MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bineğe Binerek Tavaf Etmek

 

9974- İbn Abbas'ın biIdirdiğine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi bineğinin üzerinde tavaf etti ve Hacer-i Esved'i bastonuyla selamladı.

 

9975- Ebu Said'in rivayeti: "Rüknü bastonuyla selamladı" şeklindedir.

 

9976- Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Yunus b. Yezid kanalıyla İbn Şihab'dan: "Veda haccında devesinin üzerinde tavaf etti ve Rükn'ü bastonla selamladı" ibaresiyle rivayet etmiştir.

 

9977- Aynı hadis, İbn Abbas'ın azatlısı Şu'be kanalıyla İbn Abbas'tan nakledilmiştir.

 

9978- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye geldiği zaman hasta olduğu için Kabe'yi bineğinin üzerinde tavaf etti.

 

9979- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafındaki halk çoğalıp: "Bu Muhammed'dir, bu Muhammed'dir" demeye başladılar. Hatta genç kızlar bile evlerinden çıkmışlardı. İnsanlar Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etrafından uzaklaştırılmazdı. Etrafı çok kalabalık olunca bineğine binerek Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. İbn Abbas der ki: Ancak yürüyerek sa'y yapmak daha faziletlidir.

 

9980- Başka bir rivayet: "Bu sebeple Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sözlerini işitsinler ve yerini görsünler ve elleri kendisine erişmesin diye devesinin üzerinde sa'y etti" şeklindedir.

 

9981- Bize bildirildiği ne göre Hz. Aişe şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında insanların etrafından uzaklaştırılmasını istemediği için deveye binerek Kabe'yi tavaf etti.

 

9982- Cabir b. Abdillah ta aynı manada bir rivayette bulunmuştur.

 

9983- Cabir b. Abdillah el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında halk kendisini görsünler diye yüksek yerde bulunmak için bineğinin üzerinde tavaf yapıp Safa ile Merve arasında sa'y etti. Çünkü halk etrafına üşüşmüşlerdi.

Müslim bunu Sahıh'te İbn Cüreyc kanalıyla rivayet etmiştir. Ayrıca Ebu'tTufayı kanalıyla İbn Abbas'tan ilk rivayeti ve Hz. Aişe'nin rivayetini nakletmiştir.

 

9984- Bütün bu rivayetler, Yezid b. Ebi Ziyad'ın rivayetinin zayıf olduğunu göstermektedir.

 

9985- Şafii der ki: Said b. Cübeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hastalık sebebiyle bineğin üzerinde tavaf etti" demiştir. Ancak Cabir'in rivayeti, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yetişmesi sebebiyle kabul edilmeye daha layıktır.

 

9986- İbn Cüreyc der ki: Ata, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğe

binerek Kabe'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y yaptığını söyleyince:

"Neden?" diye sordum. Ata: "Bilmiyorum. Sonra bineğinden inip iki rekat namaz kıldı" cevabını verdi.

 

9987- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kudüm tavafını ve sa'yı yaya olarak yaptı. Çünkü Cabir'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç şavtta hızlı yürüdü, dört şavtta ise normal yürüdü. Cabir'in, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem yürüyerek, hem de bineğe binerek aynı tavafı yaptığını rivayet etmesi mümkün değildir. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) binerek tavaf ettiğiyle ilgili hadis, kurban bayramı günü yaptığı tavaftır.

 

9988- Abdullah b. Tavus'un babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına ifada (veda) tavafını erkenden yapmalarını emretti. Hanımlarına da ifada tavafını gece bineğinin üzerinde yaptırdı. Rüknü de bastonuyla istilam ediyordu." Zannedersem: "Bastonun ucunu da öpüyordu" dedi.

 

9989- Beyhaki der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safa ik Merve arasında bineğe binip sa'y yaptığıyla ilgili rivayette kastedilen, kudüm tavafından sonraki sa'ydır. İfada tavafından sonra ise sa'y yaptığı ile ilgili rivayet yoktur. Buna delalet eden şey de kudüm tavafını yürüyerek yaptıktan sonra az sayıda insanla Safa ile Merve arasında da yürüyerek sa'y ettiğiyle ilgili rivayettir. Bu sa'y sırasında etrafındaki insanlar çoğalınca, sa'yın kalan kısmını bineğe binerek tamamladı. Daha sonra ifada tavafını bineğe binerek yaptı."

 

9990- Ahvas b. Hakım der ki: "Enes b. Malik'in bir merkep üzerinde Safa ile Merve arasında sa'y yaptığını gördüm."

 

9991- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Ümmü Seleme der ki: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olduğumu söyleyince bana: ''Halkın arkasında bineğine binerek tavaf yap" buyurdu. Ben de bu şekilde tavaf yaptım, bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin yanında namaz kılıyor ve Tur suresini okuyordu.

Buhari ve Müslim bunu Malik kanalıyla rivayet etmiştir.

 

9992- Şafii el-Kadım'de dedi ki: Hişam b. Urve der ki: Urve b. ez-Zübeyr tavaf ederken hayvanlara binerek tavaf edenleri görünce onları kesin bir dille engellerdi. Ondan utanarak hasta olduklarını söyledikleri zaman ise bize dönerek: "Bunların ameli boşa gitti ve hüsrana uğradılar. Bunların ameli boşa bitti ve hüsrana uğradılar" derdi.

 

9993- Şafii der ki: Urve'nin sözünden kasıt, onların faziletli olanı terk etmeleridir. Eğer bu amelleri caiz olmasaydı onlara: "Bu şekilde tavaf etmeniz geçerli değildir" derdi. Ümmü Seleme, Enes b. Malik ve başkaları da binek üzerinde tavaf etmişlerdir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Safa ile Merve Arasında Sa'y Yaptıktan Sonra Yapılacak Şey