MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

VASİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölü Adına Sadaka Vermek

 

12859- Şafii der ki: "Hayatta olan kişinin yaptığı üç şey ölüye ulaşır. Biri onun adına haccedilmesidir. Diğeri onun adına sadaka verilmesi veya vermesi gereken sadakanın onun adına ödenmesidir. Bir diğeri ona dua edilmesidir.''(--- Şafii, el-Ümm (4/120).

 

12860- Beyhaki der ki: ÖLÜ adına hac ve umre yapmanın caiz olduğuna yönelik rivayetler hac konusu içinde geçmişti.

 

12861- Sadaka konusunda ise Şafii el-Kadim'de Hz. Aişe'den isnadıyla naklediyor: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Annem ansızın vefat etti. Sanırım ölmeden önce konuşabilseydi sadaka verecekti. Ben onun yerine sadaka vereyim mi?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet" buyurunca, adam annesinin adına sadaka verdi.

Buhari, Sahih'de Malik'ten ve Müslim ise başka bir kanalla Hişam'dan rivayet etmiştir.(--- Buhari, vasılya (2960) ve Müslim, vasılya (1004).

 

12862- Şafii, el-Kadim'de isnadıyla bildiriyor: Said b. Amr b. Şurahbıl b.

Said b. Sa'd b. Ubade, babası kanalıyla dedesinden bildiriyor: Sa'd gazvelerden birine çıkmışken Medine'de olan annesinin vefat anı geldi. Ona:

"Vasiyette bulun" denilince: "Neyi vasiyet edebilirim ki? Mal Sa'd'ın malıdır" karşılığını verdi ve Sa'd geri dönmeden önce vefat etti. Sa'd geri dönünce olanlar kendisine anlatıldı. Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Onun yerine sadaka vermemin kendisine faydası olur mu?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, olur" karşılığını verdi. Bunun üzerine Sa'd bir bahçenin adını da zikrederek: "Filan bahçe onun adına sadakadır" dedi.(--- Nesai, vasılya (6/250).

 

12863- Rabi'nin rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Duaya gelince) Yüce Allah dua edilmesi yönünde teşviklerde bulunmuş, Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edilmesini söylemiştir."(--- Şafii, el-Ümm (4/120).

 

12864- Beyhaki der ki: Cenazeler kitabı içinde ölüye dua konusunda rivayetler zikredilmişti.

 

12865- Ebu Hureyre'nin de bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İnsan öldüğü zaman üç şey dışında amel defteri kapanır. Bu üç şey de sadaka-i cariye, kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden salih evlattır. "

Müslim, Sahili'de tahric etmiştir.(--- Müslim, vasaya (1631).

 

12866- Şafii el-Kadim'de Abdurrahman b. Ebi Amre'den naklediyor: Annem vasiyet etmek istedi. Ancak bunu sabaha erteledi. Sabah vasiyetini yapamadan vefat etti. Vefat etmeden de köle azat etmeyi düşünüyordu. Kasım b. Muhammed'e: "Onun adına köle azat etmemin ona bir faydası olur mu?" diye sorduğumda Kasım şöyle dedi: "Sa'd b. Ubade de Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Annem vefat etti. Onun adına köle azat etmemin ona bir faydası olur mu?'' diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, olur'' karşılığını verdi."

 

12867- Malik de aynısını rivayet ederken sonunda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, onun adına köle azat et" buyurduğunu zikreder.

 

12868- Mürsel bir rivayettir.(--- Malik, itk (13) ve Beyhaki, Sünenü'l-kübni (6/279).

 

12869- Başka bir kanalla Hasan bunu mürselolarak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etmiştir. Ata b. Ebi Rebah da bunu mürselolarak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktarmıştır.

 

12870- Amr b. Şuayb, babası kanalıyla dedesinden, As b. Vail'in vasiyetini rivayet ederken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet Müslüman olsaydı ve onun adına köle azat etseydiniz veya sadaka verseydiniz veya haccetseydiniz bunların sevabı ona ulaşırdı'' buyurduğunu zikreder.(--- Ebu Davud, vasaya (2883) ve Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/279).

 

12871- Şafii el-Kadim'de şöyle der: "Bizim de görüşümüz budur. Zira Aişe de vasiyette bulunmadan ölen erkek kardeşi adına köle azat etmiştir."

 

12872- Şafii der ki: Ölü adına köle azat etmenin sevabının Yüce Allah tarafından ona ulaştırılacağını, buna karşılık bunu yapan diri kişinin de sevabının eksiksiz bir şekilde verileceğini umuyorum. Köle azat etme de başka hayırlar gibi değildir. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vela hakkı azat edenindir'' buyurmuştur. Azat eden kişi de hayatta olan kişidir ve bu konuda ölü olan kişiden azatlıya gelecek herhangi bir emir yoktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Akrabalara Vasiyette Bulunmak