MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

(Kadının) Hac İçin Yolculuğa Çıkması

 

10852- Şafii der ki: Yüce Allah: "Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır''[Al-i İmran, 97] buyurmuştur. Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledildiğine göre ise gücün yetmesinden kasıt, azık ve bineğin olmasıdır. Eğer kadın binek ve azık bulabiliyor ve hac yoluna gücü yetiyorsa o zaman hac üzerine farz kılınan kimselerdendir. Bu sebeple farz namaz ve oruçtan engellenmelerinin helalolmadığı gibi hac farizasını yerine getirmekten de engellenmeleri de helal değildir.

 

10853- Kadın zaruri olmayan yolculuklardan engellenmiştir. Bunu da zaruri olan her yolculuğa çıkabileceğine dair delil saymıştır. Ancak hukuk ve had meselelerinde hakimin yanına gidebilmesi, bekar olması halinde zinadan dolayı sürgün edilmesi ve buna benzer zaruri şeylerde engellenemez.

 

10854- Şafii der ki: "Kadına ancak mahremi ile çıkabileceğini söyleriz.

Eğer mahremi yoksa veya mahremi olup da kendisiyle çıkmak istemezse kendisiyle çıkmaya zorlanamaz. Eğer gideceği yer emin bir yer ise ve kendisiyle birlikte güvenilir kadınlar veya sadece güvenilir bir kadın var ise yola çıkıp haccedebilir."

 

10855- Başka bir yerde de şöyle demiştir: "Bize bildirilene göre Hz. Aişe, İbn Ömer ve Urve bizim dediğimiz gibi kadının mahremi olmasa da hac için yolculuğa çıkabileceğini söylemişlerdir."

 

10856- İbn Şihab bildiriyor: Amre binti Abdirrahman, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hz. Aişe'nin yanında idi. Amre, Ebu Said el-HudrI'nin, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederek: "Bir kadının mahremi olmadan üç gecelik yola çıkması helal değildir'' dediğini haber verdi. Bunun üzerine Hz. Aişe kendilerine doğru dönüp: "Her kadın mahremi olacak birini bulamaz" dedi.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/226).

 

10857- Şafii, el-Kadım'de şöyle demiştir: "Bize bildirilene göre İbn Ömer mahremi olmadığı ve yanında mahremi bulunmayan azatlı bir cariyesi ile yolculuğa çıkmıştır."

 

10858- Nafi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer, Safiyye adındaki azatlı bir cariyesini bineğinin arkasına bindirip yolculuğa çıkmıştır.(--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (5/226).

 

10859- Nafi'nin bildirdiğine göre azatlı cariyeler yanlarında mahremleri olmadığı halde İbn Ömer ile beraber yolculuğa çıkarlardı.

 

10860- Bunu da üç gün sürmeyen bir yolculuk olarak değerlendirip kadını oöylesi bir yolculuktan engelleyene gelince, hac yolculuğu üç günden daha fazla sürmekte idi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının Çıkması Zaruri Olmayan Bir Yolculuğa Mahremsiz Çıkmasına Engel Olunması