MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Temettü Haccı Yapanın Oruç Tutması

 

9377- Şafii der ki: Temettü haccı yapanın hac için ihrama girmedikçe ihramı bozan şeyi yapmasından dolayı kurban kesmesi gerekmez. Çünkü yüce Allah: "Hacca kadar umreden faydalanabilen kimseye kolayına gelen bir kurban kesmek gerekir''[Bakara, 196] buyurmuştur.

 

9378- Allah'ın Kitab'ında açıkça belirtildiği üzere, temettü haccı yapan, umreden sonra hac için ihrama girinceye kadar ihramdan çıkar. Hac için ihrama girince de artık ihramsızken yaptığı şeyleri yapamaz ve yasaklanan bir şeyi yaparsa kurban kesmesi gerekir.

 

9379- Ata der ki: Temettü haccı yapan, hac için Arafat'ta vakfeye durmadıkça yasaklanan şeyi yapmasından dolayı kurban kesmesi gerekmez.

 

9280- Amr b. DInar ise: "Hac için ihrama girdiği zaman artık yasaklanan şeyi yapmasından dolayı kurban kesmesi gerekir" demiştir.

 

9381- Şafii: "Biz de Amr b. DInar gibi düşünüyoruz. Kur'an'ın buyruğu da aynı manadadır" demiştir.

 

9382- Şafii der ki: " ... kolayına gelen bir kurban kesmek...''[Bakara, 196] buyruğundan kasıt koyundur. Temettü haccını yapanın bundan fazlasını kesmesine gerek yoktur. Eğer koyun bulamazsa hacda üç gün, ailesine dönünce de yedi gün oruç tutar.

 

9383- Beyhaki der ki: Bu bize Abdullah b. Abbas'tan temettü haccı için niyet etmeleriyle ilgili kıssayı anlatırken nakledilmiştir. Bizim de bu durumda kurban kesmemiz gerekir. Çünkü Yüce Allah: "Güven içinde olursanız, hacca kadar umreden faydalanabilen kimseye kolayına gelen bir kurban kesmek, bulamayana, hac esnasında üç gün ve döndüğünüzde yedi gün -ki o tam on gündür- oruç tutmak gerekirı?[Bakara, 196] buyurmuştur. Burada kalan yedi günlük orucu herkesin kendi memleketinde tutacağı ifade edilmiştir. Kurban olarak da koyun geçerli olur.

 

9384- Mücahid ve Ata'nın bildirdiğine göre Cabir, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac sonrası ihramdan çıkmalarını emretmesi ve verdiği hutbeyi zikrederken şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde: "Eğer şimdi yaptığım bu işi yeniden yapacak olsaydım yanımda kurbanlık getirmez ve diğerleri gibi (umre sonrası) ihramdan çıkardım. Yanında kurbanlık getirmeyenler burada üç gün, ailesine döndükten sonra da yedi gün oruç tutsun. Kurbanlık bulanlar ise onları kessin'' buyurdu.(--- Beyhakl, es-Sünenu'l-Kübra (5/23-24).

 

9385- Abdullah b. Ömer bu kıssayı Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederken şöyle dedi: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye geldiği zaman insanlara şöyle seslendi: "İçinizden kurbanlıklarını getirenlerin haccı da lfa edene kadar hacda yasak olan şeyi yapmaları helal değildir. Kurbanlık getirmeyenler ise Kabe'yi tavaf etsinler, Safa ile Merve arasında sa'y yapsınlar, sonra da ihramdan çıkıp hac için ihrama girsinler. Kurbanlarını da kessinler. Kurbanlık bulamayanlar üç günü hacda, yedisi de evine döndükten sonra (olmak üzere on gün) oruç tutsunlar.''

Buhari ve Müslim bunu SahihJte rivayet etmiştir.(--- Buhari, hac (1691) ve Müslim, hac (2930).

 

9386- Allah en doğrusunu bilir, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kurbanlık olanlara Mekke dışında Mina'nın kurban kesilecek yerlerden sayılması ve Mekke'lilerin kurban kanlarından ve kokusundan rahatsız olmamaları için hac bitene kadar ihramda kalmalarını emretti.

 

9387- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer: " ... kolayına gelen bir kurban kesmek...''[Bakara, 196] buyruğundan kastedilenin deve veya sığır olduğunu söylemiştir. (--- Beyhaki, es-$ünenu'l-Kübra (5/24).

 

9388- Ebu Said'in rivayetinde Şafii: "Bize göre kolayına gelen kurbandan kasıt koyundur" demiştir. İbn Abbas'tan da bu yönde rivayet vardır.

 

9389- Kasım b. Muhammed'in bildirdiğine göre İbn Abbas: "Kolayına gelen kurbandan kasıt koyundur" derdi. Hz. Aişe ve İbn Ömer'e göre de bundan kasıt, koyun veya sığırdır. Ata bu hadisi İbn Abbas'tan bu şekilde nakletmiştir.

 

9390- Hz. Aişe ve İbn Ömer şöyle dediler: "Oruç hac da temettü yapıp kurbanı olmayan kişiler içindir. Böylesi bir kişi de (hacda tutulması gereken üç günlük) orucu ihrama girdiği gün ile Arefe günü arasında tutar. Bu günlerde tutamayan kişi de Mina günlerinde tutar. (--- Beyhaki, es-$ünenu'l-Kübra (5/24).

 

9391- Ali b. Ebi Talib: "Oruç tutma zamanını geçiren kişi (hacda tutması gereken üç günlük) orucu Teşrık günlerinden sonra tutar" demiştir.

 

9392- İbn Abbas'tan nakledildiğine göre zamanında bu orucu tutmayan kişinin kurban kesmesi gerekir. İbn Abbas'tan bunu İbnu'l-Münzir nakletmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Temettü Haccı İçin İhrama Girme Vakti