MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

İFLAS

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İflas

 

11810- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malı almada herkesten daha fazla hak sahibidir" buyurmuştur.(--- Buhari, istikrad (2402) ve Müslim, müsakat (1559),

 

11811- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İflas eden adamın yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malı almada herkesten daha fazla hak sahibidir" buyurmuştur.(--- Bak: Buhari, istikrad (2402) ve Müslim, müsakat (1559).

 

11812- Başka bir kanalla bir öncekinin aynısı: "İflas eden adamın -veya insanın- yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malı almada başkalarından daha fazla hak sahibidir" lafzıyla rivayet edilmiştir.

Buhari ve Müslim, Sahih'de Ahmed b. Yunus'tan rivayet etmişlerdir.(--- Bak: Buhari, istikrad (2402) ve Müslim, müsakat (1559).

 

11813- Aynı isnadla Yahya b. Said'İn bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi bir malı satın alıp da (parasını ödemeden) iflas ederse ve mal aynıyla kendisinde duruyorsa malı satan kişi onu almada diğer alacaklılardan dahafazla hak sahibidir" buyurmuştur.(--- Bak: Buhari, istikrad (2402) ve Müslim, müsakat (1559).

 

11814- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi iflas ettiği zaman alacaklı malını yanında bulursa, o malı almada diğer alacaklılardan daha fazla hak sahibidir" buyurmuştur.

 

11815- Bir grup ravi de satış konusunu açık bir şekilde dile getirerek aynısını rivayet etmişlerdir.

 

11816- Ebu Bekr b. Abdirrahman bildiriyor: "Ebu Hureyre, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen iflas eden kişi hakkında bir hadis rivayet etmiş, ancak bu hadiste iflas eden kişinin yanında bulunan malın onu satan kişinin hakkı olduğuna dair herhangi bir ayrıcalık zikretmemiştir."

Müslim, Sahih'de İbn Ebi Ömer'den rivayet etmiştir.

 

11817- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''kişi iflas ettiği zaman alacaklı malını yanında bulursa, o malı almada daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

Müslim, Sahih'de Haccac b. eş-Şair ve başkası kanalıyla Ebu Seleme Mansur b. Seleme'den rivayet etmiştir.

 

11818- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''kişi iflas ettiği zaman alacaklı bizzat malını yanında bulursa, o malı almada diğer alacaklılardan daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

11819- Beyhaki der ki: "İsnadı sahihtir. Buhari'nin dediğine göre Hişam b. Yahya, Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam'ın amcası oğlu Yahya b. As b. Hişam el-Mahzumi'nin oğludur."

 

11820- Beyhaki der ki: Satış ve mala yönelik bu açık ve sahih rivayetler bu konudaki hükmü emanetler, ödünç alınan veya zorla el konulan mallara yönelik uygulamaya engeldir. Zira rivayetler açıkça iflas durumunu belirtmektedir. İflasın da emanet, ödünç alınan veya zorla el konulan malların aynıyla bulunması durumunda geri döndürülmesi ile ilgisi yoktur.

 

11821- Hadisin lafzı genelolarak gelmiştir ve delilsiz lafzı tahsis etme kabul edilemez. Hadis ilminden anladığını söyleyen her bir kişinin de böylesine sabit olan bir hadisi İbrahım ile Hasan'ın: "Ancak malı satan kişi ölürse bu durumda diğer alacaklılar gibi sayılır" sözünün arkasına atamaz. Zira genelolan bir hüküm onların sözüyle tahsis edilemez.

 

11822- İbnu'l-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Osman b. Aftan da bu konuda bu şekilde hüküm vermiştir.

 

11823- İbnu'I-Münzir de bunu Osman ve Ali'den rivayet etmiş, sonra da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı içinde bu konuda Osman ile Ali'ye muhalefet edeni bilmiyoruz" demiştir.

 

11824- Medine kadısı İbn Halde ez-Zurakı der ki: İflas eden bir arkadaşımızla birlikte Ebu Hureyre'ye geldiğimizde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi kişiler hakkında hüküm vermiş: ''Kişi ölür veya iflas eder de alacaklı malını aynıyla onun yanında bulursa, onu almada herkesten çok hak sahibidir'' buyurmuştur."(--- Ebu Davud, buyu' (3523) ve İbn Mace, ahkam (2360).

 

11825- Beyhaki der ki: Harmele'nin rivayetinde bu şekilde "Amr b. Rafi' " ismiyle zikredilir. Bazı rivayetlerde ise bu ravi ismi "Amr b. Nafi" olarak zikredilir ki bu daha doğrudur. İbn Halde de Ömer b. Halde'dir. İsminin Ömer değil de Amr olduğu da söylenmiştir. Ancak Ömer olması daha doğrudur.

 

11826- Ebu Davud et-Tayalisı ve başkası ise bunu İbn Ebi Zİ'b'den rivayet ederken: ''Ölen kişi borçlarının ödenmesi için mal bırakmadıktan sonra ... '' eklemesini yapar.

 

11827- Ebu Said'in rivayetinde Şafii şöyle der: İflas konusunda Malik ve Abdulvehhab'ın Yahya b. Said'den olan rivayeti ile İbn Ebi Zi'b'İn Ebu'lMu'temir'den olan rivayetine itibar ediyoruz.

