MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bir Malın Pazarlıkla ve Muhayyerlik Şartıyla Satın Alınması

 

11006- ŞafiI der ki: Doğuluların rivayet ettiğine göre Ömer b. el-Hattab bir atın pazarlığını yapmış ve sahibinin izniyle onu denemek için almıştır. Yürüyüşünü görmek için onu denerken de at sakatlanmıştır. Ömer atın sahibiyle bir adamın huzurunda davalaşınca hakem, Ömer'i atı aldığı gibi sahibine vermekle sorumlu tutmuştur. Ömer adamın bu hükmüne razı olmuş, bu hükmü de çok beğenip adamı kadı tayin etmiştir.

 

11007- ŞafiI der ki: Bu olayda iki taraf da henüz pazarlık aşamasındadır ve satış gerçekleşmemiştir. Bundan dolayı kadı Ömer'e muhayyerlik hakkı tanımak yerine istenen fiyat üzerinden onu attan sorumlu tutmayı uygun görmüştür.

 

11008- Beyhaki der ki: Bize rivayet olunduğuna göre Şa'bi der ki: Ömer b. el-Hattab pazarlık ederek adamın birinden bir at satın aldı. Aldıktan sonra adamın birini üzerine bindirince at sakatlandI. Ömer atı geri vermek isteyince satıcıyla anlaşmazlığa düştü. Ömer: "Adamın birini aramızda hakem kıl" deyince, adam: "Şurayh el-İraki'yi hakem olarak kabul ederim" karşılığını verdi. Şurayh gelince de Ömer'e: "Sen bu atı sağlam bir şekilde almıştın ve geri vereceksen aldığın gibi sağlam bir şekilde geri vermekle mükellefsin" dedi. Şurayh'ın bu fetvası Ömer'in hoşuna gidince onu kadı olarak atadı.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/274), Abdurrezzak, Musannef (8/224) ve Veki', Ahbaru'l-kudat (2/189).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Faiz (Riba)