MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

FEY VE GANİMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Süvarinin Ganimetteki Payı

 

13020- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetten ata iki, sahibine de bir hisse verdi.''(--- Şafii, Müsned (2/124).

 

13021- Şafii el-Kadim'de aynı isnadla Ubeydullah b. Ömer'den şöyle bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ata iki, sahibine bir olmak üzere atlıya üç hisse verdi."

 

13022- Başka bir kanalla Ubeydullah'tan aynısı rivayet edilirken: "Sahibine bir, atına iki olmak üzere atlıya üç hisse verdi" ibaresi geçmiştir.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübni (6/325).

 

13023- Süfyan es-Sevrı, Ebu Usame ve başkaları da bunu Ubeydullah'tan bu şekilde rivayet etmişlerdir.

Buhari, Sahıh'de Ebu Usame'den ve Müslim ise Abdullah b. Numeyr ve Süleym b. Ahdar kanalıyla Ubeydullah'tan tahrıc etmiştir.(--- Buhari, cihad (2863) ve Müslim, cihad (ı 762).

 

13024- Bazı raviler ise bunu Ebu Usame ve İbn Numeyr'den rivayet ederken hata ederek: "Atlıya iki, yayaya ise bir hisse verdi" demişlerdir.

 

13025- Çoğunluk ise hadisi bu ikisi ve başkaları kanalıyla Ubeydullah'tan zikrettiğimiz gibi rivayet etmişlerdir.

 

13026- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber savaşında ganimetlerden atlıya iki, yayaya ise bir hisse verdi.''(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/325).

 

13027- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Sanırım el-Ömerl, Nafi'nin: "Ata iki, yayaya bir hisse verdi" dediğini işitmiş, ancak kendisi naklederken: "Atlıya iki, yayaya bir hisse verdi" demiştir.

 

13028- Şafii der ki: Ubeydullah b. Ömer'in ezberinin kardeşinin ezberinden daha sağlam olduğu konusunda alimlerden hiç kimsenin şüphesi yoktur.

Mucemmi' b. Cariye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve SellemL Hayber ganimetlerini on sekiz parçaya böldü. Müslüman asker sayısı da 1500 idi. İçlerinden üç yüzü süvariydi. Süvariye iki, yayaya ise bir hisse verdi.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/325).

 

13029- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Mucemmi' b. Yakub bu hadisi babası kanalıyla amcası Abdurrahman b. Yezid'den, o da amcası Mucemmi' b. Cariye'den rivayet etmiştir. Mucemmi' b. Yakub da tanınan biri değildir.

 

13030- Bu konuda biz Ubeydullah'ın hadisinin doğru olduğu görüşündeyiz. Ona muhalif benzeri bir rivayet de görmedik. Bir rivayet de ancak onun gibi olan başka bir rivayetle reddedilebilir.

 

13031- Beyhaki der ki: Mücemmi' b. Yakub'un asker ve süvari sayısı konusundaki rivayetine muhalif rivayetler de vardır. Cabİr ve meğazi alimlerinin rivayetine göre o zaman Müslümanların asker sayısı 1400 idi ve bunlar da Hudeybiye'de bulunan kişilerdi.

İbn Abbas, Salih b. Keysan, Beşır b. Yesar ve meğazi alimlerine göre orduda 200 süvari bulunuyordu. Ganimetlerden ata iki, sahibine bir hisse verilirken, yaya olana da bir hisse verildi.

 

13032- Sünen kitabında bu hadisleri isnadlarıyla birlikte tahric ettik.

 

13033- Ebu Davud es-Sicistanı, Ebu Muaviye'nin hadisi konusunda şöyle demiştir: "Diğer rivayetler içinde en sahihi budur ve bununla amel edilir. Mücemmi'nin süvari sayısını 300 olarak vermesinin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Zira bu savaşta süvari sayısı 200 idi."

 

13034- Ebu Abdirrahman'ın rivayetinde Şafii ayrıca Şazan kanalıyla Züheyr'den Ebu İshak'ın: "Said b. Affan ile savaşa çıktım. Ganimetlerden atıma iki, bana da bir hisse verdi" dediğini zikreder.

 

13035- Ebu İshak der ki: Hani b. Hani de bana aynısını Hz. Ali'den rivayet etti. Harise b. Mudarrib de aynısını bana Ömer'den rivayet etti.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/327).

 

13036- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Yüce Allah Müslümanlara, düşmanlarına karşı ellerinden geldiği kadarıyla güç ve at hazırlamalarını emretmiş, atlara yönelik Arap veya melez at gibi bir tahsis yapmamıştır.

 

13037- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) at etinin yenmesine ruhsat verdiğinde hem Arap, hem de melez atların etine ruhsat vermiş sayılmıştır.

 

13038- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat konusunda: "At ve köleleriniz konusunda sizi zekattan muafkıldık" buyurmuştur.

 

13039- Yine: "Müslümanın, feresi ve köleleri için zekat vermesi gerekmez" buyurmuş, feres'i atlardan saymıştır.(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/327-328).

 

13040- Şafii der ki: "Bize bildiritene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arap atını melez attan daha üstün görmüştür. Ömer de böyle görmüştür."

 

13041- Şafii der ki: "Bunu sadece Mekhul mürselolarak rivayet etmiştir.

Bizim yanımızda da mürsel bir hadis huccet sayılmaz."

 

13042- Şafii isnadıyla der ki: "Mekhul'ün bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimet paylaşımında Arap atlarını ayrı, melez atları ayrı değerlendirmiştir.''(--- Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/328).

 

13043- Şafii der ki: Hz. Ömer'İn de hadisi Gülsüm b. el-Akmar kanalıyla mürselolarak rivayet edilmiştir.

 

13044- Her iki hadis de mürseldir ve onu rivayet edenlerden hiç biri zikrettiği olaya şahit olmuş değildir.

 

13045- Rabi der ki: Şafii hecin türü melez atları tanımlarken: "Hedn, babası Acemı annesi Arap olan atlardır" demiştir.

 

13046- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Atların perçemlerinde kıyamete dek hayırlar bağlı kalır" buyurmuştur.

 

13047- Urve b. Ebi'I-Ca'd el-Barikı der ki: Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Atların perçemlerinde kıyamete dek hayırlar bağlı kalır'' buyurduğunu işittim.

 

13048- Şebib der ki: "Urve'nin avlusunda yetmiş atın bağlı olduğunu gördüm,"

Her iki hadisi de Buhari ve Müslimı Sahih'de Malik ve İbn Uyeyne'den rivayet etmişlerdir. Yine Amir eş-Şa'bi kanalıyla Urve el-Barik!'den rivayet etmişlerdir.(--- Buhari, cihad (2849) ile menakib (3643) ve Müslim, imaret (1871,1872).

 

13049- "Atların perçemlerinde kıyamete dek hayır olarak sevap ve ganimet bağlı kalır" lafzıyla da rivayet edilmiştir.(--- Buhari, ciMd (2850) ve Müslim, imaret (1873).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Birden Fazla Atı Olanın Sadece Bir Atına Pay Verilmesi