MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUL’ VE TALAK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Erkeğin Hanımına "Sen Bana Haramsın" Demesi

 

14772- İbrahım'in bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'ud, erkeğin hanımına: "Sen bana haramsın" demesi konusunda: "Eğer bununla yemine niyet etmişse yemin, talaka niyet etmişse talak olur. Neye niyet etmiş ise odur" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/351).

 

14773- Beyhaki der ki: Sevrl bunu Eş'as kanalıyla: "Eğer haram kılmadaki niyeti talak değil ise bu, bir yemindir" şeklinde rivayet etmiştir. Şa'bi'nin, İbn Mes'ud'dan olan rivayeti de bu şekildedir ve her ikisinin isnadında kopukluk vardır.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/351).

 

14774- Şafii der ki: Kişi karısına: "Sen bana haramsın" derken niyeti talak ise bu, niyet ettiği sayı kadar talak sayılır. Eğer talakı kastetmemiş ise talak değildir. Sadece yemin kefareti öder. Bu da kıyas olarak kişinin cariyesini kendine haram kılması ve yemin kefareti ödemesi gibidir. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyesini kendine haram kılınca Yüce Allah: "Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine yasak ediyorsun?"[Tahrim, 1] buyruğunu indirdi. Yüce Allah bunu bir yemin sayarak: "Allah şüphesiz size, yeminlerinizi kefaretle geri almanızı meşru kılmıştır''[Tahrim, 2] buyurdu.

 

14775- Şafii, Ric'at bölümünde der ki: Eğer talaka niyet etmişse bu, bir talak sayılır ve karısını geri döndürme hakkına sahiptir. Eğer: "Ben mutlak olarak haramı kastettim" derse yemin kefareti ödemesi gerekir. Zira Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyesini kendine haram kılınca yemin kefareti ödemekle emr olundu.

Sonrasında Şafii bunun açıklamasını yapar.

 

14776- Beyhaki der ki: Sabit bir hadisle bize bildirilene göre kişinin hanımını kendine haram kılması konusunda Said b. Cübeyr, İbn Abbas'ın: "Bu bir yemindir ve kefaretini öder" dediğini nakletmiştir.

 

14777- İbn Abbas bu konuda: "And olsun ki, sizin için, ... Resulullah (Allah'ın Elçisi) en güzel örnektir"[Ahzab, 21] ayetini delil gösterirdi. Yani Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariyesini kendine haram kılmıştı. Allah: "Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine yasak ediyorsun? Allah bağışlayandır, acıyandır. Allah şüphesiz size, yeminlerinizi kefaretle geri almanızı meşru kılmıştır"[Tahrim, 1-2] buyurdu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeminin kefaretini ödedi ve bu haram kılmayı yemin saydı.(--- Buhari, tefsir (4911) ve Müslim, talak (5/21).

 

14778- Müslim, Sahih'de Züheyr b. Harb kanalıyla İsmail'den "Yani" ziyadesinde bulunmadan rivayet etmiştir. Bunu da kimin dediğini bilmiyorum. Ali b. Ebi Talha'nın bildirdiğine göre İbn Abbas bu ayeti açıklarken şöyle demiştir: "Yüce Allah, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve müminlere, Allah'ın helal kıldığı bir şeyi kendilerine haram kılmaları durumunda, yemin kefareti olarak on miskini doyurmaları veya giydirmeleri veya bir köle azad etmeyi emretmiştir. Ancak kadını boşama meselesi bunun dışındadır.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/351).

 

14779- Bize bildirilene göre Hz. Ömer ile Hz. Aişe: "Hanımını kendine haram kılan yemin kefareti öder" demiştir. Ebu Bekr'in de böyle dediği rivayet edilmiştir. Mesruk'un bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ila yapıp cariyelerini kendine haram kılınca, Yüce Allah: "Ey peygamber! Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine yasak ediyorsun?"[Tahrim, 1] ayetini indirerek haramı helal kıldı ve yemine karşılık kefaret ödenmesini emretti. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/351,352).

 

14780- Aynısı Hz. Aişe'den rivayet edilmiştir ve mürselolanı daha doğrudur. Katade de bu görüştedir ve şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hafsa'ya: "Sus! Vallahi artık ona yaklaşmayacağım ve o bana haramdır" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/353).

 

14781- Zeyd b. Eslem ise şöyle demiştir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İbrahım'in annesini (Mariye'yi) kendine haram kılarak: "Sen bana haramsın. Vallahi artık sana dokunmayacağım" deyince, Yüce Allah söz konusu ayeti indirdi. (şerbeti) içerdi. Ben ve Hafsa, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangimizin yanına girerse: "Ben senden megatir kokusu alıyorum; megafır mi yedin?" demek üzere anlaştık. Birimizin yanına girince anlaştığımız şeyi ona söylediğinde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zeyneb'in yanında bal şerbeti içtim. Artık bir daha böyle yapmayacağım'' dedi. Bunun üzerine: "Ey peygamber! Eşlerinin rızasını arayarak, Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin sen kendine haram ediyorsun? Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Allah (gerektiğinde) yeminlerinizi bozmayı (ve kefaret ödemeyi) size meşru kılmıştır. Allah, sizin yardımcınızdır. O, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Hani peygamber eşlerinden birine, gizli bir söz söylemişti. Fakat eşi o sözü (başkasına) haber verip Allah da bunu Peygamber'e bildirince, Peygamber bunun bir kısmını bildirmiş, bir kısmından da vazgeçmişti. Peygamber, bunu ona (sırrı açıklayan eşine) haber verince o, ''Bunu sana kim bildirdi?'' dedi. Peygamber, ''Bunu bana, hakkıyla bilen ve hakkıyla haberdar olan Allah haber verdi'' dedi"[Tahrim, 1-3] ayetleri nazil oldu. Hz. Aişe ve Hafsa'ya, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bal şerbeti içtim'' sözüyle ilgili olarak ta: "Hani Peygamber eşlerinden birine, gizli bir söz söylemişti"[Tahrim, 3] buyruğu nazil olmuştur.(--- Buhari, talak (S267) ve Müslim, talak (S/22).

 

14783- Buhari ve Müslim, Sahih'de "Hacdıc b. Muhammed - İbn Cüreyc" kanalıyla Ata'dan rivayet etmişlerdir. Buhari der ki: İbrahim b. Musa bunu Hişam'dan: "Bir daha böyle yapmayacağıma yemin ederim. Bunu kimseye söyleme'' şeklinde nakletmiştir.

 

14784- Beyhaki der ki: Muhammed b. Sevr bunu İbn Cüreyc kanalıyla olan rivayetinde bu şekilde aktarmıştır. İbn Ebi Muleyke ise bunu İbn Abbas'tan: "Vallahi bunu bir daha içmeyeceğim'' şeklinde nakletmiştir.

 

14785- Hadiste Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemin ettiği bildirilmiştir.

Bu da kefaretin haram kılma sebebiyle değil, yemin etme sebebiyle olması ihtimaline daha yakındır.

 

14786- Urve b. ez-Zübeyr bunu Hz. Aişe'den bazı lafızları değişik şekilde nakletmiş ve ayetin nüzulünü zikretmemiştir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mariye'yi kendine haram kılmasından dolayı ayetin nazil olduğu tefsir ehli yanında daha meşhurdur. Doğrusunu da Allah bilir.(--- Buhari, hileler (6972) ve Müslim, talak (5/22-24).

 

14787- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali haram talakını üç talak saymıştır. (Şafii) bunu Iraklıların Hz. Ali'ye olan hilaflarından dolayı irad etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Gerdeğe Girmediği Hanımını Boşamak