MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nasıl Telbiye Getirilir

 

9570- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle telbiye getirirdi: "Lebbeyk) Allahumme lebbeyk! Lebbeyke la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde ven-ni'mete leke vet-mülk. La şerike lek (= Allahım! Sana itaate hazırım! Sana itaate hazırım! Sana itaate hazırım! Hiçbir ortağın yoktur, sana itaate hazırım! Hamd senindir, nimet senin, mülk senin! Yoktur ortağın senin)!"

Nafi' der kİ: Abdullah b. Ömer de telbiye getirirken şu eklemeyi yapardı:

"Lebbeyk! Lebbeyk ve sa'deyk! Vel-hayru bİ-yedeyk! Ver-rağbau ileyke ve'l-amelu (= Sana itaate hazırım! Huzurundayım ve sana itaate hazırım! Hayırlar senin elindedir! Dilekler sanadır, ameller sana)!"

Buhari ve Müslim bunu Sahih'te Malik kanalıyla rivayet etmiştir.(--- Buhari, hac (1549) ve Müslim, hac (2765).

 

9571- Cabİr b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tevhidi ifade eden kelimelerle: "Lebbeyk Allahumme lebbeyk! Lebbeyk! La şerike leke lebbeyk! inne'l-hamde ven-ni'mete leke vet-mülk! La şerike lek!" şeklinde telbiye getirdi.(--- Şafii, el-Ümm (2/29).

 

9572- Bu iki hadisi de Sünen'de Yahya el-Kattan kanalıyla Cafer'den şu ifadelerle naklettik: Halk: "Ey yüksek dereceler sahibi... " ve benzeri cümleleri de ilave etmişler, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları işitmiş ve bir şey söylememiştir.(--- Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/45), Ebu Davud, hac (1813) ve İbn Mace, hac (2919).

 

9573- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) telbiyesinde: ''Lebbeyke İlahu'l-Hak (= Ey Hak olan ilah! Sana itaate hazırım)!" ifadesini de kullanırdı.(--- Şafii, el-Ümm (2/156) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/45).

 

9574- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii şöyle dedi: Cabir ve İbn Ömer'in de rivayet ettiği gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çoğu zaman bu şekilde telbiye getirirdi. Ben de ihramlının bu şekilde telbiye getirmesini müstehab görürüm. Ancak Ebu Hureyre'nin rivayet ettiğini de ilave etmekte sakınca yoktur. Çünkü mana olarak bunlar aynıdır. Telbiye, icabet etmek demektir. Kişi: "Lebbeyk" diyerek hakkın davetine icabet ettiğini beyan eder.(--- Şafii, el-Ümm (2/156).

 

9575- Mücahid der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), telbiyede ''Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyke la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde ven-ni'mete leke vd-mülk. La şerike lek" dediği duyulurdu. Bir gün insanlar etrafından dağılırken sanki içinde bulunduğu durum çok hoşuna gitmiş olacak ki telbiyesine "Lebbeyk! İnnel-ayşe ayşu'l-ahireti (Lebbeyk! Asıl hayat ahiretteki hayattır)" sözünü ekledi.

İbn Cüreyc ekledi: Sanırım o gün de Arefe günüydü.(--- Mücahid, el-Ümm (2/229) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (5/45).

 

9576- Ebu Abdillah'ın rivayetinde Şafii der ki: Bu telbiye, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilen telbiyeye benzemektedir. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gerçek hayatın bu dünyadaki hayat değil, ahiret hayatı olduğunu belirtmiştir.

 

9577- Şafii der ki: "Hiç kimse sadece İbn Ömer ve başkasının dediği gibi telbiye ve dua yapmak için zorlanamaz. Ancak benim tercihim sadece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaptığı şekilde yapmaktır.''(--- Şafii, el-Ümm (2/155).

 

9578- Abdullah b. Ebi Seleme der ki: Sa'd b. Ebi Vakkas yeğenlerinden birinin telbiye getirirken: "Zu'I-Mearic" ifadesini de kullandığım işitince ona: "Yüce Allah yüksek dereceler sahibidir, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bu şekilde telbiye getirmezdik" dedi.(--- Şafii, el-Ümm (2/155) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (5/45).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Telbiyeden Sonra Söylenecek Şey