MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HUL’ VE TALAK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nikahtan Önce Talak

 

14602- el-Müzenı bildiriyor: Şafii: "Böylesi durumda boşama geçerli sayılmaz. Çünkü geçerli olan boşama, nikahı altında olan içindir. Oysa kişi bu şekilde malik olmadığı kişiyi boşamaktadır" dedi. Sonra zıhar konusunu buna delil göstererek şöyle dedi: "Kişi nikahı altında olmayan bir kadına: ''Sen bana annemin sırtı gibisin'' der ve onu nikahlarsa, yapmış olduğu zıhar geçerli olmaz. Çünkü kişi kendine helal olan kadını (zıhar ile) haram kılmaktadır. Oysa bu durumda zıhar ettiği kadın kendisine helal olmadığı için onu kendine haram kılmanın bir hükmü yoktur. Yani kişinin kendisine haram olan kadını kendisinin de haram kılmasının bir manası yoktur."

 

14603- Sonra sözlerine devam ederek şöyle dedi: "Benim dediğimin aynısı Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'den, ibn Abbas'tan ve başkasından rivayet edilmiştir ve kıyas budur."(--- Şafii, el-Ümm (5/278).

 

14604- Amr b. Şuayb'ın, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nikahtan önce talak olmaz" buyurmuştur.(--- Tirmizi, talak kable'n-nikah (1181, "hasen sahih"), İbn Mace, talak kable'n-nikah (1/660) ve Ebü Davud, talak kable'n-nikah (2190-2192).

 

14605- Huşeym'in hadisinde bu, şöyle geçmektedir: "kişinin sahip olmadığı bir şeyi adama, nikahlısı olmadığı bir kadını boşama ve malik olmadığı bir köleyi azad etme yetkisi yoktur. "

 

14606- Bir öncekinin aynısı "Habıb el-Muallim - başkası -Amr b. Şuayb" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet edilmiştir.

 

14607- Tavus aynısını Muaz b. Cebel vasıtayla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. Ata, Muhammed b. el-Münkedir ve başkası bunu Cabir b. Abdillah vasıtasıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmişlerdir.

 

14608- Bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Amr b. Hazm'a yazdığı mektupta bu şekilde geçmektedir.

 

14609- Hasan'ın bildirdiğine göre Ali b. Ebi Talib: "Nikahtan önceki talak geçersizdir" demiştir. (--- Abdurrezzak, Musannef(6/416, 417), Zeyd, Müsned (4/408), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (7/320) ve İbn Hazm, el-Muhalla (10/20S).

 

14610- Mübarek b. Fadale'nin, Hasan'dan bildirdiğine göre Ali b. Ebi Talib: "Falanla evlenirsem boş olsun" diyen bir adama: "Onunla evlen, o boş olmaz" demiştir.

 

14611- Ata'nın bildirdiğine göre İbn Abbas: "Nikahtan önceki talak geçersizdir. Sahip olmadan önce yapılan azatlar da geçersizdir" demiştir.

 

14612- ibn Abbas der ki: İbn Mes'ud: "Falan kadınla evlenirsem o boş olsun" diyen kişiyle ilgili olarak böyle bir şey (boş olur) dememiştir. Eğer demişse bu bir alimin zellesidir. Çünkü Yüce Allah: "Ey inananlar! Mümin kadınlarla nikahlanıp, onları, temasta bulunmadan boşadığınızda"[Ahzab, 49] buyurmuştur. "Mümin kadınlarla nikahlanmadan onları boşarsanız'' buyurmamıştır.

 

14613- Said b. Cübeyr bunu İbn Abbas'tan rivayet etmiştir. Ancak rivayetinde şöyle demiştir: "İbn Mes'ud: ''Eğer bir vakit bildirirse söylediği gibidir'' dedi."

İbn Abbas der ki: Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Eğer dediği gibi olsaydı Yüce Allah: "Mümin kadınlarla nikahlanmadan onları boşarsanız'' buyururdu.

 

14614- Farklı kanallarla aynısı Hz. Ali ve İbn Abbas'tan rivayet edilmiştir. Hz. Aişe vasıtasıyla da merfu ve mevkuf olarak aktanImıştır.

 

14615- Muhammed b. İsmail el-Buhari bunu muallak olarak İbn Abbas'tan aktarmıştır. Rivayet edilene göre Hz. Ali, Said b. el-Müseyyeb, Urve b. ez-Zübeyr, Ebu Bekr b. Abdirrahman, Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe, Eban b. Osman, Ali b. el-Hüseyn, Şurayh, Said b. Cübeyr, Tavus, Hasan, İkrime, Ata, Amir b. Sa'd, Cabir b. Yezid, Nafi b. Cübeyr, Muhammed b. Ka'b, Süleyman b. Yesar, Mücahid, Kasım b. Abdirrahman ve Amr b. Herim böylesi bir boşamanın geçerli olmayacağını söylemişlerdir.

 

14616- Beyhaki der ki: Bu bize Ebu Seleme b. Abdirrahman ile Vehb b. Münebbih'ten de rivayet olundu. İbnü'l-Münzir'in isnadıyla İkrime'den bildirdiğine göre İbn Abbas, nikah olmadan yapılan zıharın bir değerinin olmadığını söylemiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (7/317-321).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Talakın Mübah Olması