MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yaş Hurmanın Kuru Hurma Karşılığında Satılması

 

11120- Zeyd Ebu Ayyaş bildiriyor: Sa'd b. Ebi Vakkas'a, arpanın (bayda.) kavuzlu buğday (sult) karşılığında satışının hükmünü sorduğumda: "Hangisi daha değerlidir?" dedi. Ona: "Arpa" karşılığını verdiğimde böyle bir satışı yasakladı ve şöyle dedi: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaş hurmayı kuru hurma karşılığında satmanın sorulduğunu işittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaş hurma kuruyunca ağırlığını kaybeder mi?'' diye sordu. ''Evet'' denilince böylesi bir satışı yasakladı."(--- Ebü Davud, buyu' (3359), Tirmizi, buyu' (1225), Nesai, buyu' (7/268-269), İbn Mace, ticaret (2264), Malik, buyu' (22), Şafii, er-Risale (907), Hakim, Müstedrek (2/38-39) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/294-295).

 

 

11121- Ebu Said'in rivayetine göre Şafii bu hadis hakkında şöyle demiştir:

Sa'd, arpanın kavuzlu buğday karşılığında satılmasını kerih görür. Şayet veresiye olduğu için bunu kerih görüyorsa bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem hadisine de uygundur ve biz de bu görüşe itibar ederiz. Sanırım da Sa'd bundan dolayı bunu kerih görmüştür. Ancak birinin diğerinden daha fazla olmasından dolayı kerih görmüşse Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri daha fazla olacak şekilde buğdayın arpa karşılığında satışına cevaz vermiştir. ResUlullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünün yanında da kimsenin görüşünün bir değeri yoktur.

 

11122- Sa'd'ın Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan hadisi de bizlere birkaç şeyi göstermektedir. Biri, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda gelen bir soru üzerine yaş hurmanın kuruyunca eksilip eksilmediğini bunu bilen kişilere sormuştur. Bundan dolayı siyasi otorite, böylesi durumlarda yanına gelen alim kişİlere konuyu sorup danışmalıdır. Diğeri, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir konuda yaş hurmanın kuruyunca eksilip eksilmediğini göz önünde bulundurmuştur. Kuruyunca eksildiğini öğrenince de kuru hurma karşılığında satışına cevaz vermemiştir. Misli misline olmadıktan sonra da kuru kurmanın kuru hurma karşılığında satışını da yasaklamıştır.

 

11123- Aynı şekilde yaş hurmanın yaş hurma karşılığında satışının da caiz olmadığını göstermektedir. Zira satış yapıldığında yaş hurmanın ilerde ne durumda olacağı bilinmemektedir.

 

11124- Ebu Süleyman el-Hattabi'nin kitabında da okuduğuma göre bazıları bayda'nın sult'un yaş hali olduğunu söylemiştir. Bayda insanlar arasında daha çok arpa olarak bilin İr. Ancak bayda'yı sult'un yaş hali olarak görmek hadisin manasına daha uygundur. Hüküm olarak yaş hurmaya benzetilmesi de bu açıdandır.

 

11125- el-Carfbeyn kitabında sult'un, buğday ile arpa arasında olan bir tahıl çeşidi olduğunu da okudum.

 

11126- Ebu Ayyaş ez-Zurakı bildiriyor: Sa'd'a sult'un bayda karşılığında satışı sorulunca şöyle dedi: "Zamanında Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki adam karşılıklı birbirlerine kuru ve yaş hurma satmışlardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaş hurma kuruyunca ağırlığını kaybeder mi?'' diye sordu. ''Evet'' denilince böylesi bir satışı yasakladı."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/294).

 

11127- Humeydı ise bunu Süfyan'dan rivayet ederken: "Sult'un arpa karşılığında satışı sorulunca" ibaresi geçmiştir.

 

11128- Beyhaki der ki: Aynı isnadla Yahya b. Kesir bunu Abdullah b.

Yezid'den rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yaş hurmanın kuru hurma karşılığında veresiye satışını yasakladı" demiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/294).

 

11129- Ebu'l-Hasan ed-Darakutni der ki: "Malik, İsmail b. Umeyye, Dahhak b. Osman ve Usame b. Zeyd ona muhalefet edip bunu Abdullah b. Yezid'den rivayet etmişler ve ''Veresiye'' lafzını zikretmemişlerdir. Ancak bu dört kişinin Yahya'ya muhalif olarak bir hadiste ittifak etmeleri hadisi onların daha sağlam ezberlediklerini gösterir. İçlerinde de hafız bir imam olan Malik b. Enes de vardır.''(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/294).

 

11130- Beyhaki der ki: İmran b. Ebi Enes de bunu Ebu Ayyaş'tan Malik'in rivayetine benzer bir şekilde nakletmiştir ve "Veresiye" lafzını zikretmemiştir.

 

11131- Bu hadise muhalif rivayete destek çıkan bazıları da bunu Yunus b.

Abdila'la kanalıyla İbn Vehb'den, o Amr b. el-Haris'ten, o da Bukeyr b. Abdillah'tan, o da İmran'dan şöyle rivayet etmiştir: Mahzum oğullarının bir azatlısı Sa'd'a, kişinin yaş hurmayı kuru hurma karşılığında veresiye satmasını sorunca, Sa'd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir satışı bize yasakladı" dedi.

 

11132- Bu da cemaatin bu yöndeki hadisine muhaliftir. Şayet mahfuz bir hadis ise başka bir olayı anlatıyor demektir.

 

11133- Mahreme b. Bukeyr de bunu babasından tam metniyle rivayet etmiştir. Buna göre Ebu Ayyaş şöyle demiştir: Sa'd b. Ebi Vakkas'a, hurma karşılığında kavuzlu buğday veya buğday satmanın hükmünü sorduğumda:

"Aralarında fark var mı?" dedi. "Evet, var" karşılığını verdiklerinde: "Olmaz!" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem)yaş hurmayı kuru hurma karşılığında satmanın hükmü sorulduğunda: ''Aralarında fark var mı?'' diye sordu. ''Evet, yaş hurma kuruyunca eksilir'' denilince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman (böylesi bir satış) olmaz!'' buyurdu."(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/295).

 

11134- Beyhaki der ki: Bu rivayet bize yasağın satışın veresiye olduğu için değil, yaş hurmanın kuruyunca eksilmesi ve karşılığında verilen kuru hurmadan daha az olmasından dolayı olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı da cemaatin aksine hadisi "Veresiye" lafzıyla nakledenlerin bu eklemesi kabul edilmemiştir.

 

11135- Sabit (sahih) bir isnadla Ebu Hureyre'nin de bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yapmayın. Ağacı üzerindeki hurmayı da kuru hurma karşılığında satmayın" buyurmuştur. (--- Müslim, buyu' (1538).

 

11136- Salim b. Abdillah'ın da babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuru hurmayı yaş hurma karşılığında satmayın" buyurmuştur.(--- Buhari, buyu' (2183) ve Müslim, buyu' (1539).

 

11137- Başka bir kanalla Salim b. Abdillah'ın babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Taze hurmayı kuru hurma) yani ağacın üzerindeki hurmayı kuru hurma karşılığında satmayın" buyurmuştur.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/296).

 

11138- Bu şekilde mukayyet olarak rivayet edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Etin Canlı Hayvan Karşılığında Satılması