MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

SULH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Muzara'a

 

12138- İbn Ömer der ki: "Önceleri muhabare yapar ve bunda bir sakınca görmezdik. Ancak sonradan Ebu Rafi', Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığını söyleyince yapmayı bıraktık."

Müslim, Sahih'de Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir.(--- Müslim, buyu (1547).

 

12139- Hanzale b. Kays bildiriyor: Rafi' b. Hadle'e tarla kiralamayı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarlanın kiralanması yasakladı" dedi. Ona: "Altın ve gümüş karşılığında olsa da mı?" diye sorduğumda: "Altın ve gümüş karşılığında kiralamanın bir sakıncası olmaz" dedi.

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya kanalıyla Malik'ten rivayet etmiştir.(--- Müslim, buyu (1547).

 

12140- İbn Şihab bildiriyor: Salim b. Abdillah'a tarla kiralamayı sorduğumda: "Bir sakıncası yoktur" dedi.

 

12141- Ona: "Peki Rafi'den nakledilen hadis konusunda ne diyorsun?"

diye sordum.

 

12142- Salim: "Rafi' abartmış! Benim tarlam olsa bu şekilde kiraya verirdim" dedi.(--- Malik, kirdu'l-ard (3).

 

12143- Şafii der ki: Rafi' bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işitmiştir ki işittiği şeyi en iyi kendi bilir. Rafi'nin söylediği de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mahsulün üçte bir veya dörtte bir üzerinden kiralanmasıdır. Zira o zamanlarda bu şekilde kiralamalar yapılıyordu. Salim ise bu yöndeki haberi Rafi'den genel manada işitmiş, altın ve gümüş karşılığında kiralamanın yasaklandığını söylediğini düşünmüştür.

 

12144- Malik b. Enes dışındakiler ise bunu Rafi'den rivayet ederken mahsulün bir kısmına karşılık tarlanın kiralanmasının yasaklandığını zikretmişlerdir.

 

12145- Hanzale b. Kays bildiriyor: Rafi' b. Hadic'e tarla kiralamayı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarlanın, çıkacak mahsul ün bir kısmına karşılık kiralanması yasakladı" dedi. Ona tarlanın altın veya gümüş karşılığında kiralanmasını sorduğumda: "Altın ve gümüş karşılığında kiralamanın bir sakıncası olmaz" dedi.(--- Müslim, buyu (1547).

 

12146- Rafi' b. Hadic der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında muhakale yapardık. Bir ara amcalarımdan biri -ki Katade, bu amcaşının adının Zahır olduğunu söylemiştir- geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize faydalı olan bir şeyi yasakladı. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrine itaat etmek bizim İçİn daha faydalı ve daha uygundur" dedi. Ona:

"Nasıl?" diye sorulunca şöyle dedi: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tarlası olan kişi onu ya kendi eksin ya da ekmesi için kardeşine versin. mahsulün üçte biri veya dörtte biri veya belli miktarda yiyecek üzerinden onu kiraya vermesin'' buyurdu."

Müslim, Sahih'de İbn Ebi Arube'den rivayet etmiştir.(--- Müslim, buyu (1548).

 

12147- ''Belli miktarda yiyecek üzerinden" sözünün o tarladan çıkacak olan mahsulün belli bir miktarı olması muhtemeldir. Göründüğü kadarıyla kiralanan tarlada bulunan su kaynağı veya kanalların kimde kalacağı konusunda koştukları şartlar yüzünden böylesi bir yasak gelmiştir.

 

12148- Başka bir kanalla Hanzala b. Kays'ın bildirdiğine göre Rafi': "Belli miktarda ve verilme garantisi bulunan bir şeye karşılık kiralanmasında ise bir sakınca yoktur" demiştir.

 

12149- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzara'ayı yasaklamış, bunun yerine tarlanın para karşılığında icar alınmasını tavsiye etmiş ve bunda bir sakınca olmadığını söylemiştir.

 

12150- Sabit b. el-Haccac bildiriyor: Zeyd b. Sabit: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhabareyi yasakladı" dedi. Ona: "Muhabare ne?" diye sorduğumda: "Tarlanın, mahsulün yarısı veya üçte biri veya dörtte birine karşılık kiralanmasıdır" dedi.(--- Ebu Davud, buyu (3407).

 

12151- Şafii der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetinden anladığımız, mahsulün üçte biri veya dörtte birine veya buna benzer bir orana karşılık zirai ortaklığın yapılmasının caiz olmadığıdır. Zira burada emek sahibi kişi tarlayı boş olarak alıp sonradan kendisi ekiyor. Henüz olmayan ekinin kendisi de üzerinde alışveriş yapılabilecek bir şey değildir. Mana olarak zirai ortaklığın diğer bir çeşidi de ücretle iş yapmaktır. Ücret verilirken de bu yöndeki sünnete muhalif olacağı için yapılacak işin karşılığı olan ücret belirlenmeden işçi çalıştırılması caiz değildir."

 

12152- Hurmalığın önünde bulunan, hurma ağaçlarının sulandığı suyla sulanan ve hurmalığa giden yolla kendisine gidilen boş arazinin kiralanması konusunda da: "ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber'de yaptığını göz önüne bulundurarak hurmalıkla birlikte bu arazinin kiralanması caizdir" demiş ve sünnet ile arazinin konumuna dayanarak böylesi araziler ile diğer boş arazileri birbirinden ayırmıştır.

 

12153- Beyhaki der ki: Alimlerden bazıları ise muzara'anın caiz olduğunu söylemiş ve bu yöndeki yasağın o zamanlarda kiralama esnasında koştukları batıl şarllara yönelik olduğunu söylemiştir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

12154- Nafi bildiriyor: İbn Ömer önceleri tarlasını kiraya verirdi. Rafi' b. Hadle'in bu yöndeki hadisi kendisine bildirilince yanına gelip bunu sordu. Rafi' de ona söz konusu hadisi zikretti. İbn Ömer ona: "Sen de biliyorsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında tarla sahipleri su kaynakları ve kanallarının kendilerinin kalması şartıyla tarlalarını kiraya verir, kira karşılığında da mahsulden belli bir miktar isterlerdi" dedi. İbn Ömer yasağın böylesi batıl şartlar koşamaya yönelik olduğunu düşünürdü.(--- Buhari, müzara'a (2344) ve Müslim, buyu (1546)

 

12155- Beyhaki der ki: İbn Ömer yasağı böyle görürdü veya günaha bulaşmama kaygısıyla kiralamaktan uzak dururdu. Ancak ashabdan bir çok kişi bu hadise göre amel etmiştir. Sa'd b. Malik ve İbn Mes'ud da bunlardandır.

 

12156- Bu yönde Ömer ve Muaz b. Cebel'den de rivayetler gelmiş, tabiundan Ömer b. Abdilazız ve Urve b. ez-Zübeyr gibileri bunlarla amel etmişlerdir.

 

12157- İbnu'I-Müseyyeb ise bunda bir sakınca görmez, bunda da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hurmanın veya ekinlerin yarısına karşılık Yahudilerle yaptığı ortaklığa dayanırdı.

 

12158- Bu konuda Şafii'nin görüşü, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uygulamasının yanında başka hiç kimsenin sözünün bir değeri olmayacağıdır. Hayber'deki uygulamaya yönelik gelen rivayetler konusunda da: "Onların caiz gördüğünü biz de caiz görüyor, onların reddettiklerini biz de reddediyoruz. Arazileri de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı ayrım gibi birbirinden ayırıyoruz" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sedir Ağacının Kesilmesi Hakkında Rivayetler