MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadınla (Baş Başa) Yalnız Kalmak

 

14375- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab, kişi bir kadınla evlendiğinde baş başa kalıp perdeler kapatıldıktan sonra (evliliğin bozulması halinde) mehrin tümünün verileceğine hükmetti."(--- Malik, Muvaffa (2/528).

 

14376- Zeyd b. Sabit der ki: "(Zitat gecesinde) erkek karısının yanına girip de perdeler kapandıktan sonra artık mehrin tümünü vermek gerekir.''(--- Malik, Muvaffa (2/528).

 

14377- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Zeyd b. Sabit kişinin evlendiği karısıyla baş başa kalması, ancak ona dokunmadığını söylemesi, kadının da bunun aksini söylemesi ile ilgili olarak: "Böylesi bir durumda kadının sözüne itibar edilir" dedi.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (7/256).

 

14378- ŞafiI, el-Kadim'de şöyle derdi: "Böylesi bir durumda kadının yemin etmesiyle birlikte koca bunu inkar ederse, ona dokunmamış olsa bile onunla baş başa kalmış olmasından dolayı kadının sözüne itibar edilir."

 

14379- Ahnet b. Kays'ın bildirdiğine göre Ömer ile Hz. Ali: "(Zitat gecesinde) kapılar kapanıp perdeler de çekildikten sonra kadın mehrin tümünü alır ve iddet bekler" demişlerdir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (7/255), Abdürrezzak, Musannef (6/285,290) ve İbn Hazm, el-Muhalla (9/483).

 

14380- İbn Ömer kanalıyla Hz. Ömer'den aynısı rivayet edilmiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (7/255).

 

14381- ŞafiI der ki: Malik, Hz. Ömer'in: "Acizlik sizin tarafınızdan geliyorsa bunda kadınların suçu ne?" kavline dayanarak, ilişki olmasa bile kadına mehrin tamamının verilmesine hükmetmiştir.

 

14382- ŞafiI, el-Kadim'de Ömer'in görüşüne uyarak şöyle derdi: "Ömer, Allah'ın Kitabı'nda bizden daha bilgilidir. Belki de Yüce Allah, kendisiyle ilişkiye girilmeden önce boşanan kadın, buyruğu ile kocasıyla baş başa yalnız kalmayan kadını kastetmektedir."

 

14383- ŞafiI, el-Kadim'de: "Bu konuda bize muhalefet eden olsa bile (Ömer'in) bu dediği uyulacak bir görüştür" demiştir. Sonra da el-Cedid'de şöyle demiştir: "Mehrin tamamının verilmesi sadece erkeğin kadınla baş başa kalmasından dolayı değil, onunla ilişkiye girmesi durumunda olur. İlişkiye girme konusunda yemin etmesiyle birlikte kocanın dediğine itibar edilir.(Şafii) bu konuda Kur'an'da açık olarak görülene dayanarak görüş bildirmiştir.

 

14384- Tavus bildiriyor: Kişinin evlendiği kadınla baş başa kalması, ancak ona dokunmadan boşaması hakkında İbn Abbas şöyle demiştir: "Kadın mehrinin ancak yarısını alır. Zira Yüce Allah: ''Eğer onlara mehir tespit eder de kendilerine el sürmeden boşarsanız, tespit ettiğiniz mehrin yarısı onlarındır. Ancak kendilerinin ya da nikah bağı elinde bulunan kimsenin vazgeçmesi başka. Bağışlamanız, takvaya daha yakındır. Aranızda iyilik yapmayı da unutmayın'' buyurmaktadır.''(--- Bakara Sur. 237  ---  Beyhaki, Sünenü'l-kübra (7/254).

 

14385- ŞafiI, der ki: "Ben de bu görüşteyim ve Kur'an'da bu, açık olarak görülmektedir. "

 

14386- (Şafii) bunu başka bir yerde İbn Abbas ve Şureyh'ten rivayet etmiştir.

 

14387- Aynısı bize Ali b. Ebi Talha kanalıyla İbn Abbas'tan rivayet edilmiştir.(--- Beyhakl, Sünenü'l-kübra (7/254).

 

14388- Aynısı Şa'bi kanalıyla Şureyh ile İbn Mes'ud'dan rivayet edilmiştir. Şa'bi'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'ud: "Erkek kadının bacaklarının arasında oturmuş olsa dahi ilişkiye girmedikten sonra mehrin yarısını verir" demiştir.(--- Beyhakl, Sünenü'l-kübra (7/255).

 

14389- Bu sahih bir isnaddır. Şa'bi, İbn Mes'ud'a yetişmemiştir, bu sebeple de munkatıdır. Leys b. Ebi Süleym, İbn Abbas'ın hadisini rivayet etmiştir; ancak huccet değildir. Ali b. Ebi Talha'nın, İbn Abbas'tan olan rivayeti bunu desteklemektedir. Ancak İbn Abbas'tan olan rivayetinde kopukluk olduğu ve bunu bir sahifeden alarak naklettiği söylenmektedir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

14390- Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban'ın mürselolarak bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi bir kadının giysilerini açıp avret yerine baktığı zaman mehrin (tamamının) verilmesi vacip olur" buyurmuştur.(--- Beyhakl, Sünenü'l-kübra (7/256).

 

14391- Bu isnadında kopukluk olan bir hadistir. Abdullah b. Salih isnadlarından birini rivayette tek kalmıştır. Abdullah b. Lehia da diğer isnadını rivayette tek kalmıştır. Her ikisi de huccet değildir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

14392- Zurare b. Evfa der ki: Raşit halifeler, (gerdek gecesinde) kapı kapanıp perdeler indirildikten sonra mehrin ve iddetin vacip olduğuna hükmettiler." munkatı bir rivayettir. Zira Zurare, halifelere yetişmiş değildir. Aynısı Ömer ve Ali'den mevsul olarak rivayet edilmişti. Doğrusunu da Allah bilir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (7/255,256).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mut'a