 

11828- İbn Ebi Zi'b'in hadisi, iflas konusunda Malik ve es-Sekafı'nin hadisini de kapsamaktadır. Her iki rivayetten de alacaklı için iflas eden kişinin hayatta olup olmamasının bir olduğu anlaşılıyor. Her iki hadis de sabit ve muttasıldır.(--- Şafii, el-Ümm (3/199).

 

11829- Sonrasında Şafii hadis hakkında açıklamalar yapıp onu şuf'a konusuna benzetir. Ona muhalefet edenlerden biri: "Senin rivayetin sabit olmadığını sana göstersem ne yaparsın?" diye sordu.

 

11830- şam: "O zaman konu cahil olma veya inat işine dönüşür" dedi.

 

11831- Adam: "Senin rivayeti sadece Ebu Hureyre rivayet etmiştir" dedi.

 

11832- Şafii şöyle cevap verdi: "Bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bildiğimiz tek rivayet, Ebu Hureyre'den gelen rivayettir. Bu da bu konudaki sünnetin sabit olması için yeterlidir."

 

11833- Adam: "Sadece Ebu Hureyre'nin veya sadece tek bir kişinin rivayetiyle insanların sabit gördüğü başka bir konu var mı?" diye sordu.

 

11834- Şafii: "Var!" dedi.

 

11835- Adam: "Hangi konu?" diye sordu.

 

11836- Şafii şöyle dedi: "Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, halası veya teyzesi üzerine kuma getirilemez'' buyurmuştur. 

Bu hadisle hem biz amel ediyoruz, hem de sizler amel ediyorsunuz. Rivayeti sabit görülenler arasında da bu hadisi Ebu Hureyre dışında Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet eden yoktur." (--- Hadisi Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace ve Darİmi" Ebu Hureyre'den rivayet etmişlerdir.

 

11837- Adam: "Doğru, ama insanların bu konuda icması da vardır" dedi.

 

11838- Şafii şu karşılığı verdi: "İnsanların sadece Ebu Hureyre tarafından rivayet edilen bir konu üzerinde icma etmesi ve hatalı olduğunu düşünmemesi sana karşı en büyük huccettir. Zira Yüce Allah da bu konuda: ''Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz ... haram kılındı''[Nisa, 23] buyurmuştur. Yine: ''Bunların dışında kalanlar ise, iffetli yaşamak ve zina etmemek şartıyla mallarınızla istemeniz size helal kılındı''[Nisa, 24] buyurmuştur."

Sonrasında Şafii bunlara tek tek açıklama getirir.

 

11839- Rabi der ki: Şafii'ye: "Bu konunun, iflas eden kişinin hayatta olması kısmında seninle mutabıkız, ancak ölü olması kısmında seninle muhalifiz. Bu konudaki delilimiz de İbn Şihab'ın senin de işittiğin hadisidir" dedim.

 

11840- Şafii şöyle dedi: Malik'e okuduğumuz hadislerden biri de İbn Şihab'dan naklen Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi birine mal satsa ve parasından bir şey almadan satın alan kişi iflas etse, malını aynıyla onun yanında bulması durumunda onu almada diğerlerinden daha çok hak sahibidir. Ancak malı satan kişi ölürse bu durumda diğer alacaklılar gibi sayılır'' buyurduğu hadistir. ''

 

11841- Ona: "O zaman neden bu hadise itibar etmiyorsun?" diye sordum.

 

11842- Şafii şöyle dedi: Benim itibar ettiğim hadis olan Ebu Halde'nin hadisi, mevsul olarak rivayet edilen ve hem iflas, hem de ölümü bir arada zikreden diğer hadislerden evladır. İbn Şihab'ın hadisinin isnadında kopukluk vardır. Ona muhalif olan hadisler olmasa bile hadis alimlerinin yanında sabit bir hadis sayılmaz. Hadisin terk edilmesindeki tek sebep bu olsa dahi hadisleri bilen birinin iki yönden bu hadisten uzak durması gerekir. Ebu Bekr b. Abdirrahman bunu Ebu Hureyre'den naklederken, İbn Hişam'ın mürselolarak Ebu Hureyre'den bu hadisi rivayet ederken içinde zikrettiği şeyleri zikretmez. Tabi İbn Hişam bunu Ebu Hureyre'den tümüyle rivayet etmişse. Ancak kimden rivayet ettiğini bilmiyorum. Belki de hadisin ilk bölümünü rivayet etmiş, sonunda da kendi görüşünü zikretmiştir.

 

11843- Şafii şöyle devam etti: "Ebu Bekr ise bunu Ebu Hureyre kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet ederken: "Onu almada diğerlerinden daha çok hak sahibidir" kısmına kadar zikretmiştir. Belki de bundan sonrası hadisin içinde yoktur ve Ebu Bekr'in kendi görüşüdür.

 

11844- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam'ın Ebu Hureyre'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: (İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı) onu almadan diğer alacaklılardan önceliklidir. "

 

11845- Ravi Leys der ki: "Bize bildirildiğine göre İbn Şihab: ''Ancak iflas

eden kişi öldüğü zaman alacaklılardan biri malını onun yanında gördüğünde diğer alacaklılarla aynı hakka sahip olur'' demiştir."

Leys, Ebu Bekr b. Abdirrahman'ın böyle dediğini bildirmiştir. Hadisi bu şekilde, son bölümünün Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırılmadığını gördüm.

 

11846- Bu da bize Şafii'nin, İbn Halde'nin rivayeti konusunda söylediklerinin doğru olduğunu göstermektedir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Borçlarına Karşı Mallarının Satılması