MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İhramlının Kemer Takması ve Kılıç Taşıması

 

9766- Abdurrahman b. Ebi Bekr der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı kaza umresinde (Mekke'ye) ihramlı bir şekilde kılıçlarını kuşanıp gelmişlerdi.''(--- İbn Hişam, siyer (3/319), İbn Sa'd, Tabakat (2/120), Taberi, Tarih (3/23) ve Vakıdi, Megazi (2/731)

 

9767- Beyhaki der ki: Sabit hadiste Bera b. kib'den bize bildirildiğine göre Hudeybiye'de: "Bu, Muhammed b. Abdillah'ın yaptığı anlaşmadır" şeklinde başlayan anlaşmada müşrikler Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanların Mekke'de üç gün ikamet etmelerini, Mekke'ye girerken de silahların kınlarında olmasını şart koştular.

 

9768- Nafi'nin bildirdiğine göre ibn Ömer, ihramlının kemer takmasını kerih görürdü,(--- Malik, hac (12),

 

9769- Şafii der ki: Malik'in naklettiğine göre İbnu'l-Müseyyeb: "İhramlının kemer takmasında sakınca yoktur" demiştir.

 

9770- Şafii der ki: "İbn Ömer'in hilafına sadece İbnu'l-Müseyyeb görüş belirtmiştir. Ancak İbn Ömer'in sözü, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetine muhalif değildir."

 

9771- Beyhaki der ki: Malik, Muvatta'da şöyle nakleder: Yahya b. Said'in bildirdiğine göre İbnu'l-Müseyyeb, giysinin altına kemer takan ihramlıyla ilgili şöyle dedi: "İhramda bulunan kimsenin giysisi altına kemer takmasında bir mahzur yoktur. Ancak iki ucunu birbirine bağlamak için kemerin sırımının ince olması gerekir.

 

9772- Malik: "Bu, kemer hakkında duyduklarımın en güzeli budur" demiştir.

9773- Ahmed: "İbn Abbas'tan da aynı yönde bir rivayet vardır" demiştir.

9774- Hz. Aişe de ihramlının para kesesi taşımasında sakınca olmadığını söylemiştir.(--- Beyhaklı es-Sünenu'l-Kübra (5/69).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İhramlı'nın Gölgelenmesi