MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadının, Kocasının Serkeşliğinden Endişe Etmesi Halinde Bazı Haklarından Vazgeçerek Onunla Anlaşması

 

14501- İbnu'l-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Muhammed b. Mesleme'nin kızı, Rafi b. Hadic ile evliydi. Rafi' onun bir durumunu beğenmeyerek veya yaşlılığını bahane ederek boşamak isteyince, eşi: "Beni boşama ve benim hakkımda dilediğini yap" dedi. Bunun üzerine: "Eğer kadın, kocasının serkeşliğinden veya aldırışsızlığından endişe ederse aralarında anlaşmaya çalışmalarında kendilerine bir engel yoktur. Anlaşmak daha hayırlıdır"[Nisa, 128] ayeti nazil oldu.(--- Şafii, el-Ümm (5/198).

 

14502- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle demiştir: Rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birini boşamak istemişti. Bu eşi: "Beni boşama ki Yüce Allah beni de diğer eşlerinin arasında haşr etsin. Ben günümü ve gecemi kardeşim Aişe'ye hibe ettim" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (5/189).

 

14503- Şafii der ki: "İbn Uyeyne'nin, Hişam b. Urve kanalıyla babasından bildirdiğine göre Sevde gününü Hz. Aişe'ye hibe etmiştir."

 

14504- Bu, mürsel bir hadistir. Ukbe b. Halid bunu "Hişam b. Urve babası (Urve)" kanalıyla Hz. Aişe'den mevsul olarak rivayet etmiştir.

 

14505- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman dokuz hanım! vardı ve günlerini hanımlarından sekizi arasında taksim ederdi.(--- Müslim, nikah (4/1131).

 

14506- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle demiştir: "Genelolarak bizim de görüşümüz budur. Kadının gönül hoşluğuyla haklarının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi halinde kocanın onun yanında tutması helaldir. Ancak kadının bu hakkını bağışlamaktan vaz geçmesi halinde artık helalolmaz, koca eşleri arasından ya adil davranır ya da ondan ayrılır.''(---- Buhari, nikah (5067) ve Müslim, nikah (4/1132, 1133).

 

14507- şafii, el-Kadim'de şöyle demiştir: "Bize ulaşan habere göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalandığında eşleri (haklarından vazgeçerek) Hz. Aişe'nin yanında kalması için izin vermiştir.(--- Şafii, el-Ümm (5/189).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yüce Allah'ın: "Adil hareket etmeye ne kadar uğraşsanız, kadınlar arasında eşitlik yapamayacaksınız, bari bir tarafa tamamen meyletmeyin ki diğerini askıdaymış gibi bırakmış olmayasınız''[Nisa, 129] Buyruğu