MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

VASİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Köle Azat Edilmesini Vasiyet Etmek, Ucuz da Olsa Çok Sayıda Köle Azat Etmeyi, Akraba Olmayanlara Vasiyette Bulunmayı Tercih Edenler

 

12820- Şafii der ki: Ucuz da olsa daha çok sayıda köle azat edilmesini tercih ederim. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bir köle azat ederse Yüce Allah azat ettiği kölenin her bir uzvu karşılığında onun bir uzvunu cehennem ateşinden kurtarır" buyurur. Bazıları bu hadise: "Öyle ki kölenin cinsel orgam karşılığında onun cinsel organını ateşten kurtarır" eklemesini yapar.

 

12821- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim mü min bir köleyi azat ederse Yüce Allah azat ettiği kölenin her bir uzvu karşılığında onun bir uzvunu cehennem ateşinden kurtarır. Öyle ki kölenin cinsel organı karşılığında onun cinsel organını ateşten kurtarır."

 

Buhari, Sahih'de Muhammed b. Abdirrahım kanalıyla Davud b. Rüşeyd'den ve Müslim de Davud b. Rüşeyd'den rivayet etmiştir.(--- Buhari, keffaratu'l-eyman (6715).  ---  Müslim, itk (1509).

 

12822- Şafii el-Kadim'de şöyle der: Hişam b. Urve'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hangi kölelerin azat edilmesi daha faziletlidir?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bedeli en fazla, sahibinin gözünde de en değerli olan kölenin azat edilmesidir" buyurmuştur.

 

12823- Malik aynısını: ''Bedeli en yüksek, sahibinin gözünde de en değerli olan kölenin azat edilmesidir" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

12824- Bu da mürsel bir hadistir.

 

12826-12825- Ebu Zer kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mevsul olarak da rivayet edilmiştir.(--- Buhari, itk (2518) ve Müslim, iman (84).

 

12827- Şafii el-Kadim'de şöyle der: "Bizim de görüşümüz budur. Zira bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayetler gelmiştir. Bununla birlikte kişi böylesi bir vasiyette bulunarak Allah'a yaklaşmak istemiştir. Vasiyetin değeri arttıkça da Allah'a yakınlığı aynı oranda artacaktır."

 

12828- Şafii, el-Cedid'de şöyle der: "Kişi malının üçte birini Allah yolunda kullanılmak üzere vasiyet ettiği zaman bu mal savaşa çıkacaklara verilir.''(--- Şafii, el-Ümm (4/94).

 

12829- Beyhaki der ki: Aynı söz Ebu'd-Derda'dan da rivayet edilmiştir.

Malik ve Evzai de bu görüştedir. Ümmü Ma'kil kıssasına gelince, Ebu Ma'kil bir devesinin Allah yolunda kullanılmasını vasiyet etmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu deve konusunda da Ümmü Ma'kil'e: "Bu deveye binip hacca gitsene! Zira hac da Allah yolunda yapılan bir ibadettir" buyurmuştur.

 

12830- Muhammed b. İshak b. Yesar bunu İsa b. Ma'kil b. Ebi Ma'kil'den, o da Yusuf b. Abdillah b. Selam'dan, o da Ümmü Ma'kil'den rivayette tek kalmıştır.(--- Ebu Davud, hac (1988) ve Beyhaki, Sünenü'l-kübra (6/274).

 

12831- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre kadının biri kocasına: "Filan deveni bana ver de onunla hacca gideyim" deyince, kocası: "O deve Allah yolunda vakfedilmiştir" karşılığını verdi. Sonrasında adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bu durumu anlatınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet hacca gitmesi için o deveyi kadına verseydin yine Allah yolunda kullanılmış olurdu" buyurdu.(--- Ebu Davud, hac (1990).

 

12832- Ancak bu kıssa bir önceki kıssayla aynı değildir.

 

12833- Buhari ve Müslim bu rivayete itibar etmemiş ve Sahih'lerinde tahric etmemişlerdir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

12834- Rivayet edildiği ne göre İbn Ömer de bu gibi durumlarda böyle yapılmasını söylerdi.

 

12835- Şafii der ki: Kişi: "Malımın üçte biri filan kişinindir ve onu dilediği yere verebilir" dediği zaman, kendisine bu malı verilen kişi o maldan kendine bir şeyalamaz.

 

12836- Şafii sözlerine devam edip şöyle der: Ancak kendisine bu şekilde gerekli yerlere harcaması için mal bırakılan kişinin bu malı ölenin akrabalarından ihtiyaç sahibi olanlara verip ihtiyaçlarını gidermesini tercih ederim.

 

12837- Ölenin süt akrabaları da varsa komşularına vermek yerine bunlara vermesini tercih ederim. Çünkü süt akrabalığı da soyakrabalığı gibidir. Bunlardan sonra da en yakınından başlamak üzere komşulara verebilir. En uzak komşu da her bir yönden kırk eve kadardır. Komşulardan sonra bulduğu en fakir, ancak kimseye el açmayan kişiye vermesini tercih ederim.(--- Şafii, el-Ümm (4/97).

 

12838- Beyhaki der ki: Enes b. Malik'in de zikrettiği sahih bir kıssada Ebu Talha: "Mallarım içinde en sevdiğim Beyruha'da olanıdır ve onu sadaka olarak veriyorum. Allah katında sevabını ve benim için azık olmasını umuyorum. Ey Allah'ın Resulü! Bu malı dilediğin yerde sarf edebilirsin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu akrabalarına sadaka olarak vermeni daha uygun görüyorum" buyurmuştur.(--- Müslim, zekat (998).

 

12839- Başka bir rivayette: "Onu akrabalarından fakir olanlara ver!! lafzıyla rivayet edilmiştir.

 

12840- Rivayet edildiğine göre Hz. Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! İki komşum var, hangisine hediye vereyim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kapısı sana daha yakın olanına" buyurmuştur.(--- Buhari, şufa (2259).

 

12841- Yunus bildiriyor: İbn Şihab: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşuluk kırk eve kadardır'' buyurdu" dedi. İbn Şihab'a: "Kırk ev nasıl oluyor?" diye sorduğumda: "Sağdan, soldan, önden ve arkadan (her yönden) kırk eve kadar" dedi.

 

12842- Sünen kitabında rivayeten güçlü olmayan iki isnadla bu konuda Hz. Aişe'nin mevsul olarak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirdiği hadisleri zikrettik.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hastanın Evliliği