bu hadisi münkerdir ve iki yönden de sabit değildir. Birincisinde; Atiyye zayıftır, Salim ve Nafi ondan daha sabittir ve rivayetleri daha sahlhtir. İkincisinde ise Ömer b. Şebib zayıftır ve rivayeti huccet kabul edilmez.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (7/369).

 

14882- Beyhaki der ki: "Yahya b. Main ve başkası Ömer b. Şebib'in zayıf olduğunu söylemiştir. Sahıh olan Salim ve Nafi'nin, İbn Ömer'in kendi kavli olarak rivayet ettikleridir.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/369).

 

14883-14884- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cariyenin talakı ikidir) iddet bekleme süresi de iki hayız süresi kadardır. ''(--- Ebu Davud, talak (2189), Tirmizi, talak (1182) ve İbn Mace, talak (2080).

 

14885- Beyhaki der ki: Bize bildirilene göre Ebu Asım: "Basra'da Muzahir'in bu hadisinden daha münker bir hadis yoktur" demiştir.

 

14886- Ebu Davud der ki: "Muzahir meçhul biridir ve bu münker bir hadistir."

 

14887- Zeyd b. Eslem der ki: Kasım'a, cariyenin iddeti sorulunca: "İnsanlar iki hayız müddeti olduğunu söylüyorlar, ancak biz ne Allah'ın Kitab'ında, ne de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetinde böyle olduğunu bilmiyoruz" cevabını verdi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/370).

 

14888- Beyhaki der ki: Suğdı b. Sinan bunu Muzahir kanalıyla: "Kölenin talakı ikidir" şeklinde rivayet etmiştir.

 

14889- Şafii, el-Kadım'de isnadıyla aktarmıştır: Yahya b. Said b. Kays'ın bildirdiğine göre Said b. el-Müseyyeb: "Boşama erkeğin (hür veya köle olma) durumuna, iddet ise kadının (hür veya cariye olma) durumuna göredir" demiştir.(--- Malik, Muvatta (2/582).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Ric'i Talakla Boşadığı Hanımı, Onu Geri Döndürünceye Kadar Kendisine Haramdır