MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tavafta Iztıba

 

9853- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii dedi ki: İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtüsünün kenarını sağ koltuğun altından geçirip sol omzuna atarak tavafını yaptı.(--- Şafii, el-Ümm (2/174).

 

9854- Şafii, el-Kadim'de şöyle dedi: Ya'la b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtüsünün kenarını sağ koltuğun altından geçirip sol omzuna atarak tavaf yaptı ve Safa ile Merve arasında sa'y yaptı.

 

9855- İbn Ya'la'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtüsünün kenarını sağ koltuğun altından geçirip sol omzuna atarak tavaf yaptığını gördüm.''(--- Ebu D!ıvud, hac (1883), Tirmizi, hac (859), İbn Mace, menasik (2954) ve Beyhaki, es-Sünenu'lKübra (5/79).

 

9856- Bu hadis başka bir kanalla İbn Ya'la'dan: "Hadramı işi bir ridayla (üstlükle) ... " şeklinde nakledilmiştir.

 

9857- "(Sarındığı) yeşil çizgili bir örtüyle ..."şeklinde de nakledilmiştir.

 

9858- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı Ci'rane'den umre için geldiklerinde ridalarının kenarını koltuk altından geçirip omuza atarak ve hızlı bir şekilde Kabe tavafını yaptılar.(--- Ebu D!ıvud, hac (1884).

 

9859- İbn Ebi Muleyke'nin bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, hızlıca tavaf yapmak için Rükn'ü selamladıktan sonra şöyle dedi: "Şimdi omuzlarımızı kime gösterip kime gösteriş yapacağız. Allah İslam'ı galip xılmıştır. (Buna rağmen yine de) vallahi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sa'y yaptığı gibi sa'y yapacağım."(--- Şafii, el-Ümm (2/174).

 

9860- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii: "Yani, (sarındığı) örtüsünün kenarını sağ koltuğun altından geçirip sol omzuna atarak remel tavaf yaptı" demiştir.

 

9861- lztıba; kişinin ridasını solomuzuna atıp, sağ koltuk altından geçirmesi ve yedi şavtı bitirene kadar sağ omuzunun açıkta kalmasıdır.

 

9862- Beyhaki der ki: Hadis bu yolla mürseldir. Zeyd b. Eslem'in Babasından bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Hacer-i Esved'e: "Vallahi faydası da, zararı da olmayan bir taş parçası olduğunu biliyorum. Eğer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni selamladığını görmeseydim, selamlamazdım" dedi. Sonra: "Neden remel yapıyoruz ki? Biz bununla müşriklere gösteriş yapıyorduk ve Allah onları helak etti" dedi. Sonra: "Bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı bir şeydir. Bu sebeple bunu terk etmeyi sevmeyiz" deyip remel yaptı. 

Buhari bunu Sahıh'te İbn Ebi Meryem'den rivayet etmiştir.(--- Ebu Davud, hac (1887) ve İbn Mace, menasik (2952).

 

9863- Yine bu hadis Hişam b. Sa'd, Zeyd b. Eslem'den "Şimdi neden remel yapıp omuzlar açılıyor... " şeklinde başlayıp aynı manada nakledilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tek Sayılı Şavtlarda Selamlamanın Müstehab Olması